„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mînca?”, de Jacques Attali, la Polirom

18 martie 2020
„Istoriile alimentației  Ce va să zică a mînca?”, de Jacques Attali, la Polirom jpeg

Dilema veche vă prezintă un fragment din volumul Istoriile alimentației. Ce va să zică a mînca?, de Jacques Attali, apărut în colecţia „Plural M” la Editura Polirom, traducere din limba franceză de Dan Petrescu.

„Ce mîncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mînca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mîncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mîncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sînt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănîncă insecte? Dar alge? Ce mănîncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mîncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mîine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mîncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mîncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mîncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

Jacques Attali (n. 1943), eseist, doctor în ştiinţe economice, a fost timp de zece ani consilier al lui François Mitterrand. Este fondatorul a patru instituţii internaţionale: Action Contre la Faim, Eureka, Positive Planet şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. A fost inclus de Foreign Policy Magazine printre primii 100 de intelectuali publici ai lumii. Dintre numeroasele sale volume amintim Meurtres, en toute intelligence, Diderot ou le bonheur de penser şi Présents parallèles. De acelaşi autor la Editura Polirom: Scurtă istorie a viitorului (2007, 2016) şi Cum să ne apărăm de crizele următoare (2019).

***

Istoriile alimentației. Ce va să zică a mînca? (fragment)

În jurul secolului al XI‑lea, cînd europenii intră în contact cu bucătăria arabă, le place la nebunie şi‑i aduc reţetele în Europa. Orezul ajunge în Europa în secolul al XI‑lea, după ce maurii l‑au importat în Al‑Andalus. Limonada se face cunoscută în Europa via Imperiul Otoman, în care devine extrem de populară. Mirodeniile, printre care şi zahărul, îi seduc pe europeni în vremea cruciadelor.

Cruciaţii importă şi şofran din Ţara Sfîntă, nu departe de a fi identificată, din această cauză, cu Paradisul pierdut. Joinville scrie în Viaţa Sfîntului Ludovic: „Cînd se face dimineaţă, găsesc acolo aceste mărfuri aduse aici vîndute la kilogram, adică ghimbir, rubarbă, lemn de aloe şi scorţişoară. Şi se spune că acestea vin din paradisul terestru, unde vîntul le face să cadă din copaci, în felul în care face să cadă lemnul uscat în pădurile din ţinuturile noastre”. Ghimbirul este atunci cea mai utilizată mirodenie în Europa. Usturoiul, ceapa, haşma sînt considerate mirodenii. Piperul, mereu în combinaţie cu alte mirodenii, este încă puţin utilizat în reţetele de bucătărie europeană, căci se crede că e primejdios. Arabii le inspiră europenilor şi folosirea pastelor, pe care le‑au împrumutat de la chinezi. Bucătăria arabă devine atunci cea mai influentă din lume şi în special din Europa.

În schimb tacîmurile, venite din lumea arabă, întîmpină dificultăţi în a se impune în lumea creştină: furculiţa este de asemenea resimţită ca nevirilă şi prea mică pentru a fi utilă. În 1004, la nunta ei cu fiul dogelui din Veneţia, Maria Argyropoulina, nepoata împăratului de la Bizanţ, se foloseşte pentru prima oară de o furculiţă ca să‑şi ducă mîncarea la gură. Nişte preoţi din Apus, scandalizaţi de acest spectacol, spun că „Dumnezeu i‑a dat omului mîini ca să aibă furculiţe naturale”; iar cînd, trei ani mai tîrziu, prinţesa moare de ciumă, ei îi explică moartea ca pedeapsă pentru acest păcat.

La sfîrşitul Evului Mediu, furculiţa ajunge în Italia prin Constantinopol şi se răspîndeşte în restul Europei. Atunci apar pentru nevoile alimentaţiei principalele inovaţii ale momentului: odihna trienală în cultivarea pămîntului, moara de vînt pentru a măcina grînele, cîrma cu etambou pentru a facilita comerţul cu grîu prin porturile baltice.

Ţăranii mănîncă tot fasole, bob, varză, gulii, ceapă, turte, pîine, napi. Orezul venit prin intermediul arabilor este mai întîi cultivat în Castilia, în Andaluzia şi în Catalonia. La marile ocazii, ţăranii mănîncă animale din curtea de păsări, vite bătrîne, ouă, lapte prins, peşte sărat. Ei creează foarte multe feluri de mîncare (caltaboş, pateuri, cîrnaţi), folosind toate părţile rarelor animale la care au acces. Braconajul rămîne pedepsit cu moartea. Pe coaste se mănîncă peşte prăjit, mai ales în Spania şi în Portugalia. În Anglia secolului al XV‑lea se vor găsi reţete de peşte prăjit într‑un pesmet pe bază de pîine, menit să‑i conserve carnea, ce derivă din pescado frito importat de imigranţii evrei portughezi şi spanioli care fugiseră de persecuţiile Inchiziţiei catolice. Mult mai tîrziu, asta va da fish and chips.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.