Epoca de argint a tinerilor maeștri. Daniil Trifonov și Avi Avital

30 decembrie 2020
Epoca de argint a tinerilor maeștri  Daniil Trifonov și Avi Avital jpeg

Silver Age și Art of the Mandolin: două albume foarte diferite și, totuși, cu numeroase puncte comune, apărute pe parcursul lunii noiembrie 2020. Muzică rusă de început de secol XX, interpretată de Daniil Trifonov și un parcurs de la baroc la contemporan în repertoriul scris exclusiv pentru mandolină, propus de Avi Avital.

Epoca de argint a muzicii ruse. Cu Daniil Trifonov

Într-un an 2020 profund afectat de pandemie, prea puține sînt înregistrările care au putut fi, efectiv, realizate pentru disc: cele mai multe albume apărute în 2020 pun în valoare înregistrări realizate în perioada anterioară. Este și cazul celui mai nou album semnat de tînărul, dar foarte apreciatul pianist rus, Daniil Trifonov. Pe 6 noiembrie 2020, casa de discuri pentru care semnează în exclusivitate, Deutsche Grammophon, a publicat un dublu CD cu înregistrări realizatede Daniil Trifonov în ianuarie și octombrie 2019. Silver Age (Epoca de argint) cuprinde lucrări pentru pian solo, dar și concerte semnate de compozitorii ruși ai începutului de secol XX: Prokofiev, Skriabin, Stravinski, muzicieni inovatori, fiecare cu un profil aparte, care au marcat întreaga evoluție a istoriei muzicii.

Acesta este al șaptelea album de autor al lui Daniil Trifonov pentru Deutsche Grammophon: o adevărată performanță pentru acest pianist de doar 29 ani, care reunește în personalitatea sa trăsăturile marii școli ruse de pian, al cărui continuator este, în contemporaneitate. Pe precedentele sale discuri, Trifonov s-a concentrat pe muzica romanticilor: în primul rînd, Rahmaninov, cu integrala concertelor pentru pian și orchestră. Apoi, o excepțională integrală a studiilor pentru pian de Franz Liszt și concertele pentru pian și orchestră de Chopin.

Este prima dată, deci, cînd Trifonov depășește granița romantismului pentru a aborda repertoriul modern pe disc; însă muzica rusă de secol XX îi este, în mod evident, foarte familiară. Regăsim pe acest disc Serenada de Igor Stravinski, Suita Sarcasme și Sonata nr. 8 de Prokofiev, transcripții după momente din baletele Pasărea de foc și Petrușka de Stravinski – toate, lucrări pentru pian solo, dar și două concerte înregistrate alături de Orchestra Teatrului Mariinski din Sankt Petersburg, condusă de Valery Gergiev: Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Prokofiev și Concertul op. 20 de Aleksandr Skriabin.

Lumea muzicii ruse de la începutul secolului XX este una dintre cele mai interesante și diverse din istoria muzicii: avem ezoterismul din creația lui Aleksandr Skriabin, noutatea absolută a baletelor lui Stravinski compuse pentru compania lui Serghei Diaghilev, lumea ca de cinema din universul sonor al lui Serghei Prokofiev. Și peste toate, Istoria: cu puternicul moment de cotitură reprezentat de revoluția din 1917, prăbușirea imperiului țarist și instaurarea comunismului.

Simțim această istorie frămîntată în Suita Sarcasme și Sonata nr. 8 de Prokofiev, ne bucurăm încă de armonia romantismului în puțin (și pe nedrept) rar cîntatul Concert op. 20 de Aleksandr Skriabin, rezonăm la lumea colorată din muzica baletelor lui Stravinski. Unele dintre partituri au povești ieșite din comun, cum este cazul Concertului nr. 2 de Prokofiev: definitivat în 1913, cu partitura pierdută în timpul revoluției ruse și reconstituit de compozitor în 1923. În mod evident, însă, în 1923 Prokofiev scria altfel decît în 1913, așa că partitura rezultată este una cu importante accente moderne. Apoi, avem cele Trei mișcări din baletul Petrușka de Stravinski, astăzi, una dintre cele mai dificile partituri pentru pian compuse în perioada modernă. Baletul Petrușka a avut premiera în anul 1911; 10 ani mai tîrziu, Stravinski a realizat aranjamentul pentru pian solo pentru trei mișcări din acest balet, la dorința expresă a unuia dintre marii pianiști ai acelui moment, o adevărată legendă a secolului XX: Arthur Rubinstein.

Silver Age este marele test de maturitate pe care-l parcurge Daniil Trifonov; el este acum un mare pianist, matur și cerebral, care nu simte nevoia să facă spectacol cu tehnica sa excepțională, ci pe care o subordonează unui discurs care, în sine, este foarte provocator și divers. Trifonov înțelege perfect această lume – vine din chiar ADN-ul său, de pianist rus hrănit cu muzica înaintașilor săi, un univers pe care, istoric, îl putem înțelege foarte bine. Îi sînt alături o orchestră compact și eficientă, care cunoaște foarte bine acest repertoriu și Valery Gergiev, care oferă o viziune unitară.

Silver Age seamănă, într-un fel, cu lumea în care trăim noi: la o graniță istorică între trecut și viitor. Viitorul de atunci a fost sumbru, cu un secol XX atît de frămîntat; 100 ani mai tîrziu, sperăm ca viitorul nostru să arate și să sune mai bine...

Selecțiuni de pe albumul Silver Age pot fi ascultate aici

avi avital the art of the mandolin jpg jpeg

Art of the Mandolin. Cu Avi Avital

Că viitorul poate să sune foarte bine ne transmite cel mai nou album semnat de mandolinistul israelian Avi Avital. Art of the Mandolin a apărut pe 13 noiembrie, tot sub sigla casei Deutsche Grammophon; este al patrulea album de autor al lui Avital pentru această celebră casă de discuri, însă primul care include exclusiv lucrări care au fost scrise în original pentru mandolină.

Mandolina, instrumentul serenadelor italiene, folosit mult în muzica populară, nu are tradiție în lumea scenelor clasice de concert. Iar în timpurile noastre, Avi Avital este primul muzician interpret la acest instrument pe care l-a impus ca o vedetă a muzicii clasice: cu apariții pe marile scene ale lumii și nominalizări la premiile Grammy, această apreciere este, evident, îndreptățită.

Avi Avital este un muzician excepțional; un talent ieșit din comun pe care l-a pus în slujba acestui instrument considerat înainte de el, mai curînd, frivol; și este interesant că un muzician care astăzi are 42 ani să fi obținut deja un atît de mare succes cîntînd la mandolină. Secretul lui este însă simplu, atunci cînd îi asculți înregistrările: sub degetele lui, mandolina poate să sune foarte diferit – uneori ca o vioară, alteori ca un violoncel sau poate chiar ca un flaut. Tehnica este imbatabilă, iar emoția pe care o transmite, autentică și vie. Este o încîntare să-l asculți și sper să am ocazia să o fac vreodată și în sala de concert. Poate chiar aici, la București...

Art of the Mandolin explorează un repertoriu foarte puțin cunoscut, cel compus special pentru mandolină. Cu o singură excepție: cea a celebrului concert pentru două mandoline și orchestră semnat de Antonio Vivaldi, înregistrat de Avital în decembrie 2019 alături de Alon Sariel și Venice Baroque Orchestra. Cine cunoaște însă ingenuul Adagio pentru mandolină și clavecin compus de Beethoven în 1796? Sau chiar sonatele pentru mandolină scrise de Domenico Scarlatti?

Însă nu acest repertoriu cred că este marea descoperire propusă de acest album, ci lucrările contemporane pe care le conține. Avi Avital i-a inspirat pe mai mulți compozitori contemporani, care i-au dedicat lucrări. Printre ei, americanul David Bruce. În februarie 2018, Avital cînta în premieră la Elbphilharmonie din Hamburg o lucrare compusă de David Bruce – Death Is a Friend of Ours, o suită de trei piese cu spirit cavaleresc scrise doar pentru instrumente cu corzi ciupite: mandolină, harpă, theorbă, clavecin, chitară. O lucrare deosebit de frumoasă, care cred că vorbește și despre un viitor mai luminos pentru contemporanii noștri, de care avem nevoie după acest 2020 atît de tulburător.

La fel de reușit este și Preludiul pentru mandolină solo de Giovanni Sollima, compozitor italian, dar și violoncelist, născut în 1962, ale cărui lucrări se regăsesc din ce în ce mai des în programele recitalurilor de azi. Preludiul său, cu spirit neoclasic, poartă însă și o indubitală tușă de modernitate.

Tot cu un spirit modern sînt și celelalte două lucrări pentru mandolină și ansamblu de pe disc, semnate de israelianul Paul Ben Haim și germanul Hans Werner Henze.

O interpretare inspiratoare, cu acea marcă de virtuozitate și emoție ce-i este specifică lui Avi Avital, un repertoriu interesant și valoros, precum și o curgere sonoră inteligent construită – iată motivele pentru a asculta acest album și a visa la o lume ce stă cu un picior în trecut și altul în viitor. Un viitor luminos.

Albumul a fost difuzat la Radio România Muzical și poate fi reascultat aici.

Ambele albume sînt disponibile pentru ascultare pe platformele de streaming online. În format fizic, sînt disponibile pe www.emag.ro.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.