Libertatea de argou

9 aprilie 2011
Libertatea de argou jpeg

Două romane apărute în ultima vreme şi semnate de prozatori încă tineri ambiţionează şi reuşesc să facă, din interior, un portret generic al generaţiei „decreţeilor”.
 
Primul, în ordine cronologică şi valorică, este al lui Radu Pavel Gheo şi se intitulează, atît de semnificativ, Noapte bună, copii!. Dar al doilea, datorat unui autor profesionist ca Dan Lungu şi cu un titlu sub care se poate ascunde orice (În iad toate becurile sînt arse), mă ajută mai mult în tableta de faţă. Căci în romanul lui Lungu argoul e la el acasă: „Îi ziceam Văru fiindcă, prost crescut cum era, mereu făcea între noi faze naşpa, de căcat şi noi îi găseam mereu aceeaşi scuză: vă rog să-l iertaţi, e vărul nostru de la ţară, n-o să mai facă altă dată, promitem. La început i-am spus Vărul-de-la-ţară, apoi, mai simplu, Văru. Cambuza lui era a-ntîia pentru băute şi chefuri, dar nu era întotdeauna liberă. Cum era băiat de comitet, profitau de el toţi ghiorţanii să vină cu pocnitorile lor pe-acolo, la poştă sau solo, de la prietenarii de la box, cu feţele lor ca nişte bidoane turtite, şi pînă la afafici slăbănogi şi lungi ca fularul, cu coşuri pe faţă cîte hîrtii în veceu. «Ce pana mea caută popîndăii ăştia la tine?», îl întreba Paganel, cu glanda suduind după o cinzeacă, defilînd în faţa scării”. Cele mai expresive pagini din carte, preluate sau nu din Băieţi de gaşcă, sînt cele în care gaşca de adolescenţi strînge rîndurile, într-o pivniţă de bloc sau în „cambuza” lui Văru, pentru a bea, a regula, a-şi inventaria şi compara mădularele din dotare – şi, mai ales, a trăncăni ore întregi.
 
La Gheo, personajele care fac un grup (mai restrîns) nu au atît un argou expresiv, cît un cod conspirativ. Trei adolescenţi vor să fugă peste graniţă în Iugoslavia; vor fi prinşi şi batjocoriţi de grăniceri; iar după ani ei se vor reîntîlni în acea Americă a tuturor posibilităţilor, dar în care vechiul lor cod nu mai poate fi regăsit. S-a pierdut o dată pentru totdeauna. În romanul lui Lungu, se va pierde argoul. Între fragmentele de adolescenţă colocvială şi argotică, date cu italice, şi, de cealaltă parte, secvenţele de maturitate ale unuia dintre foştii „eroi” se cască o prăpastie.

De ce se pierd oare codul şi argoul de la pubertatea şi adolescenţa din comunism – la individualitatea amară din maturitatea democraţiei? Din chiar felul în care întreb se poate deduce răspunsul; şi aceasta nu fiindcă întrebarea este retorică, dar întrucît parcursul, traseul, traiectoria nu pot fi decît aşa.
 
În socialismul real, ceauşist, libertatea de argou era în primă şi ultimă instanţă una dintre libertăţile-substitut pentru cea socio-politică, anihilată şi eliminată de regim. Poantele cretine şi ininteligibile pentru cineva din afara găştii sînt pe versantul celălalt faţă de bancurile care, dimpotrivă, omogenizau şi unificau populaţia de cobai. Cercul bancurilor era uriaş. Cine nu putea asculta şi înţelege un banc cu americanul, rusul şi românul? Dar cercul argotic este unul, prin definiţie, redus; şi gîndit astfel încît nici un neavenit să nu poată pătrunde. Avem deci un argou al unei găşti, un alt argou al altei găşti, un argou de Sălăjan, un argou de Militari, unul moldovean, altul bănăţean...
 
Jocul acesta se poate juca la infinit şi dă o variabilă continuă de specificare. La antipod se află inamicul majusculat simbolic, fie el Sistemul, Regimul sau mai localul Director de şcoală ori nesuferita Dirigă. Nu te eliberezi realmente prin argou şi nu rezişti, cu el, împotriva lui Ceauşescu. Rezişti însă argotic Autorităţii, în forma în care ţi-o reprezinţi. Limbajul argotic este, s-o recunoaştem, altfel decît limbajul de lemn. Libertatea de argou e o libertate-nechezol, dar mişto.

Ea şi-a cam pierdut mizele după 1990, din motive pe care totuşi n-avem a le regreta. Acum se poate spune – şi s-a spus – totul. Nu mai există nici o barieră şi nici o limită. Cenzura, tabuurile, constrîngerile, interdicţiile, indicaţiile preţioase sînt pentru scriitorii foarte tineri, ca şi pentru cititorii lor, nu amintiri dureroase, ca pentru alţii, ci ficţiuni sau file de istorie literară. Iată de ce, aparent paradoxal, o anumită nostalgie se observă şi în romanul lui Radu Pavel Gheo, şi în cel al lui Dan Lungu. E reproiectarea unei adolescenţe frumoase, într-o perioadă nasoală. Şi e reconstruirea acelei lumi închise în care experienţele adolescenţei făceau corp cu un cod subversiv şi o libertate argotică. Astfel că, în ambele romane, criza profundă ţine de maturizarea personajelor centrale şi de contextul unei libertăţi totale, postrevoluţionare. Orice fiind posibil pentru oricine, personajul pare că nu mai poate să facă nimic. Iar gaşca lui s-a destrămat de la sine.

Cînd îi vedem pe puberii de azi mirîndu-se foarte că le cerem un detaliu asupra diferenţelor dintre Ipod şi Ipad sau că nu pricepem un lucru atît de simplu precum Wii-Sports realizăm că, dacă pentru noi argoul de bloc era totul, ei fac una cu jargonul fără frontiere.

Noapte bună, copii!

Fotografie de Laurenţiu Midvichi

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.