La „match” cu Mihail Sebastian

21 ianuarie 2020
La „match” cu Mihail Sebastian jpeg

Profit de faptul că nici turneul de șah de la Wijk aan Zee, nici cel de la sumo de la Tokyo și nici cel de tenis de la Melbourne nu s-au încheiat (ba chiar ultimul dintre ele nici nu a început bine), pentru a vă propune un fel de moment de destindere, de pauză, în orice caz, un moment mai puțin obișnuit la rubrica „În alb și negru”. Vă propun, mai exact, reluarea unei lecturi vechi de 85 de ani pe tema unui meci de fotbal.

Sumo e un sport cu reguli simple. Doi oameni intră într-un ring circular, dohyo, iar cîștigător e declarat cel ce rămîne ultimul acolo. Dacă adversarul nu poate fi împins afară, atunci măcar el trebuie trîntit. Și pentru că nu pot fi apucați (decît eventual cu greu, de mîini, cap și picioare), luptătorilor de sumo - sau rikishi, cum le spun japonezii - li s-a atașat o centură, mawashi. Și asta e aproape tot. În rest, spectacolul e la vedere, lupta e cît se poate de directă, rezultatul cinstit. Un sport deconectant, aproape rudimentar, dar nu cu totul lipsit de subtilitățile lui ascunse, pe care cu timpul fanii ajung să le știe. E o bătaie pașnică, dacă se poate spune așa, pentru că la sumo nu ai voie să lovești decît cu palma (care poate fi însă grea cîteodată).

Nu mică mi-a fost mirarea cînd am aflat că, la începuturile lui, și fotbalul era privit tot așa, ca un sport transparent, curat și plăcut. S-ar putea să fie la fel și azi, însă părerea mea despre el e bruiată în prezent de tot felul de experiențe, începînd cu cea de stadion, de dinainte de 1989, din care rețin vacarmul și asprimea limbajului, și terminînd cu cea a dezamăgirilor livrate constant de rezultatele fotbalului românesc. Dar la început, fotbalul părea să fi fost receptat cam ca luptele de sumo de astăzi. Unul dintre cei ce au consemnat percepția de sport proaspăt și odihnitor a fotbalului a fost Mihail Sebastian, un intelectual lucid și reprezentativ din România interbelică.

Într-un articol din 1935, intitulat „Confesiune sportivă”, Sebastian remarca „mondenitatea fotbalului”, faptul că lumea mergea la meciuri ca la un spectacol de teatru. Apăruse în acest context și un cod vestimentar specific, pentru domni, dar și pentru doamne, scria el.

„Există o nouă mondenitate ce se creează în jurul matchurilor de foot-ball. Pe zi ce trece, terenurile sportive bucureștene ne apropie mereu mai mult de imaginea unei săli de spectacol. (...) Plutește peste bănci acea rumoare, acel freamăt de curiozitate, de simpatie, de bîrfeală și de emoție ce adie în serile de teatru înainte de ridicarea cortinei. (...) Se creează o modă a matchului, se creează un stil al matchului. (...) Ținuta de rigoare, rochia albă sau imprimată, haina gris deschisă, pantoful de culoare sînt, în după-amiezile sau serile de foot-ball echivalente smokingului de teatru,” observa Mihail Sebastian. De notat și stîngăcia termenilor folosiți: match, foot-ball. Erau denumiri prea noi, care nici nu apucaseră să intre în vocabularul românesc, și care sunau straniu într-un articol de gazetă - cam cum sună probabil aici dohyo, rikishi, mawashi.

Cu toată „frivolitatea” la care zicea că se expune, Sebastian purcedea apoi la „o laudă necompetentă, dar pasionată în cinstea spectacolului de foot-ball”. Felul în care am descris regulile simple din sumo seamănă cu felul în care el a văzut „simplicitatea” fotbalului.

„E într-adevăr ceva profund și total pueril în acest joc de o simplicitate la început dezamăgitoare. O minge care se plimbă din picior în picior, între 22 de băieți, cu idealul puțin cam modest la drept vorbind de a intra sau a nu intra pe una din cele două porți de la extremitatea terenului. Pînă nu cunoști tensiunea nervoasă a unui match, pînă n-ai fost prins, tîrît și învins de valul de emoție ce se revarsă din tribune peste capul tuturor pentru a-i electriza pe jucători, nu vei înțelege cum e posibilă o asemenea pasiune. (...) da, foot-ballul este un joc cu un mecanism ridicul de simplu și tocmai de aceea este el fascinant. Simplicitatea lui e directă, spontană, imediată. Cu o privire ce îmbrățișează cîteva sute de metri pătrați cuprinzi și stăpînești o partidă care n-are ascunzișuri, n-are refugii, n-are culise. Totul e aici, sub ochii tăi, nimic nu mai este dincolo. (...) N-am izbutit încă să îmi fixez preferința pentru C.A.O. sau pentru Venus, nu știu încă să îl deosebesc pe Medve de Georgescu, mi-e greu să-i strig din tribună lui Petea dacă trebuie să paseze la centru sau să șuteze la poartă, mă jenez să-l apostrofez pe arbitru cînd nu-mi place cum fluieră - cu un cuvînt, n-am izbutit încă să devin unul din acei spectatori informați și intoleranți, cu viguroase afirmări de voință, lîngă care stau cu timiditate la match și pe care îi invidiez din toată inima. Dar mă voi sili să le învăț pe toate.”

Mihail Sebastian a fost un romancier și un dramaturg prizat în epocă, cel puțin pînă la apariția legilor rasiale, începînd cu anul 1939. El a fost însă pînă atunci și un foarte prolific critic literar și publicist, petrecînd - se poate bănui - multe ore pe zi la masa de studiu și de scris. E firesc deci să susțină că spectacolul fotbalistic este „odihnitor” pentru un intelectual ca el.

„Un intelectual, un om care trăiește printre cărți, un om care are obișnuința de a gîndi, nu va găsi nicăieri un spectacol mai capabil să-i simplifice atenția. E o reînvățare a ochilor de a privi lucrurile și culorile. Este o desotrăvire de complicații, de nuanțe, de soliloquii. E o chemare afară.” Fotbalul este și o „lecție de etică”, continuă Mihail Sebastian. „Și scrisul o fi o luptă, dar cu cîte posibilități de a trișa, de a fi nesincer, de a falsifica textele, de a simula competența! (...) O luptă între sportivi are nespus mai multă grandoare decît o luptă între intelectuali. Nu poți trișa la foot-ball. Ești ceea ce ești și atîta cît ești. Orice încercare de a depăși limitele adevărului este pedepsită imediat de fluierul arbitrului. Din nefericire, nu există în cultură un arbitru care să fluiere cînd ai spus un neadevăr, ai mutilat o idee, ai pus piedică unui argument, ai dat cu pumnul într-o nuanță. Sancțiunile intelectuale sînt tîrzii, ocolite, nesigure.”

Între timp însă, poate că fotbalul și-a pierdut inocența; de pildă, a resimțit nevoia de a introduce „proba video”. Dar nu și-a pierdut din savoare articolul lui Mihail Sebastian, care surprinde modestele aspecte de început ale sportului devenit „rege”, între timp. Mă întreb dacă vreunul dintre cei 22 de băieți, antrenorii sau arbitrul, măcar unul dintre toți aceștia, va ajunge să îl recitească.

diagram191 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 191 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 190 de data trecută: 1. Nf7+! Rg4. La 1… Cg6, urmează 2. Nxg6+ Rg4 (2… Rxg6 3. Ce7+ urmat de 4. Cxc8 și albul cîștigă) 3. Nxf5+! și acum la 3… Rxf5 4 Ce7+, iar la 3… Dxf5, 4. Ch6+ cu cîștig. 2. Rg2! Amenință 3. Cf6 sau 3. Ch6 cu mat. 2… Dxc6 3. Nc4! (Amenință 4. Ne2#) 3… Rh5 (Nu merge 3… Dxc4 din cauza 4. Cf6#) 4. Ne2+ Rg6 5. Ce7+ și negrul pierde dama și partida.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Meci de fotbal interbelic, cu fotbaliști și oficialități, probabil 1933 - 1934, stadionul ONEF București. Sursa: Wikipedia

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.