Celebrarea culturii franceze la TIFF 2019

18 aprilie 2019
Celebrarea culturii franceze la TIFF 2019 jpeg

Cinematografia, gastronomia și artele vizuale franceze condimentează programul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania. În cadrul Focusului francez, între 31 mai și 9 iunie, publicul va urmări în premieră în România o serie de producții noi dintre cele mai diverse, semnate de regizori aflați în plină ascensiune. Caravana culinară franco-română va poposi la Cluj-Napoca pe toată durata evenimentului, oferindu-le gurmanzilor ocazia de a se delecta cu specialități pregătite de Chefi francezi și români renumiți, în timp ce artele picturale se vor împleti cu mediul cinematografic în expoziția ,,O seară în atelierul părinților mei„ – dialogul dintre două generații de artiști. Evenimentele fac parte din programul dedicat Sezonului România-Franța.

Focus Franța

Printre filmele și evenimentele confirmate în secțiunea dedicată cinematografiei franceze se numără comedia pariziană Doubles Vies (Veneția, Toronto), în regia lui Olivier Assayas, cu Guillaume Canet și Juliette Binoche (Oscar în 1997 pentru rolul din Pacientul englez), în care un editor de success se vede nevoit să se adapteze la era digitală, în care cărțile nu mai există fizic, ideea de cuplu este foarte flexibilă, iar viața pare dictată de rețelele sociale.

Parte din selecția de filme incluse în Focus Franța, Jean Paul Gaultier Freak & Chic, cel mai recent documentar semnat de regizorul Yann L’Hénoret, îl urmărește pe legendarul designer francez de-a lungul a șase luni, surprinzîndu-l în plin proces de creație. Actori, dansatori, artiști de circ și cabaret, referințe pop și creaturi flamboaiante cuceresc scena în Fashion Freak Show – conceptul revoluționar pus în scenă de ,,copilul teribil al modei franceze’’, la aniversarea celor 40 de ani de carieră. Detalii intime din viața protagonistului, momente-cheie din evoluția sa pe scena modei internaționale și un omagiu adus celor mai importanți oameni din viața lui completează imaginile spectaculoase din show-ul produs de Jean Paul Gaultier – o petrecere colosală în culisele căreia publicul TIFF va intra în premieră în România, întîlnind staruri precum Madonna sau Vanessa Paradis.

O autobiografie condimentată cu muzică și lumini readuce la viață atmosfera anilor ’70 din Le Palace, clubul parizian în care artiști renumiți ai epocii, precum Karl Lagerfeld, Mick Jagger sau Andy Warhol, întîmpinau zorii zilei pe ringul de dans. Golden Youth (Une jeunesse dorée), cel de-al doilea film regizat de Eva Ionesco, urmărește povestea lui Rose, o adolescentă de 16 ani, a cărei șansă de evadare din centrul de plasament în care a crescut vine sub chipul lui Michel – tînărul care o va introduce în lumea extravagantă a petrecerilor, interpretat de Lukas Ionesco, fiul regizoarei cu origini românești, care o va însoți la cea de-a 18-a ediție TIFF. Viața lor pare un șir nesfîrșit de distracții, pînă cînd întîlnirea cu un cuplu boem, trecut de prima tinerețe (Isabelle Huppert și Melvil Poupaud) le va întoarce amîndurora viețile cu susul în jos.

Un eveniment neașteptat îi transformă complet viața și lui Frank, tînărul pompier a cărui înfățișare este complet distrusă după un incediu mistuitor în Through the Fire (Sauver ou périr), al doilea lungmetraj semnat de Frederic Tellier. În interpretarea fenomenală a lui Pierre Niney (Premiul César în 2013 pentru rolul principal din Yves Saint Laurent), bărbatul proaspăt căsătorit și viitor tată va fi nevoit să lupte pentru a-și recăpăta viața de dinainte.

Starul francez Benoît Poelvoorde va surprinde fanii cinemaului francez în două roluri extrem de comice. În comedia Raoul Taburin (r. Pierre Godeau) – o adaptare după benzile desenate realizate de Jean-Jacques Sempé, actorul intră în pielea celebrului vînzător de biciclete care nu și-a putut ține niciodată echilibrul pe două roți. La fel de bizar este și rolul din Keep an Eye Out (Au poste!), comedia absurdă în regia lui Quentin Dupieux (creatorul cauciucului ucigaș din Rubber) în care doi polițiști anchetează o crimă printre evenimente neprevăzute, morți accidentale și tone de umor negru. Deerskin, cel mai recent film al regizorului va fi proiectat anul acesta la Cannes, în deschiderea secțiunii Director's Fortnight.

Din selecția de filme incluse în secțiunea dedicată cinematografiei franceze contemporane mai face parte și cîștigatorul Ursului de Aur la Berlinală. Synonyms, cel de-al treilea lungmetraj semnat de Nadav Lapid, va putea fi urmărit în premieră națională la TIFF 2019, alături de alte cîteva titluri-surpriză ce urmează să fie dezvăluite în următoarea perioadă. Tot în premieră, iubitorii de film și cinema îl vor asculta live pe compozitorul, pianistul și producătorul Jean-Michel Bernard, în cadrul cine-concertului „Soundtrack of Dreams’’.

Caravana culinară franco-română la TIFF 2019

Între 31 mai și 9 iunie, Caravana Culinară franco-română poposește în România, la TIFF 2019, completînd itinerariul care a inclus Paris, Bordeaux, Calais, Montpellier și Marsilia. În turneul său de patru luni în Franța, Șareta culinară a găzduit chefi români care au propus publicului francez preparate reinterpretate ale bucătăriei tradiționale românești.

Proiectul de gastronomie și design este rezultatul colaborării de success între Marie-Josée Ordener, directoare artistică a proiectului, și designerii Maria Decu și Mihai Dumitrache (MD Studio), care au creat șareta special pentru acest proiect.

TIFF este unul dintre primele evenimente culturale de top din România care vor oferi publicului ocazia de a degusta deliciile bucătăriei franceze, pregătite de un Chef francez invitat și un partener local. Între 31 mai și 2 iunie, invitații Caravanei vor fi Georgiana Viou, renumitul bucătar Chef originar din Benin, fondatoarea restaurantului Chez Georgiana din Marsilia, alături de Cheful clujean Horia Simion. Împreună vor pregăti meniuri gourmet de inspirație franceză, spre deliciul cinefililor prezenți la cel mai important eveniment de film din România.

O seară în atelierul părinților mei: Expoziție

Expoziția „O seară în atelierul părinților mei” propune întîlnirea a două medii artistice, cel pictural și cel cinematografic, precum și dialogul dintre două generații de artiști: cuplul Maria Manolescu și Romelo Pervolovici (reuniți în 1998 sub numele Grupul 2META) și copiii lor (un arhitect și o regizoare). Proiectul curatoriat de Georgiana Buț pornește de la filmul Evei Pervolovici, care se folosește de mijloacele autobiograficului pentru a explora practicile picturale ale părinților ei și ideea transmiterii imaginarului artistic. Într-o scenografie creată de Radu Pervolovici, pictura și filmul sînt alternate pentru a obține o continuitate între discursurile celor două medii, ca metaforă a legăturii artistice dintre generații. Narațiunea se desfășoară în două spații dedicate fiecăruia dintre părinți: “Tablourile tatălui meu” (Galeria La Cave, Institutul Francez din Cluj-Napoca, Strada Ion I. C. Brătianu, nr. 22) și “Tablourile mamei mele” (Galeria 45, Str. Iuliu Maniu, nr. 45).

Proiectul este susținut de Fundația Culturală META, organizație nonguvernamentală din București, cu sprijinul AFCN. Filmul a fost realizat cu sprijinul AFCN în România și Primăria Parisului în Franța.

Focus Franța, Caravana culinară franco-română și expoziția ,,O seară în atelierul părinților mei’’ vor fi prezentate la TIFF în cadrul Sezonului România-Franța 2019, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Institut Français și Groupama. www.sezonulromaniafranta.ro

***

Ne puteți urmări pe:

www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.