Experiență de „insider”

19 august 2020
Experiență de „insider” jpeg

Încă un jurnal de pandemie? Ar putea întreba unii. Dar nu e chiar așa. De fapt, sînt mai degrabă puține titluri cu însemnări din timpul uneia dintre cele mai neconformiste perioade din istoria recentă. Am făcut o tentativă de inventar al cărților apărute la noi care au ca subiect pandemia și am obținut lista (provizorie, de etapă și de lucru) de mai jos:

Liviu Cangeopol: Pandemia nebunilor. Confesiuni în stare de urgență, editura Integral

Alexandru Toma Pătrașcu: Povestiri despre epidemii și vaccinuri, Humanitas

Tiberius Vasiniuc: Jurnal din vremea pandemiei, Eikon

*** Singuri acasă. Copii și părinți în pandemie, Vremea

*** Izolare, Nemira (e-book)

Olivia Toderean, Sergiu Celac, George Scutaru: Lumea de mîine. Ce urmează după pandemie?, Curtea Veche

Cora Muntean: Bucureștiul, sub dictatura coronavirusului, editura Mediafax

Liviu Antonesei: Jurnal din celulă și ogradă (online, pe blogul autorului; pe 15 august ajunsese la episodul 65)

Laurențiu Șoitu (coord.): Covid, colivia noastră, editura Institutul European, Iași

Cosmin Baiu: Pandemie… și alte povestiri, editura Neverland, București

Florin Ilis: Pandemia veselă și tristă, Polirom, Iași

Am mai auzit, de asemenea, de texte începute înainte de pandemie și care, pe ultima sută de metri înainte de publicare, au virat către confesiunea de recluziune. Așa ar fi un volum de călătorie de la Humanitas al poetei, eseistei și activistei civic Ana Blandiana. Sînt și însemnări din reviste care ating genul incert al consemnării de pandemie, cum ar fi DoR sau Viața Românească.

La această listă se adaugă din acest weekend și un jurnal ținut de mine, Săptămîni interioare. Jurnal de coronavirus, pe care l-a scos tot editura Eikon.

Recolta nu pare prea mare, raportat la magnitudinea evenimentului. Impresia mea e că editurile noastre au fost mai degrabă prudente și s-au abținut să se năpustească asupra unei arătări așa de ciudate precum pandemia de Covid-19. Pe de altă parte, nici editurile străine nu par să își fi dat peste cap planurile editoriale de dragul pandemiei (aici sînt și mai subiectiv, m-am uitat doar parțial pe site-urile unor edituri mai mari de limbă engleză).

Dar pentru că eu însumi am publicat un volum pe această temă, pot să spun că am în domeniu o experiență de insider. În afară de Eikon, o singură editură s-a mai arătat interesată de jurnalul meu. În rest, răspunsurile au fost destul de rezervate. De notat că discuțiile aveau loc prin iunie, în plin șoc editorial, cu librării închise, reviste falimentare și evenimente publice de lansare de carte suspendate, amînate, desființate. Astfel, un răspuns primit arăta că „perioada prin care trecem și criza economică care se face deja simțită ne obligă la prudență maximă, așa încît deocamdată nu ne mai putem asuma noi proiecte editoriale decît în mod excepțional.” Revine așadar ideea de prudență, de priză strînsă la plută; nici o relaxare mai în larg nu e recomandată sau permisă. „Din păcate, piața de carte din România stă și mai rău decît înainte de perioada Covid-19, iar un jurnal de pandemie nu cred că ar fi o carte pe care să reușim să o vindem ușor”, a fost un alt răspuns. Aici e o bună observație. Subiectul care a monopolizat știrile, e pe buzele tuturor, agasează pe toată lumea e o provocare pentru marketing. Cum să mai pătrundă o carte - obiect deja nu prea simpatic de dinainte de covid - pe o piață saturată de  discuții și temeri pandemice?! Iar răspunsurile au continuat. „Mulțumim tare mult pentru interes și propunere. Din păcate, însă, deși interesantă, aceasta nu se încadrează în linia noastră editorială.” Această editură a răsuflat ușurată: direcția liniei ei editoriale o scutește de dubiile unei evaluări a unui jurnal pandemic. „Vă mulțumim frumos pentru propunere. Pandemia ne-a dat peste cap tot programul editorial. Încercăm să refacem vechiul program. Nu mai avem loc pentru manuscrise noi. Îmi pare rău.” Aici e aceeași idee a încremenirii în fața pericolului; stau nemișcat pînă trece. O altă editură, care ulterior a publicat cărți despre pandemie, dar numai traduceri, a spus că „deocamdată, din cauza pandemiei, planul editorial este restrîns.” Alt răspuns combină două argumente: „Vă mulțumim că vă adresați grupului nostru editorial, însă un astfel de jurnal, oricat de interesant ar fi, nu se potrivește portofoliului nostru editorial. Răspund atît de repede deoarece am mai primit o propunere de Jurnal de coronavirus, și a fost stabilit deja că nu vom prelua spre publicare cărți ce abordează acest subiect.”

Ce am scris mai sus este însă deja o poveste depășită. Între timp, editurile s-au mai relaxat, apele parcă nu mai sînt așa de tulburi. Cu toate că pandemia nu a trecut, evaluările se pot face mai la rece și cred că de acum încolo, pe tema pandemiei, e rîndul lucrărilor mai degrabă așezate, concluzive, de sinteză.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Concedieri masive la una dintre cele mai mari bănci din Europa: 30.000 de posturi vor fi eliminate
Una dintre cele mai mari bănci din Europa a decis să demareze concedieri în cinci etape, sperând că astfel va reduce costurile cu 10 miliarde de dolari, potrivit unor surse citate de Reuters.
image
Semnal de alarmă: A crescut brusc numărul tinerilor cu cancer
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor a crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de prevenţie care pot fi luate pentru a diminua riscurile de cancer.
image
Cursă de mașini încheiată tragic. O fetiță de opt ani și alți șase oameni au murit după ce un autoturism a intrat în plin în ei VIDEO
O maşină de curse a intrat într-o mulţime de spectatori şi de oficiali ai cursei, cauzând moartea a şapte persoane şi rănirea altor 20.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.