Despre Excelența fără vîrstă

8 decembrie 2019
Despre Excelența fără vîrstă jpeg

La 53 de ani, o cîntăreață de operă este cel mai probabil să fie la zenitul unei cariere; la 18 ani, un violonist e cel mai probabil doar elev sau student și pregătește concursuri care să-l propulseze în lumea mare de concert. Altfel stau lucrurile pentru mezzosoprana Cecilia Bartoli și violonistul Daniel Lozakovich – două excepții care demonstrează că Excelența nu are vîrstă.

Cecilia Bartoli și Farinelli

În 28 noiembrie, casa Decca a lansat cel mai nou album, cu titlul Farinelli, semnat de extraordinara mezzosoprană Cecilia Bartoli. În ultimul timp, celebra cîntăreață ne-a obișnuit cu cîte un album nou apărut la final de an, așa cum și-a obișnuit deja publicul cu apariții ieșite din comun în pozele de pe discurile sale. A fost statuie de marmură, preot ras în cap, acum apare cu umerii goi, însă cu mustăți și barbă, pentru a sublinia natura repertoriului interpretat pe discul Farinelli, arii abordate cîndva de cîntăreții castrați.

Lumea misterioasă a cîntăreților castrați suscită și astăzi interesul. Pentru că nu doar în lumea haremurilor au existat castrați, ci și în spațiul european: femeile nu aveau voie să cînte nici în biserică, nici pe scenă, așa că trebuia găsită o soluție, iar aceasta a fost castrarea băieților înainte de a intra în pubertate, pentru a-și conserva vocea pură, în registrul înalt. Epoca de aur a castraților a fost în perioada secolelor XVI-XVIII; la finalul secolului al XVIII-lea s-a renunțat definitiv la interdicția pe care o aveau femeile, așa că și necesitatea cîntăreților castrați a dispărut.

Sigur, sacrificiul cîntăreților castrați era mare; însă la fel de mare era și succesul, faima și averea lor – cei mai cunoscuți cîntăreți castrați aveau statutul de superstar al cîntăreților pop-rock de astăzi. Un cîntăreț cu faimă cîștiga de 20 ori mai mult decît un muzician oarecare; își permitea extravaganțe de tot felul, era adulat, i se compuneau arii. Nu e de mirare că multe familii sărace acceptau și, uneori, chiar solicitau castrarea unui băiat cu voce frumoasă, în speranța că succesul viitor al băiatului castrat avea să se reflecte asupra nivelului financiar al întregii familii.

Însă cîntăreții castrați nu proveneau doar din familii sărace; un caz celebru este cel al lui Carlo Broschi, cunoscut sub numele de scenă Farinelli, care era membru al aristocrației. Farinelli rămîne cel mai cunoscut cîntăreț castrat al secolului al XVIII-lea (a trăit între 1705 și 1782), cu abilități vocale uimitoare: se spunea că putea să cînte 250 note într-o singură respirație, iar ambitusul vocii lui depășea cu două octave ambitusul natural al unei voci feminine, în acut, după mărturiile contemporanilor lui.

Despre toate acestea vorbește noul album al Ceciliei Bartoli, Farinelli. Sigur, Cecilia Bartoli nu este și nu poate fi Farinelli – de altfel, noi, cei de astăzi, nu putem decît să ne închipuim cum cîntau castrații, în lipsa unor înregistrări din acele timpuri. Însă vocea Ceciliei Bartoli, versatilă, extrem de bine condusă tehnic, sensibilă, plină de viață, este idealul pentru ceea ce poate fi însemna astăzi interpretarea unor arii compuse pentru cîntăreții castrați. Discul reunește 11 arii, majoritatea semnate de Nicola Porpora, compozitorul napoletan care l-a lansat pe Farinelli și pentru care a compus opere, special pentru a-i pune în valoare calitățile vocale. Alte arii sînt compuse de fratele lui Farinelli, compozitorul Riccardo Broschi, de Geminiano Giacomelli, compozitor practic necunoscut astăzi, și Antonio Caldara. Dintre toate aceste arii, pentru mine emblema albumului rămîne cea din opera Polifemo, Alto Giove: o arie lentă, foarte expresivă, unde calitatea vocii Ceciliei Bartoli este încă mai bine pusă în lumină.

O singură arie dintre cele 11 de pe disc a fost înregistrată în 2019, cu Cecilia Bartoli alături de ansamblul Les Musiciens du Prince Monaco, condus de Gianluca Capuano. Acest ansamblu a fost înființat în 2016 la inițiativa Ceciliei Bartoli, în cadrul Operei din Monte Carlo. De curînd a venit și anunțul că, din 2020, director al Operei din Monte Carlo va fi Cecilia Bartoli. Celelalte piese de pe album au fost înregistrate în 2017, alături de ansamblul Il Giardino Armonico, condus de Giovanni Antonini, care o acompaniază pe Bartoli cu eficiență și sensibilitate.

Și în 2017, și în 2019, cînd Cecilia Bartoli împlinise deja 53 ani, vocea îi sună la fel: impecabil, sfidînd parcă natura. O nouă reușită pentru Cecilia Bartoli, această Indiana Jones a repertoriilor, cum ea însăși se numește, mereu căutătoare a noului în vechile arhive. Și încă o mențiune: acesta este al doilea album al Ceciliei Bartoli care pune în lumină lumea castraților – primul, Sacrificium, a apărut în 2009.

daniel lozakovich ceaikovski jpg jpeg

Daniel Lozakovich și muzica lui Ceaikovski

La vîrsta la care alții își termină liceul și se gîndesc, eventual, ce facultate să urmeze, acest violonist de 18 ani are deja o carieră internațională importantă în spate și două discuri apărute la una dintre marile case – Deutsche Grammophon.

Daniel Lozakovich este cetățean suedez, născut din părinți veniți din Bielorusia și Kîrghistan. A început studiul viorii la șase ani, din joacă: părinții credeau că era prea pasionat de fotbal și au vrut să-i ofere o alternativă. Încă de la primele lecții, profesorul și-a dat seama de talentul extraordinar al micului violonist. Daniel Lozakovich a debutat în concert cu orchestra la vîrsta de 8 ani, alături de Vladimir Spivakov, un mare violonist și dirijor rus, care l-a încurajat și susținut ulterior. Lozakovich este deținătorul unor importante premii internaționale, dar mai mult decît atît, a cîntat alături de orchestre prestigioase și dirijori importanți: Gergiev și Nelsons se numără printre ei.

Cînd avea 15 ani, Lozakovich a semnat un contract de exclusivitate cu Deutsche Grammophon. În 2018, a publicat primul lui disc la binecunoscuta casă, un curajos album cu muzică de Johann Sebastian Bach. Iar pe 18 octombrie 2019 a apărut al doilea album purtînd numele lui Lozakovich, din nou curajos repertorial, un album integral Piotr Ilici Ceaikovski, Concertul pentru vioară și orchestră fiind cap de afiș.

Spun că este o alegere repertorială curajoasă pentru că, într-adevăr, trebuie să ai curaj pentru a pune pe un disc, la 18 ani, un hit al repertoriului muzicii culte, cum este Concertul pentru vioară și orchestră de Ceaikovski, de atîtea alte ori înregistrat în trecut. Concertul lui Ceaikovski, ca și alte lucrări de pe disc, au fost înregistrate în timpul unui eveniment live ce a avut loc la Moscova pe 30 aprilie 2019 – deci, cu atît mai importantă reușita lui Lozakovich, care în compania Orchestrei Filarmonicii Naționale a Rusiei, dirijate de Vladimir Spivakov, propune o versiune pe care o pot numi fulminantă: perfect construită intelectual și tehnic, echilibrată, cu acel spirit rus pus discret în lumină, cu atenție pentru fiecare detaliu, inclusiv în tempo-urile rapide. Lozakovich își desfide vîrsta, cîntînd cu experiența unui muzician cu cel puțin 20 ani mai mare.

None but the lonely heart se intitulează albumul lui Lozakovich, preluînd numele romanței op. 6 nr. 6 de Ceaikovski, pe care Lozakovich a inclus-o pe acest disc, interpretînd-o alături de pianistul Stanislav Soloviev. Tot în versiune pentru vioară și pian regăsim Melodia din Suita Amintiri dintr-un loc drag și Valsul sentimental op. 51 nr.6, iar în versiune pentru vioară și orchestră, alături de concert, Meditația din Suita Amintiri dintr-un loc drag, Valsul-scherzo op. 34 și o transcripție a ariei lui Lensky din opera Evgheni Oneghin.

Ceaikovski i se potrivește mănușă lui Daniel Lozakovich, care reușește să treacă de mantia de focuri de artificii care înconjoară această muzică și să ne propună o incursiune filosofică în universul lui Ceaikovski, compozitorul măcinat de propriile dileme și drame interioare. O mare realizare pentru oricare violonist, cu atît mai mult pentru unul de doar 18 ani! De altfel, o confirmare a valorii acestui disc a venit și prin nominalizarea recentă la premiile ICMA – International Classical Music Awards.

Discul Ceciliei Bartoli poate fi ascultat la Radio România Muzical pe 9 decembrie, de la ora 19.00; discul lui Daniel Lozakovich a fost difuzat la radio și poate fi reascultat aici.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.