„Corpuri de femei, imagine şi timp. O istorie interdisciplinară a privirii”

26 iulie 2014
„Corpuri de femei, imagine şi timp  O istorie interdisciplinară a privirii” jpeg

Congres internaţional la Granada

Granada a învăţat cu siguranţă româneşte la sfîrşit de iunie 2014. Iniţiate de energica Oana Ursache, lector de limba română la Universitatea de la picioarele Alhambrei, simpozionul „Predarea limbii române ca limbă străină” şi congresul internaţional „Corpuri de femei, imagine şi timp. O istorie interdisciplinară a privirii” s-au succedat între 24 şi 28 iunie, adunînd în acelaşi spaţiu universitar zeci de specialişti români şi străini, cu concursul Departamentului de limbi romanice, al Facultăţilor de filosofie, de traducere şi interpretare din Granada, şi cu susţinerea Institutului limbii române şi a Institutului cultural român. Ramificat, cu abordări extrem de diverse şi libere, în special congresul cu tema „corpuri de femei” a generat un dialog interdisciplinar şi intercultural incredibil de minuţios, într-o spectaculoasă rezonanţă cu alambicatele şi delicatele motive care ornează sălile faimosului Palat maur Alhambra. 

Adulat sau hulit, exhibat sau interzis, spionat de camerele de supraveghere, scanat de ştiinţă, dematerializat şi reîncarnat poetic de literatură şi artă, corpul a fost dintotdeauna grădina, şi secretă şi publică, a fiecăruia. O grădină pare-se cu atît mai misterioasă, mai fascinantă şi mai de temut în istoria umanităţii cu cît privirea se opreşte la/se izbeşte de corpul... feminin. Congresul de la Granada a provocat un puzzle de perspective culturale: zeci de cercetători, lectori şi profesori din orizonturi spectaculos diferite (Algeria, Arizona, Canada, Grecia, Italia, Tunisia, Maroc, Mexic, România, Spania, etc.) au susţinut comunicări la temă, intersectînd discipline şi metodologii, cîmpuri de reflecţii din domenii precum istoria, sociologia, literatura, artele vizuale, antropologia, filozofia. Stéphanie Chapuis-Després (Universitatea Paris IV) a rezumat simplu o realitate complexă: oricît ar fi de diferite sau de asemănătoare reprezentările, practicile, ele vorbesc despre faptul că pentru spiritul uman corpul (feminin) a fost dintotdeauna un mister, un obstacol, o...problemă. 

Corpuri (de femei). Decupaj (subiectiv)

Sociologul Laura Grünberg (Universitatea Bucureşti) a propus o analiză a reprezentărilor corpului în raport cu societatea constrîngerilor. Politica de protecţie a individului, profilaxia cu orice preţ, principiul precauţiei, dar nu în ultimul rînd societatea post „11 septembrie”, justifică azi tirania fără precedent a strategiilor de control, care fac din corp un bun public, supus reglementărilor de tot felul, îngrădit în libertatea sa. Fondatoare, în 1993, a primei Societăţi de Analize Feministe AnA (SAFA), Laura Grünberg a subliniat varietatea inepuizabilă a practicilor de control asupra corpului femeii, amintind de centurile de castitate impuse pentru păstrarea virginităţii pînă în secolele XIV-XV, de mutilările genitale practicate încă în anumite societăţi, sau de politicile pronataliste, decretate de regimuri şi ideologii politice intruzive, totalitare. 

„Cînd partidul decide să controleze viaţa şi corpul”, femeile din România anilor 1966-1989 ajung să-şi privească propriul corp ca pe un „duşman interior”, a reamintit cercetătoarea Rachele Ghiselli (Universitatea Pisa, Italia) în comunicarea sa.  În timp ce în discursul public, femeia era desemnată prin sintagma “izvorul vieţii”, controlul ginecologic obligatoriu, consecinţă a interzicerii avortului prin decret în 1966, a fost “una dintre armele cu ajutorul cărora statul a pătruns în corpul fizic al cetăţenilor săi”. 

Cu Laura Zăvăleanu (Sorbonne Nouvelle Paris 3) am călătorit în secolul al XVIII-lea românesc pentru a percepe evoluţia societăţii prin intermediul reprezentărilor imaginii femeii îndrăgostite din romanele populare ale epocii: „Un nou tip de sensibilitate adaugă acum, în pragul modernității, alături de valorile medievale ale credinței, înțelepciunii, vitejiei, sentimentul. Sfârșitul secolului al XVIII-lea va propune un alt model, al femeii ca personaj prezent în societate în ipostazele sale diferite de tânără îndrăgostită, mamă, doamnă nobilă etc.” A da naştere la cît mai mulţi copii era singura ipostază prin care putea fi concepută ideea de iubire sau de pasiune, într-un cuplu pios din Sfîntul Imperiu romano-german (secolele XVI-XVII). Despre politicile matrimoniale din epocă şi textele normative referitoare la alegerea unei „soţii bune” a glosat Stéphanie Chapuis-Després de la Universitatea Paris IV. Despre corpul ca parte integrantă a universului, în cultul Mătrăgunei şi al altor manifestări ritual - ceremoniale în spațiul românesc, am aflat de la Claudia Costin (Universitatea Suceava), în timp ce Marie de Gandt  (Universitatea Bordeaux III) a redeschis cutia Pandorei, explorînd miturile antichităţii dintr-o perspectivă inedită: timpul ar fi înscris prin excelenţă în corpul femeii - principiu pasiv dar autonom, suficient sieşi ; bărbatul - principiu activ, e însă cel veşnic în aşteptare, insuficient sieşi, căruia zeii i-au ascuns viaţa - doar femeia creînd umanitate, prin şi în corpul ei. 

Scriitoarea Florina Ilis a propus o analiză foarte subtilă a romanului „1Q84” al lui Murakami, insistînd asupra relaţiei dintre corp (1984) şi cQrp (1Q84). În lumile imaginate de scriitorul japonez disjuncţia (corp) original – (corp) duplicat se bazează de fapt pe o tulburătoare contiguitate. Duplicatul se altoieşte pe original, generînd evenimente altfel imposibile în lumea originalului: corpurile ajung să fie împreună doar ca şi cQrp-uri. „Începînd cu romanul 1Q84, viziunea unor lumi posibile, paralele, distincte şi alternative, care pot să comunice între ele prin diferite canale, (...) îşi pierde sensul romantic, evazionist, dobândind o nouă valenţă, cea de lumi “scizipare”, în care cea de-a doua lume creşte din altoiul celei dintâi” explică Florina Ilis. Viziunea lui Haruki Murakami se înscrie într-o tentativă de resacralizare prin sexualitate a unei lumi a simulacrelor, în care orice referinţă cu realul a dispărut.

Valeriu Stancu (Universitatea Humboldt Berlin/Universitatea Iaşi) a recitit cu instrumente de fin hermeneut trilogia lui Mircea Cărtărescu, arătînd că Orbitorul e un „corp ficţional” dotat cu o „mucoasă ficţională”, „axoni” şi „viscere”, un mediu în stare să capteze ceva, în sensul în care acest ceva prinde corp graţie „visiontologiei” proprii lui Cărtărescu. Scriitura lui Cărtărescu apare drept un dispozitiv-proces care poate să facă vizibil invizibilul, un fel de literă mobilă, care, dotată cu toate simţurile, e capabilă de o  vizualitate/senzorialitate adecvată pentru a putea percepe imaginarul si corporalitatea emoţiilor. Creierul e un manuscris boţit iar literatura e un uter, generator de viaţă. Viaţa nu are două feţe, recto – trăitul, verso – scrisul,  la Cărtărescu ele fac corp comun, aşa cum o coală de hîrtie înfăşurată ca o bandă Moebius nu mai are decît o singură faţă, continuă.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.