Arta cinematografică face parte dintre cele mai apreciate mijloace de petrecere a timpului liber și de divertisment. Fie că este vorba despre un film vizionat din confortul propriei locuințe, de o ieșire la cinema sau un eveniment în aer liber în cadrul căruia se vizionează un film, scopul principal este detașarea de cotidian. O poveste spusă cum trebuie le poate rămîne în minte oamenilor multă vreme, motiv pentru care există atît de multe capodopere recunoscute la nivel mondial. Un film bun poate fi văzut și revăzut de mai multe ori fără a interveni plictiseala și poate provoca diverse trăiri intense prin intermediul personajelor. Iată cîteva dintre cele mai bune filme realizate pînă în prezent.

Good Will Hunting

Povestea tînărului care își caută drumul în viață impresionează încă de la primele secvențe. Will Hunting este un tînăr cu sclipiri de geniu, dar care are parte de o adevărată aventură în viață.

În ciuda faptului că Will este un tînăr dotat, care nu duce lipsă de talent, soarta l-a dus pe meleaguri în care nu are acces prea mult la un nivel de educație care să-i satisfacă așteptările. La fel ca orice ființă extraordinară similară, Will este un rebel care se aprinde repede. Mai mult, îi place să trăiască la limită iar anturajul îi favorizează orice ieșire de acest tip. Un scenariu original care aparține actorilor Matt Damon și Ben Affleck și care le-a adus acestora un Oscar în anul 1997.

Exorcistul

Persoanele care preferă filmele de groază sigur au văzut pînă acum pelicula anilor ’70, filmul care le-a oferit seri pline de coșmar. În timp ce unele filme îți rămîn în minte datorită asocierii cu unul dintre personaje sau a acțiunii palpitante, Exorcistul are un efect supranatural asupra spectatorilor.

Fetița de 12 ani posedată preia cu mare ușurință vocile și caracteristicile celor din jur, dar medicii spun că nu există leac pentru această problemă. Filmul te ține în suspans pe toată durata acțiunii și nu știi niciodată cum te vor surprinde personajele. William Friedkin a scris o capodoperă care a „bîntuit” multe generații, un punct de reper pentru mulți regizori.

Maverick

Cinefilii pasionați de filme western au văzut pînă în momentul de față filmul Maverick. Acesta este o comedie bazată pe un serial cu același nume care a fost difuzat în anii 1950. Acțiunea prezentată se bazează pe multe situații amuzante și entuziasmante care au loc în viața lui Bret Maverick.

Personajul principal jucat de Mel Gibson are nevoie de o sumă mare de bani pe care plănuiește să o cîștige prin activitatea la care se pricepe cel mai bine, jocurile de poker. Pe parcursul filmului, Bret încearcă să cîștige acei bani prin participarea la diverse turnee cu partenera sa, Annabelle Bransford. Cei doi trec prin diferite scenarii, dar acțiunea este destul de lineară. Cît timp vizionezi un astfel de film poate vei dori să repeți acțiunea și să te simți ca într-un cazinou chiar dacă ești acasă. Însă în zilele noastre găsești o varietate largă de sloturi și jocuri de poker la care ai acces direct de pe telefon. Sînt distractive și ușor de accesat.

Stăpînul inelelor

Trilogia din care face parte și The fellowship of the ring a captivat lumea și este o aventură scrisă de către Peter Jackson. Romanul de inspirație este chiar The Fellowship of the ring. Cu toate că durata filmului este undeva la 3 ore, mulți spectatori susțin că acțiunea te ține în suspans pe tot parcursul acesteia și face timpul să treacă mult mai repede. Audiența este fermecată încă din primele minute în care se așază în scaunul de la cinema. Intensitatea imaginilor de pe ecran este foarte mare și îți prezintă pe rînd scene de luptă distractive, păianjeni uriași și momentul culminant în care Gollum salvează situația.

Sauron este în căutarea unui inel, obiect care a ajuns în posesia lui Frodo Baggins. Pe parcursul filmului, Frodo se aliază cu alți opt companioni alături de care va porni în călătoria către muntele Doom, singurul loc în care acest inel poate fi distrus. Capodopera nu este altceva decît un punct de reper al industriei cinematografice, fiind aclamat în numeroase rînduri pentru maiestuozitatea cu care a fost realizat.

De-a lungul timpului, au fost realizate numeroase topuri în care sînt prezentate cîteva dintre cele mai bune filme realizate pînă în momentul de față. Cu toate că fiecare dintre acestea descrie perspective noi de viață și îți lărgește orizonturile, este imposibil de întocmit un singur astfel de top. Totuși, peliculele prezentate mai sus fac parte dintre cele mai apreciate și cunoscute filme realizate pînă la ora actuală.