Căsătoriile gay: scurtă retrospectivă

30 mai 2016
Căsătoriile gay: scurtă retrospectivă jpeg

Inițiativa de revizuire a Constituției în sensul redefinirii noțiunii de „familie” nu este nouă. Acum trei ani, pe vremea comisiei de modificare a Constituției condusă de Crin Antonescu, chestiunea fusese pusă pe tapet de trei deputați PNL – Florica Cherecheș, Grigore Crăciunescu și Mircea Dolha. Ba chiar și formularea era identică cu cea propusă astăzi de Coaliția pentru Familie. Și anume, la articolul 48, aliniatul 1 din Constituție, în loc de „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, să fie trecut „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.” Nu cred că adunarea constituantă din 1991 a înțeles prin „soți” altceva decît un bărbat și o femeie, dar după 25 de ani, iată că sîntem în situația de a medita asupra oportunității acestei precizări.

În 2013, propunerea nu a stîrnit așa de multe valuri ca acum. Modificarea înțelesului termenului de „familie” se pierdea printre alte schimbări constituționale vizate, cu miză conjuncturală mai importantă. Pe subiect a venit la acel moment și și-a pus ștampila și Consiliul de Combatere a Discriminării, care, prin președintele său, a susținut că avem de-a face cu „un amendament de campanie publică, ce răspunde la prejudecățile din România”. Interesante au fost și pozițiile principalelor partide. Președintele PSD din acea perioadă, premierul Victor Ponta, a declarat că nu e de acord „să tot punem restricții în Constituție”. „Este o mare problemă de percepție și pentru mine este important să fim priviți cu această modificare (de ansamblu, n.r.) a Constituției ca modernizînd România și mergînd spre un trend european, nu întorcîndu-ne, nu sîntem republică fundamentalistă”, declara Victor Ponta. În vreme ce președintele PNL Crin Antonescu afirma că „dacă vorbim despre matricea ei (a familiei, n.r.), despre baza, despre modelul ei, acela este, dacă am ajuns să discutăm și să trebuiască să precizăm lucrul acesta, cea bazată pe căsătoria între un bărbat și o femeie, din motive de natură biologică pînă la motive de natură culturală și istorică. Pot exista, nota bene, cupluri care își desfășoară viața, care conviețuiesc, care împart tot ce au de împărțit, de la sentimente pînă la bunuri patrimoniale, dar nu în forma familiei, fie că vorbim de căsătoria civilă, fie că vorbim de căsătoria religioasă.” Din prisma acestor declarații divergente, PSD a apărut drept partidul mai progresist, mai modern, mai liberal decît înșiși liberalii, care adoptaseră o linie conservatoare, specifică mai degrabă urmașilor partidelor continuităților și specificităților locale, FSN și PDSR. Nu e de mirare, degringolada ideologică a partidelor românești este notorie. Puseul modernist al PSD se înscrie, e drept, pe linia stîngii ceva mai radicale, iar în cazul PNL mă pot gîndi că era vorba de ceea ce liderii lui gîndeau a fi acțiunile pregătitoare părăsirii bărcii liberale și trecerii la popularii europeni, fapt care s-a și consfințit un an mai tîrziu, în 2014.

Dar nici măcar propunerea liberală de inspirație conservatoare nu era, la rîndul ei, originală. Cu aproximativ un an înainte, mai precis la 1 ianuarie 2012, în Ungaria intrase în vigoare o nouă constituție (prima, de altfel, de după cea comunistă datînd din 1949). În constituția ungară, la capitolul „Fundamente”, articolul L, se stipulează că „Ungaria protejează instituția căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, stabilită pe baza unei decizii voluntare, precum și familia ca bază a supraviețuirii națiunii. Relațiile de familie au la bază căsătoria și/sau raportul dintre părinți și copii.” Noua constituție ungară a fost criticată de unii oficiali europeni, dar, ca și în cazul disputelor din România din 2013, nu înțelesul familiei era în miezul controverselor, ci cu totul alte aspecte, mai ales cele legate de libertatea presei și de independența Curții Constituționale de la Budapesta. La rîndul ei, definirea familiei ca „uniune dintre un bărbat și o femeie” era doar o parte a amprentei pronunțat conservatoare din noua constituție ungară; de exemplu, documentul începe cu „Dumnezeu să îi binecuvînteze pe unguri!” și continuă cu o referire la originile creștine ale civilizației europene: „Sîntem mîndri că regele nostru Sfîntul Ștefan a construit statul maghiar pe un teren solid și a integrat țara noastră în Europa creștină acum o mie de ani.” Unii ar spune că pasajul e un bobîrnac dat Europei occidentale, care, vrînd să își elaboreze propria constituție, s-a împotmolit printre altele și la capitolul menționării propriilor origini creștine.

Ce este însă nou și semnificativ în recenta actualizare a redefinirii constituționale a familiei este corpul inițiatorilor modificării. De această dată, în 2016, nu mai avem de-a face cu partide sau politicieni, ci cu un compost inedit, alcătuit din enoriașii-alegători. Problema nu mai e pe masa unei comisii parlamentare, nu mai nici doar un subiect de presă eventual bulevardieră, ci a căpătat un cadru semnificativ mai mare de dezbatere. Oficial, inițiatorii modificării sînt membrii Coaliției pentru Familie, care se autodefinește drept „o structură civică formată din zeci de asociații ce promovează valorile familiei”. Schimbarea constituțională vizată, care a ajuns la stadiul depunerii unui proiect legislativ susținut, spun inițiatorii, prin trei milioane de semnături strînse de la populație, are în cadrul Coaliției un așa-numit comitet de inițiativă, „format din 16 membri, oameni de cultură, antreprenori, jurnaliști, medici din principalele culte din România: creștini ortodocși, catolici, greco-catolici, baptiști și penticostali”. Dar de fapt, fără nici un efort de camuflare, cultele religioase s-au raliat complet inițiativei Coaliției pentru Familie. Semnăturile au fost strînse și prin aportul personalului clerical al bisericilor menționate, iar liderii cultelor coparticipante au intervenit public pe subiect. Ca să îl menționez doar pe cel mai important, iată ce afirma în ianuarie anul acesta Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române: „Cînd Dumnezeu a făcut lumea, coroana creaţiei Sale a fost familia: bărbatul şi femeia, care au primit binecuvîntarea de a creşte, a se înmulţi şi a stăpîni pămîntul. Deşi a trecut prin multe încercări şi pericole abătute asupra societăţii umane, totuşi familia a fost instituţia cea mai stabilă a umanităţii, asigurînd continuitatea acesteia în istorie. De aceea, trebuie să susţinem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradiţională, universală şi de a rezista în faţa unor «modele» noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat – femeie ar fi doar un model printre altele.”

Principalele contestări ale schimbării definiției familiei în Constituție au venit din partea unor organizații de apărare a drepturilor omului și mai ales a reprezentanților comunității LGBT. PSD, care altădată, prin fostul său președinte, se exprimase că „textul actual (al Constituției, n.r.) e suficient și bun, de ce să schimb ceva ce e bun?”, acum tace și probabil așteaptă să treacă furtuna. Reprezentanții LGBT și-au organizat contraofensiva pe două aliniamente: ei spun că, pe de o parte, modificarea Constituției e inutilă, oricum legea actuală nu le permite întemeierea de familii între ei și, pe de altă parte, denunță inițiativa ca pe o încercare de a pune piedici și mai grele pe traseul către legalizarea căsătoriilor gay.

Partida conservatoare, aparent conștientă de direcția oarecum inexorabilă de evoluție pe termen mediu a statului român, pare să fi trasat limita concesiei dispuse să o facă: chiar dacă parteneriatele civile vor deveni cîndva realitate și în România (după ce ele au fost legiferate în unele țări europene, printre care Spania, Franța, Marea Britanie și chiar și Grecia stîngii radicale a domnului Tsipras), monopolul asupra familiei îl vor avea doar cuplurile heterosexuale. Cu alte cuvinte, partenerii homosexuali vor putea să facă eventual un credit împreună, să se moștenească reciproc, să fie trecuți în registrul de stare civilă – dar nu vor putea înfia și crește copii, acesta fiind atributul și apanajul familiei tradiționale, singura formă de familie care duce la nașterea copiilor. În acest sens, Crin Antonescu declara că poate fi de acord cu parteneriatele civile între persoanele de același sex. Iar Patriarhul Daniel afirma că „parteneriatele sociale sau de convieţuire între persoane nu pot fi asimilate familiei tradiţionale şi orice atentat la identitatea tradiţională a acesteia constituie o inovaţie artificială care nu poate purta numele realităţii naturale de care se îndepărtează.” Dar pînă una-alta, cu toată simpatia declarativă pesedistă sau penelistă pentru parteneriatul civil, inițiativele deputatului Remus Cernea privind acest mod de conviețuire trenează în Parlament din același an 2013 al primei inițiative privind redefinirea constituțională a familiei.

Ce nu am înțeles – dar probabil nu am eu toate datele și „contrainformațiile” problemei – este timing-ul agendei apărătorilor familiei tradiționale: de ce a fost nevoie ca semnalul săpării tranșeelor și agitarea spiritelor să vină tocmai din partea conservatoare? Echilibrul actual o favoriza, în sensul că oricum căsătoriile gay nu erau permise, iar din cîte am sesizat, cei interesați eventual de ele, în cel mai bun caz, le mai făceau doar un lobby anemic, de întreținere. Situația nu se compară nici cu Ungaria, unde curentul tradiționalist este puternic și stabil, reprezentat solid în parlament, spre deosebire de România, unde politicienii sensibili la subiect au de fapt mai mult un interes electoral. Aici e pusă la bătaie de la început artileria grea a cultelor, expuse acum, pe bună dreptate, la acuza atentării la laicitatea statului. De fapt, din perspectiva unei tactici conservatoare, bisericile probabil ar fi trebuit să intervină la final și doar în caz de nevoie, cînd eventual lupta din Parlament s-ar fi aflat la apogeu. Apoi, cruciada mai vine și pe un fond de homofobie întreținut de unii politicieni în privința emigranților. Dar dacă s-au gîndit să sincronizeze cele două aversiuni autohtone față de minorități – cu scuze pentru procesul de intenție – conservatorii ar trebui totuși să știe că la cum se prezintă populația, referendumul constituțional e ultima lor problemă, esențial e să ajungă acolo.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: adevarul.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.