Despre graşi, numai de bine

9 martie 2011
Despre graşi, numai de bine jpeg

Dramaturgul american Neil LaBute are bunul obicei de a diagnostica tare sociale contemporane, cu precădere ale urbanităţii, suprasaturată de boli şi disfuncţii, unele moştenite de la generaţiile anterioare, altele noi, în continuă înmulţire şi dezvoltare. În unele texte, LaBute atacă dogma socială, un set de reguli nescrise, dar implementate de noii legiuitori media. În The Mercy Seat, montată la Teatrul Act în urmă cu cîţiva ani, un cuplu încălca norme vechi, dar în vigoare, care vizau morala, religia, patriotismul, perechea corectă. Despre această corectitudine a împerecherii dictată de societate e vorba şi în Fat Pig, regizată tot la Teatrul Act de Cristi Juncu, sub titlul XXL. De data aceasta, LaBute scoate la lumină acel canon de frumuseţe pe care trebuie să îl respecţi pentru ca şi societatea să te respecte sau măcar să te accepte.

LaBute atacă usturător standardul fizic impus de tv, operînd analitic pe un cuplu care sfidează regula. El, good looking, ea, supraponderală, un soi de Romeo şi Julieta care se iubesc azi, cînd aparenţele reprezintă totul. Urmarea firească este judecata publică via internet şi răstignirea pe altarul securităţii_sociale_care_nu_permite_bizarerii.

În stilu-i caracteristic, odată cu subiectul, LaBute tîrăşte şi o trenă vaporoasă de subteme. Un hiatus se cască uriaş între nevoile şi dorinţele celor două sexe în perioada de aur a vieţii lor active, adică între 20 şi 35 de ani. Ele (încă) au nevoie de o identificare socială prin încadrarea în tiparul clasic soţ – copil – casă, ceea ce le face să aibă nesuferita tendinţă de a accelera mental relaţiile (un tip care le zîmbeşte devine în zece secunde posibil soţ). Dacă lucrul ăsta nu se întîmplă, apare mania distructivă „ceva e în neregulă cu mine”. Nu prea vrei să fii în preajma unei femei într-un astfel de moment, cînd ea se ghidează după o logică a sentimentelor care duce de la frustrare la invadarea intimităţii „fostului”, pe baza unui raţionament patologic aberant că totul se întîmplă doar ca să o rănească pe ea (Jenny – Irina Velcescu, excelent de antipatică). Tare ne mai place să ne dăm victime!

De partea cealaltă, ei vor să valorifice la maximum libertatea şi frumuseţea ca pe două daruri divine, prin urmare consumă bulimic femei pe care le părăsesc apoi pe motiv că îi plictisesc sau îi agasează. Normal. Cînd mănînci mult, ţi se apleacă. Uneori însă, sub masca de Casanova cinic se ascund bine traume din copilărie.

Unul dintre subiectele preferate ale dramaturgului, relaţiile la serviciu, este reflectat „la liniuţă”. Bîrfa, updatată prin tehnologie, devine înfricoşător de intruzivă. Viaţa personală este publică prin mail, mess, mass pe mess, youtube. Se va găsi mereu un binevoitor paparazzo de ocazie (Carter – Vlad Zamfirescu, logoreic, avid de clişeizare, plin de umor şi lipsit de inimă) care să înregistreze, pentru o posteritate de cinci minute, imaginile compromiţătoare ale unui scandal amoros.

Neil LaBute este maestru în disecţii psihologice fine. Timiditatea lui Tom se cuibăreşte comod în obezitatea lui Helen. Într-un fel, amîndoi sunt defecţi din punctul de vedere al normelor sociale, astfel încît relaţia lor se bazează pe complementaritatea „tarelor” şi afinitatea discursului. Nevoit să fie în societate la un nivel de frumuseţe/ umor/ fericire/, resimţit ca agresiv, Tom se simte liber cu simpatica Helen care îi pretinde doar să o accepte aşa cum e: grasă şi, prin urmare, conform unei alte cutume sociale, jovială. De fapt, complexatul Tom este atras de siguranţa lui Helen, pe care va sfîrşi însă prin a o destabiliza. Cînd iubeşti mai mult decît eşti iubit, înnebuneşti un pic. Şi doare.

Cu o dublă distribuţie, Andi Vasluianu şi Tudor Aaron Istodor, Tom este scanat pe amîndouă feţele. Vasluianu face din el un fel de blegul grupului, arătos, dar stîngaci, intimidat de femei cărora nu le poate face faţă. Istodor marşează emoţionant pe timiditate, exteriorizînd vulnerabilitatea interioară a lui Tom prin fragilitatea fizică.

Dificil trebuie să fi fost pentru Raluca Vermeşan să o joace pe Helen. Actriţa are datele anatomice ale personajului şi întregul arsenal de probleme care face ca subiectul spectacolului să i se fi părut probabil extrem de personal. Raluca Vermeşan are însă puterea de a se expune cu siguranţa zen a personajului, cucerind printr-o serenitate încîntătoare.   

În traducerea scînteietoare a Irinei Velcescu, textul îşi păstrează marca LaBute, replica scurtă, ascuţită, plină de umor. Simpatia lui Cristi Juncu pentru dramaturgul american este cunoscută, regizorul a mai montat cîteva texte ale acestuia, de fiecare dată şlefuind cu răbdare personaje şi situaţii scenice pentru a se retrage apoi discret în spatele lor. Acest gen de text are nevoie de o montare cinematografic - minimalistă, iar Juncu are inteligenţa şi lipsa de orgoliu necesare pentru a face exact aşa. În plus, regizorul ştie să îşi aleagă bine actorii, spectacolul avînd, din acest punct de vedere, o calitate rarisimă, aceea a egalităţii în excelenţă a interpretării. 

Pe întreg spaţiul de joc, Cosmin Ardeleanu a desenat trasee precise în care trebuie să funcţioneze elementele de recuzită. Norma este astfel prezentă în detaliu, de la spaţiul scaunului la un ostentativ „90-60-90” care ar putea fi răspunsul la celebra întrebare „oglindă, oglinjoară, cine-i cea mai frumoasă din ţară?”. Spune-mi cum arăţi ca să-ţi spun ce cred despre tine. Deficienţa de frumuseţe este asociată unei deficienţe de caracter. Cum e politically correct să arăţi?

Spectacolul înregistrează seismografic un eşec, acela al imposibilităţii de a trăi contra curentului. E prea obositor să fii altfel.

Teatrul Act
XXL (Fat Pig), de Neil LaBute
cu: Andi Vasluianu / Tudor Aaron Istodor, Raluca Vermeşan, Irina Velcescu, Vlad Zamfirescu
Regia: Cristi Juncu
Scenografia: Cosmin Ardeleanu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.