Cerul de peste Kosovo

20 august 2015
Cerul de peste Kosovo jpeg

În mijlocul orașului kosovar Prizren e un pod de piatră ce desparte partea europeană a orașului de cea orientală, îl veți găsi în mai toate ilustratele locale. Momentan, pe balustradele podului e o sîrmă ghimpată împletită cu frunze și bilețele și steaguri decupate în formă de porumbel, ca într-un atelier de creație școlăresc. Pe o hîrtiuță scrie „Ce e Europa? Sînt parte din ea?”, pe alta „Sudul Franței n-are cum să fie așa fain precum se aude, nu-i așa?”.

La capetele podului sînt bariere, iar în dreptul lor e cîte un panou care anunță că trecerea e permisă doar kosovarilor și cetățenilor puținelor țări care le dau voie să circule liberi. „Toți ceilalți au nevoie de viză pentru a trece podul”. După punct e desenat un zîmbet, iar barierele sînt tot timpul ridicate. Glumele kosovarilor sînt amare, dar e dreptul lor să glumească.

Zici Kosovo și te gîndești din prima la război, la sîrbi și albanezi și la bombardamentele americanilor asupra Belgradului. Dar din război au rămas doar patrulele KFOR cu care se pozează turiștii, niște biserici și moschei distruse, plus multe granițe și birocrație.

De cînd Iugoslavia s-a spart între Serbia, Croația, Slovenia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Macedonia și Kosovo, de cînd războaiele au epurat, alungat, incendiat, bombardat, distanțele dintre țărișoarele astea s-au dilatat enorm.

Predrag e sîrb, locuiește în Niš, un oraș din sud, aproape de Kosovo. Ca să participe la Festivalul de Film DokuFest din Prizren, organizatorii kosovari i-au propus să meargă spre Belgrad, de acolo să zboare la Skopje, și mai departe să ia un autobuz spre Prizren. Dacă ar fi fost să treacă în Kosovo cu mașina lui cu număr sîrbesc, ar fi trebuit să plătească

, îndelung disputată. Pentru a fi preluat de o mașină cu număr kosovar ar fi fost încă și mai complicat, întrucît în 2011 autoritățile kosovare au introdus plăcuțele proprii cu indicativul RKS (Republic of Kosovo), nerecunoscute la graniță de statul sîrb. Belgradul acceptă doar plăcuțele vechi, cu KS. Cei cu numere noi primesc unele sîrbești, provizorii.

Pînă la urmă, Predrag a preferat să tocmească un taxi pînă în partea sîrbească a orașului Mitrovica, de acolo să treacă granița pe jos vreo doi kilometri și din Mitrovica kosovară să ia un alt taxi pînă în sud.

Chiar și așa, a fost mai simplu pentru el decît pentru Djordje, care e din Bosnia și Herzegovina. Ca să-i obțină viza, Iliriana Kacaniku de la

a trebuit să apeleze inclusiv la un ministru de la Pristina. Drumul lui Dorde a durat 13 ore, pentru o distanță de aproximativ 400 de kilometri.

La mijloc e o situație încurcată: Bosnia și Herțegovina are un sistem de vize foarte strict pentru kosovari, iar Pristina a mers pe principiul reciprocității. Abia din martie 2012, ambasadele bosniece din Skopje, Podgorica și Belgrad pot acorda vize kosovarilor, cu aprobarea Ministerului de Externe de la Sarajevo. Aplicanții au nevoie de

cu scopul și durata vizitei. Birocrația e rezultatul neînțelegerii între cele două entități care compun Bosnia și Herțegovina: conducerea Republicii Srpska, dominată de etnici sîrbi, a amenințat cu un referendum pentru independență dacă Sarajevo va recunoaște Kosovo. La începutul anului trecut, Pristina a introdus la rîndul său vize pentru bosnieci.

Odată, Iliriana a invitat jurnaliști kosovari și bosnieci la Belgrad, inclusiv pentru a arăta cît de absurdă e situația: Serbia, țară aflată acum 16 ani în război cu kosovarii, e mai primitoare acum pentru ei decît Bosnia. Directorul Executiv al

t, Eroll Bilibani, zice că va înrăma viza pe care a folosit-o pentru a călători în Bosnia. „O să rîdem de lucrurile astea în 20 de ani”, e convins el.

Locuitorii fostei Iugoslavii au altfel de amintiri despre pașapoarte decît majoritatea est-europenilor. Iliriana zice că, prin anii ‘80, pașaportul iugoslav era printre cele mai căutate din lume, pentru că îi dădeau titularului o mare libertate de mișcare atît spre Occident, cît și către URSS. Dictatorul Josip Broz Tito a jucat abil între cele două spații, ba chiar a reușit și să îngroape pentru o vreme tensiunile din interior.

Enver Batiu, istoric din Prizren și fost luptător naționalist kosovar, crede că Tito a fost deștept. Spre exemplificare, folosește o glumă: cică Tito era în vizită în SUA și, cînd mașina de protocol a ajuns între Ambasada URSS și clădirea Congresului american, șoferul l-a întrebat încotro s-o ia. Liderul iugoslav s-a gîndit o vreme, apoi a decretat: „Fă-o puțin la stînga și după aia la dreapta”. 

Sîrbul Predrag are argumentele lui cînd trage o concluzie de tipul „era mai bine pe vremea comunismului”. Își amintește că mergea cu familia în concedii în Croația, în stațiuni pe care astăzi nu și le-ar permite. Croația, cel mai nou membru al Uniunii Europene, s-a umplut între timp de nemți, ce reprezintă aproximativ

. „Acum, pot să circul fără viză doar în Macedonia și Muntenegru. OK, în Muntenegru e de mers, dar ce să fac în Macedonia?”

Însă nu e timp pentru lamentări. La 16 ani după război, Serbia și Kosovo vor să intre și ele în Uniunea Europeană, așa că se așază, timid, la aceeași masă. În ianuarie 2014, Consiliul Uniunii a deschis negocierile cu Belgradul, însă la Pristina mai Sînt multe chestii de pus la punct.

Doar patru țări europene le permit cetățenilor kosovari să circule fără viză: Albania, Macedonia, Muntenegru și Turcia. Sînt numai 14 țări în toată lumea care au de-a face restricții mai mari atunci cînd vor să călătorească, după cum arată

. În ciuda restricțiilor, zeci de mii de kosovari și-au făcut drum către Uniunea Europeană

, iar asta creează îngrijorări la Bruxelles. 

Cinci țări membre UE nu recunosc independența Kosovo: Grecia, Cipru, Slovacia, Spania și România. Fiecare dintre ele se teme că, prin gestul de recunoaștere a noului stat, ar putea hrăni ambiții în interiorul propriilor granițe. Kosovo a devenit astfel un soi de barometru al fricilor de mai multe feluri.

Pe viceministrul kosovar pentru integrare europeană,

, l-am întîlnit la o terasă din Prizren, împreună cu un grup de jurnaliști din țări care nu recunosc independența țării sale. Imediat după ce s-a așezat la masă, a îmbrăcat un tricou cu „Europa începe aici” și a făcut un selfie cu toată lumea. „Susținem intrarea Serbiei în Uniunea Europeană. Țările noastre trebuie să coopereze”, crede Ilazi.  

La cîțiva metri mai încolo de podul cu mesaje către Europa e o cișmea cu patru guri și deasupra ei un mănunchi de avioane decupate care țîșnesc care încotro. Cerul de deasupra, cel adevărat, e însă curat și neclintit la ora asta.

Deplasarea în Kosovo, la DokuFest 2015, a fost susținută de Kosovo Foundation for Open Society, în cadrul programului Connecting with Europe.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.