Comunismul ca hobby: „Cazul” Pătrășcanu

28 ianuarie 2019
Comunismul ca hobby: „Cazul” Pătrășcanu jpeg

Încet-încet, tîrîș-grăpiș, s-au strîns cîteva monografii despre unele personaje — unii ar spune personalități — ale comunismului românesc. Printre ele, fără pretenție de exhaustivitate, sînt cele despre Ana Pauker — scrisă de Robert Levy, Vasile Luca — a lui Gheorghe Onișoru sau Ștefan Foriș — de Cristina Diac. Alte cîteva volume îl au ca protagonist pe Nicolae Ceaușescu. Nu sînt monografii de talia celor consacrate lui Hrușciov (William Taubman) sau Stalin (Stephen Kotkin), dar asta și pentru că subiecții sînt din categorii diferite. Prin toate însă, domestice sau străine, se întrevăd nu doar omul, ci și epoca din fundal. Ceea ce le face și binevenite, dar și insuficiente, cel puțin pentru cazul românesc: mai e loc destul pentru multe biografii din această perioadă încă apropiată, încă enigmatică.

O astfel de monografie autohtonă este și cea despre Lucrețiu Pătrășcanu, scrisă de Lavinia Betea, și ajunsă în 2018 la a patra ediție*. Poate că dintre toate biografiile comuniste, cea a lui Pătrășcanu se preta cel mai bine la o monografie cu succes la public. Personajul pare că întruchipează un oximoron clasic — comunistul intelectual — și a avut parte și de un sfîrșit tragic. Nu atît de violent ca al lui Foriș, omorît cu ranga, dar lent și dureros, după o investigație de aproape șase ani terminată cu o execuție pripită.

Desigur, afirmația că anchetarea lui Pătrășcanu este „cel mai lung proces politic din istoria comunismului mondial” riscă amendamente imediate. Fără să caut înadins, și folosind aproximativ aceeași lejeritate în delimitarea noțiunilor, aș putea spune că anchetarea lui Belu Zilber e mai lungă decît cea a lui Pătrășcanu pentru simplul motiv că Zilber a fost arestat înaintea lui Pătrășcanu și judecat aproape șase ani mai tîrziu în procesul aceluiași ”lot” de interes al autorităților de atunci. Sau, dacă acest exemplu nu e bun, fiind vorba în definitiv de același caz, aș putea menționa alte situații în care „anchetarea” — mai exact, reținerea abuzivă, fără proces, fie el oricît de parodic — a durat mai mult de șase ani. Îmi vine în minte saga lui Nikolai Sablin, despre care am mai scris, răpit din București de sovietici la sfîrșitul lui decembrie 1944, dus în lagărele din URSS, ținut acolo fără să fie judecat sau măcar înștiințat de acuzațiile care i se aduc și „eliberat” în septembrie 1954 de o „comisie specială” ireală, o treime kafkiană, o treime orwelliană, o treime sovietică.

Aparent, personajul Pătrășcanu e plin de contradicții insolvabile. Ce căuta el la comuniști, cînd provenea dintr-o familie de intelectuali îmbibați de obiceiurile „burgheziei”? Cum a putut fi el acuzat și condamnat pentru spionaj în favoarea occidentalilor cînd a executat mereu, aproape din adolescență și pînă la moarte, ordinele partidului? Mulți ar da din mînă a lehamite și ar spune că e un caz ciudat, ca atîtea altele la fel de absurde din istoria comunismului. Nu și Lavinia Betea, care reușește să expună ”logica revoluționară” din spatele acestui destin. Dacă din punct de vedere juridic, procesul Pătrășcanu a fost o mascaradă, din punctul de vedere al logicii de partid el a avut sens. Exemplară e povestirea desfășurării unei ședințe a conducerii PCR din octombrie 1946, în care Pătrășcanu e pus public la zid pentru prima oară. La un moment dat, în discuțiile din prima ședință a Comitetului Central ales în legalitate, Pătrășcanu declară că în aceste condiții, fără încrederea partidului, el se duce și își dă demisia din funcția de ministru al justiției. Primește pe loc replica din partea lui Vasile Luca: „Tovi, se poate să procedeze astfel un vechi comunist, să puie ambiția sa personală deasupra intereselor partidului? Să se adreseze primului ministru (Petru Groza, n.r.) care nu e comunist, peste capul Comitetului Central?” In nuce, aici e toată vina lui Pătrășcanu. S-a raportat la demisie ca un burghez, a crezut că dispune de ea ca orice politician dintr-o democrație liberală. De fapt, și demisia, și el sînt ai partidului. Dacă nu își dă seama de asta, el macină partidul din interior. Introduce în partid, ba chiar în elita partidului, morbul atitudinii burgheze. Astfel, ajunge să facă jocul reacțiunii și acționează, chiar și fără să vrea, în sensul dorit de dușmani. Pătrășcanu devine logic omul serviciilor occidentale în acest raționament de partid. Că nu e valid în justiție, e altă poveste, la acel timp conta judecata partidului, nu a tribunalului. Considerîndu-i pe comuniști niște roboți care trebuiau să execute comenzile fără crîcnire, este clar că Pătrășcanu era în ‘45 — ‘46 un robot defect. Încercările sale de reabilitare ulterioare — semn că avea momente cînd înțelegea logica partidului — au fost zadarnice și tîrzii. Întuneric la amiază, versiunea de Dîmbovița.

Ce nu a înțeles la timp Pătrășcanu a fost că România intrase în zodia sovietică, în care PCR devenise un instrument orb de modelare/ mutilare a societății. Dintr-odată, comunismul era ceva serios, iar comuniștii jucau tare. Comunismul nu mai era un hobby, o alternativă a minoritarului la frustranta lume diurnă. Luptele interne pentru putere erau pe viață și pe moarte, mizele crescuseră amețitor, meritele sau calitățile nu mai contau. Pătrășcanu și-a închipuit că și el și țara vor continua să trăiască în cadrele generale ale perioadei interbelice, cu diferența că acum, spre norocul lui, PCR e partid la vedere și dominant. Își îngrijea cariera universitară, scria, construia o vilă la Snagov, ținea discursuri, făcea mici fente de independență față de ierarhia de partid. S-a înșelat însă, schimbările erau mult mai grave. Schizofrenia în care trăise pînă atunci, îmbinînd misiunile subterane de partid cu viața obișnuită de burghez, produce acum scurtcircuite letale. Cele două lumi nu se mai puteau amesteca.

Cine a contribuit pînă la urmă mai mult la condamnarea lui Pătrășcanu? Istoricii au spus că atît Gheorghiu-Dej, cît și sovieticii, au fost interesați de tranșarea „cazului Pătrășcanu”. Primul, pentru a scăpa de un rival, ceilalți pentru a putea trece și România pe lista țărilor în care s-au ținut pedagogicele procese de demascare a dușmanilor interni. Dar și între istorici sînt nuanțe. Gheorghe Onișoru și Robert Levy par să îi dea lui Gheorghiu-Dej ultimul cuvînt în condamnarea lui Pătrășcanu, pe cînd Lavinia Betea pune un accent considerabil pe contribuția Moscovei. Pînă la urmă însă, și Gheorghiu-Dej și Stalin au fost parteneri în această acțiune, cu diferența că între timp ultimul a murit. Mai curios și interesant e însă efectul de bumerang al adeziunii la comunism în cazul lui Pătrășcanu. Lavinia Betea îl citează pe criticul D. I. Suchianu, care, în 1951, a spus că din zecile de mii de deținuți de atunci, „nici unul nu-și merită soarta mai just decît el (Pătrășcanu). A vrut comunism? Poftim comunism! Să știe și el ce e aia!” La fel de instructivă e observația lui Petre Pandrea, cumnatul lui Pătrășcanu. Pandrea își amintește în memoriile sale că pe cînd era ministru al justiției, Pătrășcanu a invalidat constatarea judecătorului privind falsificarea unei scrisori atribuită lui Constantin Titel Petrescu de către Tudor Ionescu, o plastografiere care a dus la scindarea PSD, spre folosul politic al PCR. La rîndul lor, ca să îl înfunde pe Pătrășcanu, aflat în proces, comuniștii au falsificat chitanțe care ”demonstrau” că Pătrășcanu era agent în solda Siguranței. „Nu se confirmă proverbul popular, ce ție nu-ți place, altuia nu-i face?”, se întreabă Pandrea. O lecție pe care însă Pătrășcanu a primit-o prea tîrziu.

* Lavinia Betea, Lucreţiu Pătrăşcanu. Moartea unui lider comunist, ediţia a IV-a revizuită, editura Curtea Veche, Bucureşti, 2018

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.