Institutul Cervantes reia difuzarea filmelor clasice spaniole, gratuit, pe Vimeo

30 iunie 2020
Institutul Cervantes reia difuzarea filmelor clasice spaniole, gratuit, pe Vimeo jpeg

● Cinci filme înscrise în canonul cinematografiei spaniole din cea de-a doua jumătate a secolului XX, pelicule premiate la cele mai prestigioase festivaluri internaționale.

● Programul Clasicii alături de tine / Clásicos contigo include filme semnate de: Luis G. Berlanga, una dintre figurile emblematice ale cinematografiei spaniole a secolului XX, Víctor Erice, un maestru care, de la debutul său, a inspirat trei generații de creatori, Ricardo Franco, apreciat deopotrivă ca regizor și scenarist, cîștigător a cinci Premii Goya, și Mario Camus, un regizor premiat la Berlinale și Cannes, considerat un maestru al adaptării textelor literare la cinema.

Filmele aparțin arhivei AECID (Agenția Spaniolă de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe) și vor putea fi văzute, cu subtitrare în limba engleză, de către toți prietenii Institutului Cervantes pe canalul Vimeo, timp de 48 de ore, din fiecare zi de vineri a lunii iulie, începînd cu ora 21.00. Accesul se va putea face printr-o parolă disponibilă pe pagina de Facebook a Institutului, iar prezentările filmelor, realizate de membri ai Academiei de Film din Spania (coorganizator al acestui eveniment), vor fi urcate pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes în miercurea anterioară proiecției, accesul fiind liber.   

Acest nou ciclu de filme, realizate în anii 1973-1997, este o invitație la a redescoperi cinematografia celei de-a doua jumătăți a secolului al XX-lea, ce are o altă formă de manifestare, alte influențe, păstrîndu-și însă latura clasică. Sînt producții emblematice pentru memoria colectivă, reușind să aibă un impact în rîndul publicului lor contemporan, căruia i-au oferit un imaginar bogat și complex. Fără îndoială, sînt filme care și în prezent se adresează unui număr mare de spectatori.

Programul debutează cu El espíritu de la colmena / Spiritul stupului, un film semnat de Víctor Erice, un regizor reprezentativ pentru o cinematografie atentă atît la nuanțele narațiunii, cît și la lucrul delicat cu imaginea. Víctor Erice este un maestru care a inspirat trei generații de creatori de la debutul său. Evoluția sa de la film de ficțiune, lăudat în egală măsură de critică și de public, pînă la alte forme, precum documentar, eseu filmic sau videoartă, dă măsura unui traseu care invită la o regîndire permenantă a firescului cinematografiei. Cele două filme programate, El espíritu de la colmena / Spiritul stupului și El sur / Sudul, sînt reprezentative pentru geniul său în finețea filmică și în lentoarea descrierii unui peisaj uman și vizual care emoționează și astăzi.

Alături de el, este un alt regizor, prezent și în prima parte a programului, care a oferit permanent creații geniale – Luis G. Berlanga. În luna iulie vom vedea La vaquilla, o adevărată satiră, extrem de umană, a Războiului Civil spaniol. Într-o epocă în care cinematografia recupera războiul și perioada de după război, avînd o obligație morală față de memoria colectivă și de procesul necesar de vindecare după aproape jumătate de secol de dictatură, Berlanga și Azcona propun o perspectivă corozivă asupra acestui demers, prezentînd lupta pentru viață printr-o aventură care definește umanitatea ai cărei protagoniști sînt soldații săraci, dincolo de oroarea și absurdul războiului.

Los santos inocentes / Sfinții inocenți a fost un film crucial în perioada consolidării unei cinematografii de calitate, anii 80. Recursul la opere literare de referință ale tradiției literare a secolului al XX-lea a fost una dintre componentele la care s-a apelat pentru a realiza producții care să exploreze noi lecturi ale eternului dialog între film și carte, cu scopul de a sublinia principalele teme și preocupări din cultura spaniolă. Filmul lui Mario Camus a avut un succes fulminant la Festivalul de la Cannes, cu un premiu ex aequo pentru cei doi actori din rolurile principale, Alfredo Landa și Paco Rabal; în Spania, această realizare a fost percepută drept un gest de apreciere față de interpreții cinematografiei clasice, față de sprijinul necondiționat oferit de aceasta cinematografiei spaniole. Adaptarea romanului lui Miguel Delibes încă impresionează prin descrierea unei Spanii rurale, sălbatice, care, din păcate, nu este atît de îndepărtată în timp.

Cea mai recentă producție prezentată este penultimul film al lui Ricardo Franco, La buena estrella / Steaua norocoasă, care se axează în jurul unei drame pe trei voci. Sînt vocile personajelor principale, interpretate de Maribel Verdú, Antonio Resines și Jordi Mollà, care dau viață unei povești care te lasă fără suflare. De la atenția acordată marginalității, altfel decît prin temele recurente în anii 80 și după, pînă la reflecția asupra existenței văzute ca o permanentă conexiune cu viața celorlalți, triunghiul amoros format de aceste trei personaje dă senzația de claustrofobie din mediile închise, în care viața de familie și dezintegrarea sa își fac loc într-un cotidian imposibil, în care atracția vieții și a morții este mai puternică decît supraviețuirea individuală.

*

PROGRAM

3 iulie, ora 21.00: El espíritu de la colmena / Spiritul stupului (Víctor Erice, 1973)

10 iulie, ora 21.00: Los santos inocentes / Sfinții inocenți (Mario Camus, 1984)

17 iulie, ora 21.00: El sur / Sudul (Víctor Erice, 1983)

24 iulie, ora 21.00: La buena Estrella / Steaua norocoasă (Ricardo Franco, 1997)

31 iulie, ora 21.00: La vaquilla (Luis García Berlanga, 1985)

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.