Cum să faci o husă de laptop dintr-o cameră de bicicletă

25 aprilie 2014
Cum să faci o husă de laptop dintr o cameră de bicicletă jpeg

- la Iaşi -

Ca să ajungi la atelierul Upside Down, treci de mall-ul din Tudor Vladimirescu, o iei pe Bulevardul Chimiei (pe stînga ai Bahluiul, pe dreapta un peisaj post-industrial cu fabrici părăsite, colorate de grafferi) şi faci dreapta la prima intersecţie mare, pe Bulevardul Metalurgiei. Mergi pînă vezi fosta clădire Lactis, intri în curte, înconjori clădirea şi dai de-o uşă pe care scrie Upside Down. Lactis era o fabrică de produse lactate, responsabilă, printre altele, de îngheţata copilăriei mele. Privatizată după ’90 şi ajunsă pe mîna cui nu trebuie, întreprinderea a dat faliment acum cîţiva ani. În urma ei a rămas o clădire pustie, cu excepţia unor spaţii închiriate de mici afaceri; printre ele, o firmă de serigrafie şi atelierul Upside Down – un fel de reconversie a spaţiului, în sensul upcycling-ului promovat de Upside Down.

„Upcycling înseamnă să transformi ceva ce nu mai poate fi folosit în ceva nou şi util, inedit”, îmi explică Andreea Zaharescu, una dintre co-fondatoarele Upside Down. Ideea unui proiect de mediu care să utilizeze deşeurile ca materie primă şi să educe în sensul consumului responsabil i-a venit Andreei cînd se afla în India. După ce-a făcut un internship pe management în New Delhi, şi-a dat seama că ar vrea să mai stea în India, aşa că şi-a căutat un ONG unde să facă voluntariat. A găsit Swechha, un ONG axat pe probleme de mediu, dezvoltare socială şi cetăţenie activă. Timp de 4 luni, Andreea s-a ocupat de marketingul unui proiect de mediu bazat pe upcycling. „Am rămas surprinsă cînd am văzut un portofel dintr-o cutie de lapte, mi s-a părut genial şi mi-am zis că asta s-ar putea face şi în România, avînd în vedere că resurse avem suficiente...”, povesteşte Andreea. Cît a fost plecată în India, a ţinut legătura cu Roxana Antochi, studentă la Ingineria mediului, pe care o cunoscuse la un program de voluntariat de la Crucea Roşie. „Nici una dintre noi nu a continuat apoi cu Crucea Roşie...”, îşi aminteşte rîzînd Roxana. Împreună, cele două fete au pus bazele Upside Down. În 2012, pe 1 iunie, au aflat că au cîştigat competiţia de antreprenoriat Social Impact Award, ceea ce le-a permis să pună proiectul în mişcare. Un an mai tîrziu, cu ajutorul finanţării cîştigate la Idei din Ţara lui Andrei, competiţia prin care Petrom face ca visurile să devină realitate, au putut să-şi dezvolte afacerea. „Finanţarea de la Ţara lui Andrei ne-a ajutat foarte mult, ne-am cumpărat cameră foto, maşină de cusut, am investit în accesorii.”, spune Andreea.

Atelierul Upside Down e o încăpere de 30 de metri pătraţi, luminoasă şi aerisită, cu rafturi în care sînt aranjate materiale textile şi plastice, mosoare cu aţă de toate culorile, genţi, portofele, huse. Doamna Anişoara lucrează la maşina de cusut, Roxana pune şnururile la cîteva sacoşe, Andreea îmi arată materialele pe care le salvează de la ardere sau de la groapa de gunoi, transformîndu-le în lucruri noi, numai bune de luat pe umăr sau de strecurat în buzunar, lucruri care protejează, acoperă, învelesc, apără. Principala materie primă o reprezintă bannerele stradale, mesh-urile şi resturile de poliplan, pe care fetele le iau de la firme de producţie publicitară sau de la firme de publicitate outdoor, materiale textile rebut („Asta e de la o firmă care produce echipamente militare”, îmi spune Andreea, arătîndu-mi un material vernil, cauciucat) şi camere de la bicicletă. Din ele fac sacoşe (produsul cel mai simplu), portofele slim (produsul cel mai vîndut), mape pentru diverse evenimente, portofele de damă, genţi messenger (produsul cel mai complicat – „Facem cam trei pe zi, dacă sînt deja croite materialele”, continuă Andreea). Întreb cum se face o husă de laptop dintr-o cameră de bicicletă. Roxana îmi povesteşte procedeul, în timp ce Andreea îmi arată cotorul husei: „Luăm camere de cauciuc de la magazine sau ateliere de reparat biciclete şi le spălăm, le dezinfectăm, le tăiem fîşii după anumite dimensiuni... Camera e cilintrică, ondulată, aşa că trebuie găsite porţiunile care sînt mai plate.” Dacă n-ar fi fost recuperate şi refolosite de Upside Down, deşeurile ar fi fost arse sau lăsate să se descompună în sute de ani în groapa ecologică.

Upside Down îşi vinde produsele pe site, la evenimente de tipul Femei pe Mătăsari, în cîteva magazine, dar mai ales în companii care promovează responsabilitatea faţă de mediu şi de societate. „Scopul nostru e să creăm mai multe locuri de muncă şi să creştem producţia. Poate în Bucureşti, pentru că e un potenţial mai mare, ne-am dori să avem şi un concept store.”, spune Andreea. De asemenea, ne dorim să colaborăm pe viitor cu cît mai multe companii, pentru că astfel comenzile vor creşte, iar impactul asupra mediului va fi mai mare.” La finalul acestui an, Andreea speră să aibă date exacte referitoare la cantitatea de deşeuri pe care le-a salvat de la incinerare sau descompunere. Pînă acum, fetele s-au axat pe testarea materialelor şi selectarea produselor, de-acum încolo vor căuta modalităţi de a-şi consolida afacerea.

În noiembrie 2013 şi aprilie 2014, Upside Down a organizat o serie de ateliere pentru liceeni, în care tinerii au aflat ce înseamnă upcycling-ul, au văzut cum se face o geantă din deşeuri, de la tipare la croială, şi au cusut ei înşişi portvizituri din materiale recilabile. „Am fost surprinsă că liceenii erau aşa de entuziasmaţi că învăţaseră să coase. Şi că au folosit materialele astea, nu se gîndeau că poţi folosi camera de bicicletă ca să faci o husă de laptop. Şi nu ştiau ce e un banner stradal. Acum ştiu... Le-am schimbat percepţia asupra lucrurilor care sînt aruncate”, spune Roxana. „Vrem să educăm în special tinerii în spiritul responsabilităţii faţă de mediul înconjurător, pentru că ei sînt cei mai deschişi şi îşi pot influenţa în bine părinţii, bunicii...”, completează Andreea. Fetele îşi doresc să aducă în echipă pe cineva responsabil exclusiv de ateliere, ca să ducă proiectul şi în alte oraşe.

Potrivit celui mai recent studiu Eurostat, România a reciclat în 2012 doar 1 la sută din deşeurile municipale, fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană, în timp ce 99 la sută dintre ele au ajuns la gropile de gunoi. În 2012, 42 la sută din deşeurile municipale au fost reciclate sau transformate în compost în UE. Pînă în 2020, România ar trebui să ajungă să recicleze 50 la sută din deşeuri, lucru care n-ar mai părea atît de imposibil dacă în fiecare oraş din ţară ar apărea cel puţin o iniţiativă similară proiectului Upside Down. Andreea, Roxana şi colegii lor au arătat că se poate să nu arunci totul, se poate să consumi responsabil, se poate să fii ingenios chiar şi atunci cînd lucrezi cu deşeuri. Contează doar să fii perseverent. Şi să primeşti la momentul potrivit o mînă de ajutor din partea celor care cred în proiectul tău.

un text de Luiza Vasiliu


Anul acesta s-au înscris în Idei din Ţara lui Andrei 389 proiecte, 182 din educație, 130 pe dezvoltare comunitară și 77 din mediu. Acestea concurează pentru finanțările Petrom în valoare totală de 200.000 de euro. Fiind singura ediţie de anul acesta a competiţiei, votul tău contează de două ori mai mult. Ajută la schimbarea comunităţii tale. Alege proiectele preferate din fiecare domeniu şi votează-le pînă pe 15 mai. Ajută iniţiatorii să obţină finanţarea. Arată că Se poate!

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.