Finis Beatles. Medicul din ceruri. A fost odată Mondial

27 aprilie 2012
Interdicţii la tutun  Războiul fotbalului  Şi record la Wimbledon jpeg

Aprilie 1970. Început în 1961, programul spaţial american Apollo continua cu misiunea numărul 13. Una cu ghinion, pentru cei trei astronauţi plecaţi pentru a pune din nou piciorul pe Lună. Dacă în 1967, cabina lui Apollo 11 luase foc, iar în incendiu pierise întreg echipajul, în timpul unor teste de dinaintea lansării, zborul al 13-lea a avut un final fericit. Chiar dacă o defecţiune tehnică produsese explozia rezervorului cu oxigen, la două zile de la decolare, astfel că membrii echipajului au fost nevoiţi să folosească modulul selenar drept vehicul de salvare. În ciuda problemelor legate de forţa de propulsie redusă, de frigul tot mai pătrunzător din cabină, de lipsa de apă potabilă şi de necesitatea şuntării sistemului de evacuare a dioxidului de carbon, cei trei au revenit cu bine pe Terra, la şase zile de la lansarea din Florida.

După zece ani de existenţă, The Beatles se destrămau. Definitiv. Despărţirea fusese un proces de durată. Început cu un interviu al lui Paul McCartney, apărut în numărul din noiembrie 1969 al revistei Life şi încheiat pe 9 aprilie 1970, cu o declaraţie de presă a aceluiaşi component al grupului. Pe 17 aprilie, era lansat primul album solo al lui Paul. Chiar dacă Ringo Starr îi fusese trimis drept emisar, pentru a-l convinge să amîne evenimentul, care se suprapunea cu apariţia pe piaţă a albumului şi filmului Beatles Let It Be.

Derek Taylor, PR-ul casei de discuri Apple, a compus comunicatul de presă care anunţa destrămarea Beatles: "Este primăvară, mîine e meciul dintre Leeds şi Chelsea, iar Ringo şi John şi George şi Paul sînt bine-sănătoşi şi speră la un viitor mai bun. Lumea merge mai departe, aşa cum facem şi noi, aşa cum faceţi şi voi. Atunci cînd lumea nu va mai merge nicăieri, abia atunci va fi cazul să ne facem griji. Nu mai înainte de asta."

Începuse în timpul unei improvizaţii, la un concert organizat pe un patinoar de curling din Kitchener, Ontario. The Guess Who, canadienii din Winnipeg, Manitoba, îşi începeau cea de-a doua serie live. Burton Cummings, solistul vocal, a improvizat cîteva versuri, pentru a se potrivi cu muzica. Aşa a luat naştere American Woman. Basistul Jim Kale a explicat că nu e cîtuşi de puţin vorba despre o melodie cu mesaj şovin. Înspăimîntaţi de societatea americană pe care o descoperiseră în marile oraşe – Chicago, Detroit sau New York – canadienii nu făceau decît să-şi manifeste mulţumirea pentru că s-au întors la fetele lor de acasă. Un loc unde nu exista sistemul de încorporare din Statele Unite. Şi nici războiul din Vietnam. Şi tot el conchidea: “John Lennon a spus odată că înţelesurile tuturor melodiilor apar doar după ce acestea sînt înregistrate. Şi de fiecare dată trebuie să existe altcineva care să le interpreteze sensurile.”

În celebrul interviu oferit revistei Rolling Stone în 1970, printre criticile aduse recentelor creaţii Bob Dylan sau Paul McCartney, John Lennon aprecia cum sună piesa aceasta, ajunsă pînă pe cea mai înaltă poziţie în topul britanic şi în ierarhia americană Cash Box. Fost component al unui grup psihedelic, Norman Greenbaum lucrase la înregistrarea lui Spirit in the Sky cu fostul producător al grupului The Lovin’ Spoonful, într-un studio din San Francisco. Compozitorul era acompaniat vocal de surorile Stovall, un trio de gospel din Oakland, California.
Ulterior, melodia avea să ajungă în alte două rînduri pe locul întîi în topul britanic: în 1986, în interpretarea dată de grupul Doctor and the Medics şi de finalistul Pop Idol Gareth Gates, însoţit de comentariile actorilor din serialul TV britanic Familia Kumar de la nr. 42. Această versiune a figurat timp de două săptămîni pe locul întîi, în martie 2003.

La final, ce s-ar mai putea spune despre Mondial? Că au lansat unul din cele mai valoroase EP-uri din istoria muzicii romîneşti? Că au găsit muzicalitatea versurilor lui Eminescu, Topîrceanu, Goga sau Minulescu? Am dorit să reamintesc cîteva dintre hiturile lor, de la sfîrşitul anilor ’60. Vă invit să faceţi click cu maximă încredere pe butonul de play de mai jos...
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.