In einem Jahr mit 13 Monden (Într-un an cu 13 luni)

Andrei RUS
4 martie 2013
In einem Jahr mit 13 Monden (Într un an cu 13 luni) jpeg

Filmul „In einem Jahr mit 13 Monden” („Într-un an cu 13 luni”, 1978), realizat de Rainer Werner Fassbinder, rulează joi 7 martie 2013 de la orele 19.00 (în versiunea originală cu subtitluri în limba engleză) în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Film Menu. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Andrei Rus şi de Nicolae Mandea. Intrarea la proiecţie şi la dezbaterea ulterioară este liberă.

Cîteva lucruri sînt clare în privinţa filmului „Într-un an cu 13 luni” („In einem Jahr mit 13 Monden”), realizat de Rainer Werner Fassbinder în 1978: are o structură bazată pe o schemă dramaturgică uşor de reperat (un om încearcă să depăşească o criză existenţială, dar nereuşind să intre într-un contact real cu cei cărora le cere ajutorul, se sinucide) şi a fost iniţiat într-un moment dramatic pentru cineastul german - ulterior sinuciderii iubitului său, Armin Meier. Este, de asemenea, evidentă o îndepărtare la nivel formal a lui Fassbinder de pastişarea cinemaului hollywoodian pe care încercase să îl adapteze pe durata întregului deceniu al 8-lea propriilor nevoi auctoriale, din dorinţa de a accesa astfel un public mult mai larg decît cel la care ar fi putut spera dacă ar fi rămas în zona experimentelor narative specifice primilor ani ai carierei. Filmul de faţă, deşi la nivel evenimenţial conţine elemente definitorii pentru paradigma hollywoodiană – are un protagonist construit nuanţat în raport cu propriile dorinţe şi cu celelalte personaje; criza acestuia este explicitată în debutul filmului, ceea ce declanşează o nevoie de redresare a sa; etapele prin care trece în încercarea de a reveni la un echilibru interior (echivalente cu întîlnirile cu diverse personaje care, într-un mod sau în altul, îi reflectă căutările) sunt încărcate conotativ -, prezintă numeroase digresiuni care ambiguizează intenţiile alegorice ale realizatorului.

În primul rînd, protagonistul din „Într-un an cu 13 luni” este un transsexual construit în aşa fel încît să evite clişeele psihologice sociale – aflăm în a doua parte a filmului că Erwin/Elvira (Volker Spengler) are o fiică adolescentă şi se sugerează că şi-ar fi făcut operaţia de schimbare de sex nu deoarece s-ar fi simţit prins/ă într-un corp de bărbat, şi nici măcar deoarece ar fi avut în trecut dorinţe sexuale îndreptate spre alţi bărbaţi, ci pur şi simplu fiindcă s-a îndrăgostit la un moment dat de un oarecare Artur Seitz, care i-ar fi declarat că s-ar fi putut ataşa de el dacă ar fi fost femeie. Apoi, chiar pe genericul de început al filmului există un insert care plasează evenimentele ulterioare într-o descendenţă mistică, petrecîndu-se sub influenţa unor fenomene astrale pe care protagoniştii dramei nu au cum să le stăvilească – şi nici nu par să fie conştienţi de existenţa lor: „Fiecare al şaptelea an este un an al lunii. Anumiţi oameni, a căror existenţă este influenţată în primul rînd de emoţii, suferă de depresii profunde pe parcursul acestor ani. Fenomenul este valabil, dar într-o mai mică măsură, şi pentru acei ani care au 13 luni pline. Iar atunci cînd un an al lunii este şi unul cu 13 luni pline, pot rezulta catastrofe personale de neevitat. În secolul al XX-lea, există şase ani marcaţi de această constelaţie periculoasă. Unul din aceşti ani este 1978 (n.mea.: anul în care se petrece acţiunea filmului).” 

„Într-un an cu 13 luni” este marcat la nivel dramaturgic de o preponderenţă a monologurilor, chiar atunci cînd personajele se adresează unele altora, şi – la fel de important – de un întreg arsenal declamator, detaşîndu-se astfel net de regulile de verosimilitate specifice cinemaului mainstream. Putem considera că unul dintre efectele utilizării procedeului de distanţare a spectatorilor de diegeză este de sorginte clasică – al reprezentării alienării fiecăruia dintre personaje. Însă, natura complexă a digresiunilor incluse în fiecare dintre aceste replici care, nu de puţine ori, presupun o stopare a tramei pentru cîteva minute bune, accentul îndreptîndu-se spre nuanţe filosofice – unele personaje au un discurs preponderent social, altele îşi povestesc visele, descriu detalii din trecutul protagonistului, sau citează din Goethe (Elvira/Erwin în secvenţa din abator) sau recită pasaje întregi din Schopenhauer (secvenţa cu sinucigaşul din clădirea de birouri a lui Anton Seitz) -, conferă naraţiunii semnificaţii multiple şi intră în conflict cu schematismul structurii dramaturgice. Fassbinder îşi deschide semantic discursul şi prin aluzionism, utilizând teme muzicale recognoscibile din filme realizate de diferiţi cineaşti - de la tema muzicală din „Nopţile Cabiriei” („Le Notti di Cabiria”, 1957, regie Federico Fellini) care însoţeşte mai multe apariţii ale personajului prostituatei Zora, interpretat de Ingrid Caven, la momentul coregrafic din biroul lui Anton Seitz, preluat dintr-un musical hollywoodian al anilor ’50, „You’re Never Too Young” („Nu eşti niciodată prea tînăr”, 1955, regie Norman Taurog). 

De asemenea, într-o secvenţă în care Zora schimbă din telecomandă posturile tv, alternează secvenţe din „Nous ne vieillirons pas ensemble” („Nu vom îmbătrîni împreună”, 1972, regie Maurice Pialat) – film despre turbulenţele unei relaţii de cuplu pasionale-, cu ştiri reprezentând o vizită oficială a dictatorului chilian Augusto Pinochet, şi cu imagini dintr-un interviu cu el însuşi, în timpul căruia pare să vorbească despre diverse chestiuni personale. Secvenţa respectivă constituie o chintesenţă a colării operate de Rainer Werner Fassbinder pe tot parcursul lui „Într-un an cu 13 luni”, unde îşi plasează demersul între coordonate politice, referenţiale şi personale. Complexitatea filmului constă tocmai în bogăţia de probleme pe care le pune în discuţie, fără a lăsa impresia că ar exista un interes deosebit al cineastului pentru vreuna dintre acestea, în detrimentul celorlalte – decît, poate, pentru eterna temă fassbinderiană a imposibilităţii găsirii unei armonii interumane, cu atît mai tuşantă aici, cu cît cauzele nu pot fi găsite (precum în alte filme ale realizatorului) la nivelul structurilor sociale oprimante, ci într-o nebuloasă aflată la intersecţia unor factori divergenţi şi, de aceea, imposibil de identificat cu precizie. 

In einem Jahr mit 13 Monden (Într-un an cu 13 luni)

Germania de Vest 1978

regie, scenariu Rainer Werner Fassbinder

imagine Rainer Werner Fassbinder

montaj Rainer Werner Fassbinder, Juliane Lorenz

muzică Peer Raben

cu Volker Spengler, Ingrid Caven, Eva Mattes

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.