Mircea Cărtărescu: „Am să mă compar cu o pisică”

12 mai 2012
Mircea Cărtărescu: „Am să mă compar cu o pisică” jpeg

Ştiu că pare incredibil, dar la cît am umblat prin tîrg în ultimele zile, pot să vă spun unde e cutare stand de la cutare editură, unde e expoziţia cu cele 25 de obiecte alese de 25 de scriitori, unde puteţi mînca o felie de pizza, unde se stă mai puţin la coadă la baie, unde sînt cărţi la jumătate de preţ, unde se găsesc volume de poezie, unde Uncut, New York Review of Books sau e-readerele de la Sony ş.a.m.d. Mai mult, am deja editurile mele preferate (în funcţie de autorii lor italieni şi străini, de felul în care arată cărţile, de cartoline şi semne de carte pe care poţi să le iei acasă, de tricourile cu „I would prefer not to” pe care le au sau nu, de amabilitatea celor de la stand). M-am împrietenit cu Feltrinelli, editura lui Vila-Matas, Bukowski, Michele Mari, Erri de Luca şi o mie de alţi scriitori care-mi plac. Tot la Feltrinelli, am răsfoit vreo jumătate de oră o carte minunată, Italiani, per esempio, l’Italia vista dai bambini immigranti, cu un dicţionar de idei nu gata primite, ci proaspete & naive, scrise de copiii imigranţilor în Italia. Printre ei, desigur, şi vreo trei copii români. Emil, 10 ani, defineşte “imnul”: “Odată, ne-au învăţat la şcoală imnul Italiei, dar mie îmi venea să rîd pentru că suna a muzică de circ.” Un alt copil scrie intrarea “Istoria Italiei”: “Italia e o ţară scăldată, ceea ce e foarte important. E înconjurată de mare şi asta a ajutat-o mult de-a lungul istoriei” Mă întreb cum ar arăta România văzută de copiii chinezilor, turcilor, indienilor, ucrainienilor.

Tot cu copii s-au întîlnit ieri Norman Manea şi Ana Blandiana. Norman Manea – în cadrul tîrgului, la Bookstock Village (elevii au inventat un cuvînt, “perdistanza” - , şi au discutat cu scriitorul român despre diferenţa dintre exil şi emigrare), Ana Blandiana – la o şcoală din Torino, unde s-au adunat elevi de la toate şcolile din zonă, care îi citiseră poemele traduse de Bruno Mazzoni şi care au întrebat-o, printre altele, cînd s-a apucat de scris şi cînd e bine, de fapt, să începi să scrii.

La standul României vine în continuare multă lume. Se cumpără cărţi de la editurile româneşti, se cer informaţii, se răsfoiesc cataloage cu autori, iar la unele evenimente sala e plină, se stă şi în picioare, se fac poze. Aşa a fost, de pildă, la prezentarea volumelor recent traduse în italiană ale Hertei Müller, ale lui Max Blecher şi Mircea Cărtărescu. Cărtărescu, rugat să vorbească despre Nostalgia, transformă celebrul vers al lui Nichita Stănescu (“Poetul, ca şi soldatul, nu are viaţă pesonală”) în “Poetul, ca şi pisica, nu are decît viaţă personală” şi începe să explice, cu un farmec al discursului care cucereşte publicul în doi timpi şi trei mişcări, de ce seamănă poetul cu o pisică (detalii despre asta – în Dilema de săptămîna viitoare), de ce, „atunci cînd citiţi, ţineţi în mînă nu creierul meu, ci creierul dvs”. O lecţie de teorie literară făcută în stilul Plimbărilor prin pădurea narativă ale lui Eco. O încîntare. Mai tîrziu, dezbatere cu Lucian Boia despre elitele intelectuale din România, Lovinescu, Eminescu. La standul de lîngă, al unei uniuni a scriitorilor din nu ştiu ce regiune, un tip cu tatuaje începe să cînte la chitară şi acoperă vocile româneşti. Dar e ok, se dau microfoanele mai tare, se glumeşte pe tema asta, nimeni nu dezertează. Oricum, la tîrg trebuie să ai nervii tari, vocea puternică şi picioarele bine înfipte în pămînt. Iar azi, sîmbătă, e atît de multă lume încît, ca să ajungi de la un stand la altul, faci slalom ca Mario prin lumea lui de ciupercuţe, flori şi albine (Mario din jocul Super Mario).

La un stand cu carneţele, calendare, creioane, reuşesc să mă fac de rîs. În loc să-mi ţin badge-ul de presă agăţat de gît, am înfăşurat panglica în jurul încheieturii, iar chestia asta i se pare doamnei de la stand o idee foarte bună. Mă întreabă ce fac la tîrg în calitate de reprezentant al presei, îi spun, zice: „Aaa, păi dacă sînteţi din România, înseamnă că aţi fost dimineaţă la întîlnirea cu Florina Ilis.” Zic că da. „Mi-a plăcut foarte mult Cruciada copiilor. L-aţi citit?” Zic că nu. Doamna face nişte ochi cît farfuriile de porţelan care-apar pe calendarul pe 2013. N-am destulă italiană la mine cît să-i spun că m-a prins pe picior greşit, că romanul ăsta mi-a scăpat, că nu-s o jurnalistă prostuţă şi cu lecţiile nefăcute. Aşa că mai zîmbesc o dată, mă-ntorc pe călcîie şi dispar rapid. Dacă doamna cu pricina o să aibă de-acum încolo o părere proastă despre jurnaliştii din România, să ştiţi că e vina mea.

Seara, de la 20, talentele mele personale de groupie m-ajută să ocup un loc în primul rînd, central, faţă-n faţă cu Nanni Moretti. O sală mare, plină ochi, fix 21 de fotografi şi cameramani care se-nghesuie ca să-l pozeze/filmeze pe regizorul italian. În loc de introducere, se citeşte o scrisoare a lui Italo Calvino către Goffredo Parise, sriitor despre care nu ştiam nimic şi pe care acum vreau neapărat să-l citesc. Nu cred că există o recomandare mai bună pentru un scriitor italian decît o scrisoare de admiraţie din partea lui Calvino. Editoare ebook-u lui cu Nanni Moretti citind Sillabari de Parisi spune că era în supermarket cînd a sunat-o Moretti şi i-a spus că vrea să întregistreze ebook-ul cu pricina, şi că asta a făcut-o să se simtă ca-n „Trandafirul roşu din Cairo” al lui Woody Allen. Moretti, cu şarmul tipic regizorilor italieni trecuţi de 50 de ani, spune că vine un moment în viaţa oricărui regizor în care simte nevoia să facă ordine, să tragă linia, să simplifice şi, cum el, Moretti, e incapabil de asta, s-a gîndit s-o facă prin intermediul lui Parisi (scriitor suprarealist, satiric, corespondent de război, autorul, în anii 70, al unor texte scurte, neideologice, minimaliste – o gură de aer proaspăt pentru literatura încărcată de ideologie a anilor respectivi). Moretti începe să citească „începuturi”, incipit-uri poetice care se opresc fix înainte să înceapă acţiunea, ca şi cum cineva ar fi decupat primele paragrafe din cele mai bune cărţi din lume. E linişte, vocea lui Moretti e calmă şi caldă, citeşte începuturi de istorii cu o doamnă care se hotărăşte să meargă la cinema, cu un el şi-o ea care încă nu ştiu dacă are rost să-nceapă o poveste de amor, iar eu, nu pricep de ce, mă cam emoţionez şi-mi vine să ţîşnesc de pe scaun, să merg la Moretti şi să-i spun de ce-mi place atît de mult Caro Diario şi de ce îi sînt recunoscătoare că datorită lui am aflat de Parisi. Dar stau cuminte la locul meu şi mă gîndesc cum ar suna un ebook cu texte de Radu Cosaşu citite de Cristi Puiu .

simeon stalpnicul png

Agitaţia e atît de mare, încît ieri, vineri, am spus că vreau un sendviş rece şi l-am primit cald, iar mai tîrziu, la standul unei edituri, am spus că nu vreau pungă şi am primit totuşi o pungă. Şi credeţi-mă, chiar încep să vorbesc bine în italiană. Primele zile, funcţionam pe bază de si, no, grazie şi zîmbete largi. Între timp, am prins curaj şi pot să susţin o conversaţie în jurul unui sendviş. Asta-i bine, franceza, engleza şi germana le-aveam deja în buzunar, italiana apare acum ca un bonus neaşteptat. E totuşi extraordinar ce pot face din tine emisiunile Ambrei de la Italia 1, revista Ciao, Laura Pausini şi Italo Calvino.

Aş mai fi scris despre întîlnirea cu Lucian Dan Teodorovici, despre "Moldova, o zonă ironică a României" şi despre munca de scouting pe care o fac traducătorii din literatura română, o muncă fără de care editurile italiene n-ar şti ce merită şi ce nu merită să fie publicat în Italia. Dar trebuie să fug prin tîrg şi apoi, cu ceva noroc, la Muzeul cinemaului, care cică e şi mai şi decît cel de la Berlin.

Această deplasare a fost posibilă cu sprijinul Institutului Cultural Român.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.