Bătrînețea în metavers

10 iulie 2017
Bătrînețea în metavers jpeg

● Radu Andriescu, Gerul dintre ei, Casa de Editură Max Blecher, 2017.

De la debutul său din volumul colectiv Solstiții (1985), în care semnează poemul în proză Întineri, și pînă la Gerul dintre ei (2017), Radu Andriescu și-a schimbat de mai multe ori formula poetică. Nu este vorba despre schimbări radicale, de reinventări în accepțiunea absolută a termenului, dar  mecanismul de generare a poeticității s-a dovedit a fi mereu unul flexibil, capabil în permanență să-și aproprieze noi mijloace expresive. Organicitatea poeziei și modul ei de a funcționa în raport cu ea însăși ține și de schimbarea frecventă a referentului. Poezia nu se naște doar din amintiri, din reverii sau din biografeme, cu alte cuvinte,  funcționează/ propune un circuit închis; ea se revendică de la o plajă largă, diversă de episteme.

În cărți precum Oglinda la zid (1992), Ușa din spate (1994), Sfîrșitul drumului, începutul călătoriei (1998) există o anumită rigoare ce contrastează cu discursivismul înțeles ca stare de desfășurare a lucrurilor. Autorul creează sincope, spații de decantare a materiei poetice; operează contrageri, ruperi de ritm, pliază versul pe diferite formule, ca mai apoi să-l îndepărteze de o eventuală dicție previzibilă. Inserția biograficului, aluziile textuale, dizolvarea, pe alocuri, a lirismului și alunecarea spre proză, ironia, autoironia, totul prins într-o ecuație complexă, sînt elemente care impun rostirea particulară a lui Radu Andriescu, dificil de încadrat într-o poetică anume. Tot aici, aș mai remarca unele influențe din Ginsberg, Ferlinghetti, John Cage, Sylvia Plath.

Ultimele două cărți ale lui Andriescu, Cînd nu mai e aer (2016) și Gerul dintre ei (2017) aduc o schimbare vizibilă a modului de poetizare a ceea ce numim în mod convențional realitate. Cu precădere în ultimul volum de versuri, aveam de-a face cu o scenografie abia schițată, care organizează o „dramaturgie” poetică între doi avatari, Escu și Esca. Am folosit acest termen, pentru că, poetul stabilește, încă din textul de deschidere al cărții, o convenție lirică: tot ce urmează a fi spus se petrece în metavers: „E vară, e cald. Cumpără / în metavers o cabană, la munte. / Lupi, urși, hoți. / Peste munți e război. / Elfi, zeloți, pitagoreni, colonii. / Invită prieteni, face un foc, adaugă umbre. / E seară, mai pune o lună, copii, frică / Blănuri, ziare. Nanozgomote” (La margine). Se vede destul de clar cum poetul aduce în acest text (detașat de restul) cărții cioburi dintr-o posibilă lume. Odată stabilită această convenție, lucrurile au o coerență a lor, greu de depistat în absența amintitei convenții.  

Radu Andriescu reușeștre în această carte să acomodeze termeni și imagini între care nu se realizează, de regulă, o relație poetică. Nu este vorba doar despre o căutare cu orice preț a unor forme neuzuale prin oximoron sau prin alte metode de insolitare, ci despre instituirea unei realități ce funcționează în baza unor alți referenți. Poetul documentează metalumea sa folosind surse dintre cele mai diferite, de la fizică cuanatică, paleontologie, astrofizică, pînă la mitologie nordică. Cel puțin așa se explică utilizarea termeni și concepte a căror funcționalitate nu e deloc figurativă: „Cît poate îndura un lepton. Încă din școala primară / primea șuturi de la muoni și tauoni. / Antileptonii i-o trăgeau mereu în goarnă. / De fiecare dată cînd Esca încercase / să-l trezească, zbîrnîia spre cealaltă parte. / Chiar n-avea chef să se mai implice în cîmp. / Auzise de prea multe ori / că orice lepton / trebuie să se integreze în cîmp” (Un lepton contează).

Dar ce relație ar putea fi între monologul interior al Escăi – sau dialogul pe care „l-ar fi dorit cu un Escu mai puțin delapidat de ani” – și tăcerile acestuia din urmă? Pluralitatea semantică a textelor face imposibilă formularea unui răspuns „concis și clar”. Raporturile ce se stabilesc între acești doi bătrîni – Escu și Esca – conturează un discurs despre singurătate. Singurătata lui, a celui ce mereu ațipește și se decuplează astfel de la real, singurătatea ei, a aceleia care imaginează scenarii și diferite forme de comunicare pentru a se proteja de golul interior, umplut din cînd în cînd de unele proiecții absurde. Cei care îmbătrînesc nu sînt mereu conștienți că ceea ce li se întîmplă face parte dintr-un scenariu eminamente absurd. Mai plauzibil, doar celui care observă de pe margine această delapidare de ani i se relevă respectiva perspectivă. Doar că penultimul text al cărții impune și o altă interpretare: „Escu încearcă să recupereze persoana întîi. / Ar vrea o concluzie stenică, la volum. / Ar mai vrea să iasă din personaj. / Și-a pus mari speranțe în mini-vacanța / de ziua națională. S-a întîmplat / să nimerească la pensiunea unei estoniene / care levitează seara prin ninsoare / [...] / S-a înghesuit cu cea mică în telecabină. / Înfășirat într-un fular negru, / a contemplat îndelung, pe Tîmpa, / un militar camuflat” (Tîmpa).

O prezumptivă recuperare a persoanei întîi ar echivala însă cu  abandonarea „ficțiunii” poetice și cu intrarea în sincronicitate a perspectivelor tuturor celor implicați în poveste: Esca, Escu, naratorul liric și autorul. Nu ar fi exclus ca la o ipotetică întrebare, Radu Andriescu să răspundă, mai enigmatic decît Flaubert, Esca și Escu sînt eu!

Din punct de vedere valoric, Radu Andriescu este, în opinia mea, egalul în drepturi al celor mai bine prizați scriitori nouăzeciști –  O. Nimigean, Iustin Panța, Cristian Popescu, Ioan Es Pop, Simona Popescu –, autori ale căror nume au circulat mai mult.

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Cum citesc bărbații cărțile femeilor (coord. împreună cu Lia Faur), Editura Polirom, 2017.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.