Miss Violence

Andrei RUS
2 mai 2014
Miss Violence jpeg

Celor care au vizionat în ultimii ani măcar două filme greceşti – Kynodontas (2009, regia Giorgos Lanthimos) şi Attenberg (2010, regia Athina Rachel Tsangari) – e foarte probabil să li se pară că Miss Violence, cel de-al doilea lungmetraj al realizatorului Alexandros Avranas, nu aduce mai nimic nou în cinematografia contemporană grecească. La nivel tematic poate fi observată şi aici aplecarea spre alegorie, pornind de la povestea unei familii disfuncţionale, iar la cel al abordării stilistice sînt pregnante cadrele secvenţă, în care, mai ales în prima parte a filmului, acţiunea e redată pe acelaşi ton de la un capăt la celălalt al acestora, indiferent de evoluţia personajelor. Efectul distanţării emoţionale a naratorului constă, precum în cazul celor mai multe filme greceşti de succes din anii 2000, în crearea unei senzaţii de absurd existenţial.

Miss Violence diferă totuşi de exemplele menţionate în debutul prezentării, deoarece în a doua sa jumătate virează din ce în ce mai mult înspre zona realistă a cinemaului, absurdul fiind înlocuit de situaţii dramatice în toată regula. Dacă sinuciderea misterioasă a primei fiice, Angeliki, exact în ziua în care împlineşte 11 ani, e arătată de Avranas, în debutul filmului, extrem de succint, ulterior derulării genericului de început peste cîteva cadre cu o familie aparent veselă, pe măsură ce se derulează evenimentele, iar explicaţiile sînt tot mai evidente, mizanscena insistă asupra dramei minorelor exploatate de bunicul lor (în acelaşi timp, le e şi tată), acesta devenind treptat protagonist. Realizatorul accentuează momentele dure de abuz, construind planuri-secvenţă lungi, prin intermediul cărora potenţează efectul de şoc asupra spectatorilor, obligaţi să asiste neputincioşi la situaţii de agresiune fizică şi psihică la adresa unor copii.
În prima parte, una dintre mizele filmului pare aceea de a dejuca în permanenţă aşteptările privitorilor, încurajînd formarea unor supoziţii, doar pentru a le infirma cîteva minute mai tîrziu. Însă, din clipa în care tot misterul se clarifică, interesul se mută la nivelul personajelor abuzate în diferite feluri, curiozitatea spectatorilor fiind în final satisfăcută printr-o reacţie neaşteptată a soţiei protagonistului, capabilă să arunce o lumină nouă asupra întregii construcţii dramaturgice.

Pe lîngă modul virtuoz în care devoalează explicaţiile cu privire la misterul morţii lui Angeliki, mutînd accentele de pe un personaj pe altul şi dinspre un tip de problematică spre alta, Miss Violence este notabil şi prin prezenţa actorilor din rolurile principale – Themis Panou, în rolul tatălui/bunicului, Reni Pittaki, în rolul bunicii şi Eleni Roussinou, în cel al fiicei acestora -, ale căror partituri se încadrează foarte bine în tendinţa actuală a cinematografiei elene de a miza pe tăceri şi pe un tip minimalist de interpretare.

Se prea poate ca Miss Violence să nu fie cel mai original şi nici cel mai eficient film grecesc al ultimilor ani, însă cu siguranţă e încadrabil în stilistica Noului Val din această ţară. De aceea, cred că există şanse mari ca admiratorii filmelor lui Lanthimos sau ale lui Tsangari să îl adopte imediat printre filmele favorite. La fel cum, în caz contrar, există multe şanse să fie respins.

Andrei Rus este critic de film.

Miss Violence, în regia lui Alexandros Avranas, este alegerea organizatorilor pentru seara de gală a Festivalului Filmului European, ajuns în 2014 la cea de a XVIII-a ediţie. Filmul va fi difuzat în seara de 9 mai la cinema Studio din Bucureşti, iar proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului şi a actriţei Eleni Roussinou.

Cu această cronică cinematografică a lui Andrei Rus, prefaţăm o serie de cronici absolut ne-cinematografice, care cartografiază noua ediţie a Festivalului. Începînd de mîine, veţi avea prilejul să citiţi însemnări ale unor prieteni ai filmului, aflaţi în postura de spectatori privilegiaţi (pentru că au văzut filmul înainte de proiecţia din cinema), şi care ne propun propriile interpretări ale filmelor din Festival, nu neapărat sub formă de recomandări de cinefil, ci mai degrabă de eseuri sau confesiuni.

Festivalul Filmului European va avea loc în Bucureşti, între 9 şi 15 mai, şi la Tîrgu Mureş, între 16 şi 19 mai.


 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.