Aflu din ziare că dl. Turcescu s-a supărat foarte tare pe dna Nadia Comăneci. Şi că a dat cu ea de pămînt pe blog-ul propriu. Sportul nu e teritoriul meu de predilecţie, iar dl. Turcescu a început, cu ani în urmă, prin a-mi fi simpatic.
Am scris chiar o prefaţă pentru unul din volumele sale (probabil, cel dintîi). O vreme, a ţinut rubrică la Dilema, unde îmi amintesc cum a dat o dată cu bîta în baltă, construind o analogie ”fină” între Învierea pascală şi un detaliu privat de fiziologie erotică. Mă rog, nimeni nu e scutit de oarecari accese de prost-gust. Cu atît mai puţin cineva care e doldora de veleităţi (gazetărie, proză, istorie, muzică, televiziune etc.) şi care e portretizat (de cine?) pe Wikipedia drept ”a famous Romanian celebrity” (sic!). Pe de altă parte, în fierbinţeala verii trecute, dl. Turcescu a avut tenacitatea de a ţine piept gherilei de tip Crăcănel (”cu dinţii, cu dinţii am să-l rup!”) întreţinute de Antena 3 pentru salvarea poporului martir şi suveran. Nu mi-a plăcut însă (şi am spus-o) modul în care a moderat dialogul Geoană-Băsescu din campania prezidenţială a anului 2009. Devenise brusc foarte important si se folosea, superstiţios şi grandilocvent, de Biblie ca să testeze ”sinceritatea” combatanţilor. Omul a continuat, totuşi, să mi se pară, măcar prin comparaţie, o versiune plauzibilă a jurnalismului.
Cu atît mai mult m-a întristat o ieşire de acum cîteva luni împotriva dnei senator Cristiana Anghel. Nu că n-avea dreptate. Salturile dnei Anghel din salonul de reanimare în studiourile lui Voiculescu şi de acolo, într-un fotoliu parlamentar nu puteau fi citite în cheie onorabilă. Dar dl. Turcescu s-a enervat într-o măsură pe care un post de televiziune ”normal” nu o poate tolera. Ţipa, dădea cu tifla către camera de luat vederi, îşi dădea vîrtos poalele peste cap, pe scurt, oferea un spectacol de tartor burzuluit, periculos de asemănător cu spectacolul livrat, pe alte posturi, de adversarii săi ”tradiţionali”. Acum l-a înfuriat Nadia Comăneci. Campioana a acceptat să facă reclamă pentru margarină! ”O nemernică, zice Turcescu, vinde otravă pe arginţi!” ”Să şi-o bage în fund...” I-aş da zece...şuturi”. E drept, anatema e zvîrlită pe blog, nu la televiziune. Şi e drept, ulterior textul a fost retras. Dar mă întreb cum de nu-şi dă seama dl. Turcescu de ridicolul iritării sale.
Citiți textul integral pe Blogurile Adevărul.