Dorul de ducă și dorul de casă

Vlad TĂUŞANCE
3 octombrie 2016
Dorul de ducă și dorul de casă jpeg

Cea mai complicată relație din viața mea rămîne cea cu orașul în care m-am născut. Am plecat major și îndrăgostit, legat încă prin cordonul ombilical de prietenii din liceu, de Parcul Rozelor și jazzul de sub pod. M-am întors deprimat și-am plecat și mai și, cu vreo opt kilograme în plus, jurîndu-mi să nu mă mai întorc niciodată. Nu m-am ținut de cuvînt, din fericire. Vreo zece ani m-am hîrîit cu amicii pe teme de letargie bănățeană și aroganță bucureșteană. Apoi i-am văzut pe unii dintre ei devenind și mai entuziast-bucureșteni decît mine. Am dat din cap îngăduitor și m-am întors acasă cu treburi din ce în ce mai serioase. M-am simțit într-un ciudat contratimp cu Timișoara, de parcă ne tot ratam la telefon și în vizitele de curtoazie. Dar nu mă pot opri să mă întorc acasă. Deși trăiesc de vreo doi ani pe drum, deși pot să-mi împachetez în cincisprezece minute căminul într-o geantă albastră calificată drept bagaj de cabină, deși sînt nomad cu vize-n pașaport, Timișoara rămîne locul unde dorm cel mai bine și locul unde m-aș întoarce cînd oi avea vreun plan cu adevărat relevant de întors lumea pe dos. BRB.

Tot foiesc prin minte tema reîntoarcerii din cauza prietenilor de la Jack care m-au invitat, în miez de august, să întîmpin vînătorii de butoaie din cadrul Barrel Hunt. Cu paharul în mînă și nostalgia în piept, m-am întrebat vreo cinci minute dacă am căderea de-a-mi mai zice timișorean. Dacă nu-s plecat de prea multă vreme ca să mai vorbesc pe graiul sau în numele orașului. M-am liniștit rapid, cînd mi-am dat seama că de-abia plecatul de acasă mă face sută în sută bănățean. Ne stă cumva în fire. Devii cu adevărat de-al locului, de abia dacă pleci.

1 1 jpg jpeg

Cam pe vremea cînd distileria din Tennessee îmbutelia prima sticlă pătrată, din Timiș și din Caraș încep să plece primii coloniști în căutare de pămînt mănos în Dakota de Nord, Pennsylvania, Michigan sau Illinois. Bărbați în putere din Iosifalău, Bacova, Niţchidorf, Seceani sau Dolaţ, se înghesuie cu gîndul la Lumea Nouă pe punțile celebrului trasatlantic Carpathia – printre altele, primul vas care ajunge la locul naufragiului nefericitului Titanic. Documentele vremii zic că sub un sfert dintre ei își iau și familiile  în curajoasa traversare, gîndul de căpătîi fiind să-și facă un rost și să revină acasă. Pînă după Primul Război Mondial, peste 100.000 de gospodari sau aventurieri, dintre care peste 1500 de timișoreni, iau drumul Americilor. Printre ei, Johnny Weissmuller, un puștan bolnăvicios de șapte ani, din cartierul timișorean Freidorf, care avea să devină cvintuplu campion olimpic la înot precum și întruparea lui Tarzan pe ecranul argintiu.

În prima fază, bănățenii americani se adună în comunități bine legate unde recreează, după puteri, satele de origine, păstrează obiceiurile și legătura cu noii veniți. Drept dovadă, primul ziar al comunităţii şvabilor bănăţeni, devine, pentru o perioadă, cea mai citită publicație non-americană. Cel mai emoționant semn al dorului de casă rămîne pentru mine un sătuc din Menominee County, Michigan care poartă, simplu, numele de Banat.

2 jpg jpeg

Valul emigrării se sparge însă mai departe, spre marile orașe care oferă mai mult loc pentru vise și spirite întreprinzătoare: Cincinnati, Saint Louis, Detroit sau Chicago. Cel mai fascinant și celebru personaj dintre noii orășeni este Ana Cumpănașu, născută la Comloșul Mare, la doi pași de granița cu Serbia. După două căsătorii eșuate, își găsește vocația la Chicago, ca matroană, în anii tulburi ai prohibiției. Renăscută ca Ana Sage, va intra în istorie ca infama Woman in red care l-a trădat pe gangsterul Dillinger în schimbul unui permis de ședere și a 10.000 de dolari. Ana intră și mai bine în istoria literaturii române, ca eroină romanului colectiv Femeia în roșu, poate cel mai interesant experiment literar din anii 80 semnat de formidabilul trio Adriana Babeți, Mircea Mihăieș și Mircea Nedelciu.

Războiul și demența roșie ce-i urmează sugrumă dorul de ducă al bănățenilor mei. Plecările sînt triste și forțate, precum sinistra deportare în Bărăgan a patruzeci de mii de oameni care au singura vină de a locui prea aproape de granița cu Iugoslavia. Anii șaizeci deschid granițele către Germania pentru șvabii bănățeni, care aleg, de voie de nevoie, o viață nouă. Emigrarea are dimensiunile unui troc cinic, șvabii fiind răscumpărați în valută forte, cîteva mii de mărci pentru fiecare om, de către guvernul Germaniei Federale. Pleacă, alături de ei, mii de români sufocați de dictatură, ascunși în căsătorii formale sau, ca membri trupei Phoenix, în remorci de camioane. Fuga prin cel mai bine păzit punct de frontieră a lui Nicu Covaci, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Josef Kappl şi Erlend Krauser, ascunși în boxele de concert, rămîne la fel de legendară ca trupa de pe Bega, fără îndoială, cel mai importat fenomen rock al perioadei. Plecarea are valoarea unui simbol, rezumă revolta unei generații care refuză prolecultismul și tezele din iunie, fiind primită de regim ca o adevărată lovitură sub centură.

3 2 jpg jpeg

Generația mea a crescut cu gîndul la plecare. Liceele bilingve din Timișoara, Calderon, Shakespeare sau Lenau, ne pregăteau nu doar la matematică, istorie și fizică, ci parcă și pentru trecut granița, o bună parte dintre foștii mei colegi de hol sau generație încercînd Occidentul cu degetul măcar timp de o bursă de studiu. La fel primii plecați, cu o sută de ani în urmă, la fel ca cei fugiți și căliți în lagărele de azilanți ai anilor 70 și 80, majoritatea se întorc. La o strigare amicală pe Facebook, mi-au răspuns zeci de oameni, cu povești vechi și noi despre care dovedesc că dorul de ducă și dorul de casă nu se exclud, ba dimpotrivă. Poate cel mai interesat exemplu de renaștere, cea mai frumoasă metaforă a puterii reîntoarcerii este Gărîna. Aproape depopulat după ce nemții localnici au migrat în grup la Traunstein, satul de la poalele Semenicului a renăscut prin festivalul de jazz, incontestabil cel mai important produs cultural la Banatului, dar și datorită emigranților reveniți acasă. Casa care este găzduiește expoziția despre viata pemilor îl are ca si proprietar pe Günter Diemer. Arthouse-Wolfsberg, un centru cultural care cu proiecte consistente din zona artei, muzicii și prezervării tradiției este proiectul Elisabethei Ochsenfeld, plecată din țară în 1986. Dacă stai să privești de aproape, vei descoperi, în Timișoara sau în tot Banatul sute de proiecte de suflet pornite de cei plecați și reîntorși: festivaluri, evenimente de street art, restaurante, concursuri de enduro, ateliere de produse tradiționale sau berării. Fericit de paradoxal, identitatea zonei este completată sau șlefuită fix de cei care au abandonat-o pentru o vreme. Se vede că nu sînt singurul care are relații complicate cu locul de baștină. Se vede că relațiile complicate sînt și cele mai constructive. Se pare că unele lucruri nu se schimbă nici cu vremea, nici cu distanța.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.