Libertate pe două roţi

Maria BERCEA
29 septembrie 2010
Libertate pe două roţi jpeg

Mergeam pe bicicletă în mijlocul pădurii, pe o potecă acoperită de pietre şi muşchi. Nu auzeam decît vîntul, păsările şi roţile micuţe ale bicicletei Brompton învîrtindu-se pe pietre. Intrasem în pădure – de fapt un parc dendrologic – strecurîndu-mă cu bicicleta care n-avea decît vreo 10 kilograme printre două uluci de gard. Era 5 după amiaza, sfîrşit de iunie, şi în parc nu mai era nimeni în afară de mine. Am intrat pe o potecă mai largă, acoperită cu rumeguş şi frunze, şi am pedalat pînă am ajuns pe o alee betonată. M-am oprit pe marginea drumului, lîngă nişte pomi din specii rare şi o potecă ce urca pînă la un foişor, şi am lăsat bicicleta dreaptă, cu roata din spate îndoită sub şa. M-am aplecat şi am adunat din iarbă o frăguţă cît unghia de la degetul meu mic. Era dulce şi aromată.

Cu două zile înainte, cînd am primit împrumut Bromptonul la Bucureşti ca să scriu despre el, tocmai aflasem că urma să-mi pierd jobul. Bicicleta mi-a arătat însă ce înseamnă libertatea şi mi-a amintit că orice şut în fund e un pas înainte. Era verde închis, cu ghidonul în formă de „U” şi două viteze şi se plia din patru mişcări pînă ajungea de mărimea unei genţi de voiaj. Fusese produsă la o fabrică din vestul Londrei, ca toate bicicletele Brompton. Din ’88, de cînd se face bicicleta, producţia n-a fost mutată din Anglia în China sau Taiwan pentru a reduce costurile iar calitatea a rămas aceeaşi. Însă pe poarta fabricii ies în fiecare zi maximum o sută de biciclete, motiv pentru care preţul nu scade sub 3.000 de lei bucata.

Am învăţat destul de repede să pliez Bromptonul. La a doua încercare îmi ieşea destul de bine: întîi roata din spate, apoi cea din faţă, şaua şi la final ghidonul, care se duce cuminte la locul lui cînd îi slăbeşti şurubul, cu un sunet de clopoţel. Primele sute de metri pe bicicletă au fost uşoare pentru că nu treceau prea multe maşini. Apoi am mers mai mult pe trotuar şi am prins curaj abia în Cişmigiu. Aici totul a devenit mai simplu. Am schimbat vitezele de cîteva ori, am pedalat cît de repede am putut, m-am învîrtit în jurul parterului central, am depăşit cărucioare şi pensionari şi am plecat spre casă cu zîmbetul pe buze. Cînd am ieşit din parc şi am coborît din şa ca să traversez bulevardul Elisabeta, mi s-a părut deodată că e mai greu să mergi decît să pedalezi.

Cîteva ore mai tîrziu, am scos bicicleta din apartament, am pus-o în lift şi am adus-o în faţa blocului, unde m-am apucat să o depliez: întîi ghidonul, care era îndoit deasupra roţii din faţă a bicicletei. Apoi şaua, pe care am ridicat-o ochiometric la înălţimea potrivită. A treia etapă a fost roata din faţă, pe care am desfăcut-o dintr-o mişcare şi am prins-o cu un şurub. Înainte să pornesc am desfăcut şi roata din spate, care stătuse pînă atunci îndoită sub şa. Am pornit pe trotuarul pavat şi am desfăcut din mers şi pedala din stînga, pliată ca să nu mă jeneze la transport. Nu mai mersesem de mult distanţe mari cu bicicleta prin Bucureşti. Tot echipamentul pe care-l aveam era un handsfree cu fir care-mi ieşea dintr-un buzunar al pantalonilor şi care s-a dovedit inutil după 50 de metri, cînd am primit un apel şi n-am auzit nimic în cască. Prima etapă din drumul spre fostul serviciu am parcurs-o pe pista de biciclete. După ce am luat în plin cîteva borduri, m-am avîntat pe carosabil, pe Magheru, şi din acel moment am început să-i urăsc pe toţi cei care îşi opriseră maşinile pe stradă, cu luminile de avarie pornite. Pe Calea Dorobanţi m-am uitat hăituită înapoi după autobuze, iar în intersecţia de la Perla am încercat să nu mă gîndesc că maşinile din jur îmi puteau face bicicleta afiş în cîteva secunde, şi pe mine împreună cu ea.

Pe la Piaţa Dorobanţi am intrat în sfîrşit pe o străduţă liniştită. Era aer curat, nu se mai auzeau claxoane şi eu pedalam pe mijlocul drumului. Deodată, m-am relaxat. Mi-am amintit că mii de biciclişti străbat în fiecare zi oraşul şi nu păţesc nimic. Şi mi-am adus aminte că scopul expediţiei mele era să testez bicicleta Brompton în oraşul în care trăiam. De acolo mi-a fost uşor să ajung în Pipera. Am urcat liniştită un pod, avînd grijă să merg cît mai aproape de parapet, am traversat un bulevard pe la trecerea de pietoni, m-am bucurat că nu era trafic şi am ajuns la serviciul pe care mă pregăteam să-l părăsesc cam la o oră de cînd plecasem de acasă. Am pliat bicicleta în faţa uşii redacţiei şi de acolo am împins-o uşor pînă sub birou. „Ai avut curaj să vii cu ea pînă aici!”, mi-a spus admirativ un coleg. Într-adevăr, curaj aveam. Doar n-aveam nimic de pierdut, eram şomeră.

Ziua următoare am decis să mă bucur de libertatea nou cîştigată la ţară, în judeţul Argeş, şi m-am îmbarcat în troleibuz cu direcţia Militari. „Tiii, ce bicicletă dichisită!”, a zis un nene la autogară, urmărind cum mă agitam să o pliez cît mai repede. L-am ignorat, am icnit ridicînd Bromptonul şi am urcat în autocar. Şoferul mi-a zis că trebuie să îl pun la bagaje, eu i-am explicat că are loc între scaune şi l-am aşezat demonstrativ în faţa primelor locuri, unde ocupa mai mult de jumătate din spaţiu. A ridicat din umeri şi m-a lăsat să stau două ore cu picioarele pe bicicletă. Aşa am ajuns să culeg fragi de pe Brompton, în pădure. După ce am mîncat vreo cinci-şase, am ieşit din parc, am pedalat cîteva sute de metri pe şoseaua naţională, am intrat în sat, le-am zîmbit indulgent oamenilor care se uitau miraţi la bicicletă şi am salutat toate babele pe care le-am întîlnit. În seara aia am stat cu laptopul în grădină şi am spus pe Facebook ce frumoasă e libertatea. Mulţi m-au invidiat.

După o săptămînă am dat Bromptonul înapoi dar n-am pierdut senzaţia de libertate. Să fi fost că nu mai trebuia să mă trezesc dimineaţa şi să plec la serviciu, să particip la şedinţe şi să găsesc subiecte? Posibil. Dar poate era şi faptul că descoperisem bucuria de a pedala în oraşul meu sau în pădure, de a mă strecura printre maşini sau printre copaci şi de a dispărea în 20 de secunde, cît dura deplierea bicicletei. De atunci, le zîmbesc complice bromptoniştilor pe care-i întîlnesc în oraş aşa cum, pe vremuri, tata saluta cu farurile şoferii din Trabanturile care veneau pe şosea din sens opus. Singurul regret pe care-l am este că, fiind şomeră, nu-mi voi putea permite prea curînd un Brompton.

Maria Bercea este jurnalist freelancer.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.