Fundația Alexandrion a decernat pentru a IV-a oară premiile Matei Brâncoveanu

13 decembrie 2018
Fundația Alexandrion a decernat pentru a IV a oară premiile Matei Brâncoveanu jpeg

Cea de-a patra ediție a Galei Premiilor Matei Brâncoveanu, organizată de Fundația Alexandrion a avut loc în seara zilei de 11 decembrie. Șapte tinere valori din literatură, istorie, arte plastice, film, teatru, muzică și arhitectură au fost recompensate cu premii în bani pentru proiectele realizate în ultimul an. Fundația Alexandrion susține tinerele valori!

Stelios Savva, Prim-Vicepreședinte al Fundației Alexandrion și CEO al Alexandrion Group, a deschis gala printr-un discurs ce a subliniat dorința care stă la baza proiectului, aceea de a sprijini tinerii care aduc plusvaloare și care sînt excelenți în domeniul lor.

„Decernarea premiilor Matei Brâncoveanu a început ca o recunoaștere a meritelor personalităților care excelează în domeniile lor și sînt adevărate exemple. Fundația Alexandrion a fost înființată și s-a transformat în platforma noastră de responsabilitate socială, ce reflectă toate atributele sociale ale Alexandrion Group. În ultimii 20 de ani, misiunea fundației a fost aceea de a conduce toate acțiunile sociale ale grupului, în principal concentrîndu-se pe cultură și sport. Noi, oamenii de la Fundația Alexandrion am crezut întotdeauna că performanța excepțională în domenii precum știința, istoria, cultura sau sportul vor putea schimba societatea. Mereu vom găsi inspirație în succesul generațiilor mai în vîrstă, în istoria noastră și în tradiții, dar de asemenea trebuie să ne îndreptăm atenția și spre generațiile viitoare. Ele sînt responsabile de păstrarea tradițiilor noastre, de continuitatea acestora dar și pentru dezvoltarea culturii și societății noastre.”

Premiile au fost rezultatul unei atente selecționări și jurizări de către juriul de specialitate pe criterii solide: excelența, performanța, pasiunea pentru domeniul pe care îl reprezintă, analiza carierei și aportul adus societății. Juriul Premiilor Matei Brâncoveanu, condus de academicianul Dan Berindei, s-a întrunit în două ședințe pentru a discuta proiectele înregistrate în vederea atribuirii remarcabilelor distincţii oferite de Fundaţia Alexandrion unor tineri care au avut realizări de excepţie în ultimele 12 luni. Tinerele talente excelează în 7 categorii ale creativității și premiile au fost atribuite după cum urmează: la secțiunea Muzică a fost premiat dirijorul Gabriel Bebeșelea care în 2018 a înregistrat, cu Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, un CD cu oratoriul Strigoii şi Pastorale – Fantaisie pour petite orchester, de George Enescu.

Regizorul Paul Negoescu a cîștigat premiul pentru film cu lungmetrajul din 2018 – Povestea unui pierde-vară. Pentru activitatea în domeniul teatrului a fost premiată tînăra actriță Silvana Mihai care a jucat pe scenele celor mai importante teatre, atît în teatrul independent, cît și pe scena TNB, Teatrului Metropolis, Teatrului Excelsior și Teatrului Mic, cît și pe micul ecran în serialul Umbre. Premiul i-a fost oferit pentru piesa Pescărușul de Cehov, care a fost pusă în scenă în 2018 la teatrul independent Unteatru, ea avînd o interpretare de excepție.

La secțiunea Literatură, cîștigător a fost desemnat Teodor Dună, care prin volumul kirilă (apărut la editura Tracus Arte, în decembrie 2017)  a dat proba deplină a maturității sale scriitoricești. Costel Coroban, publicat la prestigioasa editură Cambridge Scholars Publishers cu volumul Ideology and Power in Norway and Iceland, 1150-1250 a fost ales drept cîștigătorul categoriei Istorie. Arta a fost reprezentată de Răzvan Boar, artist cu nenumărate expoziții personale internaționale la New York, Los Angeles, Londra Edinburgh și Viena, premiat pentru proiectul Din unghiuri diferite de la MNAC. Ilinca Păun-Constantinescu este laureata categoriei Arhitectură. Ea este asistent universitar la UAUIM, doctor în arhitectură, fondatoare și președintă a Asociației Ideilagram, curator și arhivist la UAR și Arhiva Fotografică a UAR. În cadrul Premiilor Matei Brâncoveanu  ea a fost premiată pentru expoziția Despre locuire, proiect în cadrul BETA 2018, iniţiat şi coordonat de OAR TIMIŞ, în care a fost membră a echipei de cercetare ( 2017) și curator principal  (2018).

Premiile Matei Brâncoveanu au fost oferite pentru prima data în 2015 ca o extensie a Premiilor Constantin Brâncoveanu, însă de această dată axată pe generațiile tinere. Cea de-a patra ediție a marcat o seară importantă pentru cariera celor care au obținut recunoaștere și susținere. Într-o societate care are nevoie din ce în ce mai mult de exprimarea ideilor contemporane, aceste inițiative sînt o răsplătire a întregii comunități care va beneficia de rezultatele artiștilor. Fundația Alexandrion dorește să inspire și să ofere ajutor proaspetelor talente promovînd valorile românești și excelența în România și nu numai.

Despre Fundația Alexandrion

Fundația Alexandrion a fost înființată ca urmare a numeroaselor activităţi sociale desfăşurate de firmele din cadrul Alexandrion Group. Astfel, proiectele de responsabilitate socială ale companiei au fost preluate şi au început să fie desfăşurate sub umbrela Fundaţiei Alexandrion de peste 20 de ani.

De-a lungul timpului, Fundaţia şi-a pus amprenta și în susţinerea performanţelor sportului românesc. Trofeele Alexandrion, care onorează performanța internațională a sportivilor români, au avut în 2018 cea  de-a treia ediție. Fundația a fost alături de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român la Olimpiadele din 2004 de la Atena, din 2008 de la Beijing şi din 2012 de la Londra. Sprijinul acordat s-a concretizat în crearea unor condiţii de pregătire de înalt nivel care să le permită tinerilor sportivi obţinerea unor rezultate cît mai bune. Totodată a fost promovat un stil de viaţă sănătos, în care sportul ocupă un loc important.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.