O incursiune în Future Museum

13 iunie 2018
O incursiune în Future Museum jpeg

Future Museum este o platformă deschisă care funcționează pe bază de open call, organizată de către Centrul Ceh începînd cu ianuarie 2016, cînd artiștii și curatorii stabiliți în România și în Republica Moldova au fost invitați să aplice cu propunerile propriilor proiecte, ulterior selectate de un juriu internațional. Accentul cel mai puternic al Future Museum este pus pe încrederea în concepte și intenții neexplorate, fenomene necunoscute, scheme și teorii nedescoperite și fără precedent. Proiectul Future Museum intenționează să traseze schimbări sociale, revoluții și momente de tranziție, iar prin acest proces să inițieze noi configurații ale spațiului și timpului. O trăsătură definitorie este și axarea pe aspectele nedescrise pînă acum ale procesului artistic. Astfel, spațiul expozițional cu o suprafață de 120m2 , situat în incinta Centrului Ceh, oferă prilejul unor experimente artistice și instalații specifice care interacționează în mod direct cu tipologiile netradiționale ale istoriei artei vizuale. Prin open call se oferă spațiul atît proiectelor solo ale artiștilor individuali, dar și duo-uri lor artistice sau artei de grup.

În primul an al platformei, cele patru proiecte selectate pentru expoziții au fost cele ale artiștilor Mona Vătămanu & Florin Tudor, Tatiana Fiodorova și Anca Raluca M.

27 ianuarie – 11 martie 2016 – „When A Book Becomes A Message”, a fost prima expoziție solo a artistei Tatiana Fiodorova în București și a prezentat conceptul cărților de artist, pentru ea acesta fiind unul dintre modalitățile de expresie predominante în procesul artistic. Expoziția a inclus publicațiile „IN search of the social body of Soviet artist”, „Soviet Passport” și „Factory Steaua Roșie”. Două noi publicații au fost create special pentru această expoziție: „Bessarabia and Inhabitants” și „Toilet Paper Map Bucharest”. Proiectul „Bessarabia and Inhabitants” a continuat cercetarea Tatianei Fiodorova în trecutul basarabean sovietic prin intermediul arhivei fotografice a răposatului său tată, Vasilii Lefter. „Toilet Paper Map Bucharest”, succesorul „Toilet Paper Map Prague” (2012) și „Toilet Paper Map Vienna” (2015), a prezentat o colecție comparată a hîrtiei igienice din diferite instituții de artă, muzee și spații publice, în scopul analizei acesteia în raport cu costul prețurilor de intrare și cu serviciul cu clienții. În acest mod hîrtia igienică devine un marker important în datele instituției, calitatea acesteia reflectînd uneori atitudinea instituției față de public.

24 iunie – 22 iulie 2016 – „B L A N K” este expoziția artistei Anca-Raluca şi evocă fenomenul hoarding-ului, prin selectarea unor obiecte strînse de-a lungul timpului într-un soi de muzeu domestic și apoi vopsirea lor și plasarea într-un spațiu alb, reprezentînd procesul de purificare prin vopsire, eliminîndu-se astfel parțial identitatea obiectelor și poziționarea acestora într-un non-spațiu desemnat, un spațiu gol – blank.

19 septembrie – 21 octombrie 2016 – „What Seems To Be Still Alive Is The Power Of That Dream To Bring People Together And To Create Another History”, expoziția artiștilor Mona Vătămanu și Florin Tudor s-a centrat asupra eseului cinematografic „Gagarin’s Tree”, iar un interviu cu filosoful Ovidiu Tichindeleanu a abordat teme precum explorarea spațiului, imaginar și propagandă în utopia socialistă. Expoziția a inclus totodată o selecție de filme mai vechi ale artiștilor, precum „The order of things” (2011), „All that is solid melts into air” (2013) și „Rite of Spring” (2010).

În 2017, accentul s-a pus pe un grup de artiști emigranți, fiecare născut în România ca apoi să se stabilească într-o altă țară sau să petreacă mulți ani în străinătate. Artiștii selectați au fost – Ovidiu Anton, Anetta Mona Chișa & Lucia Tkáčová și Andrei Ujică & João Tabarra. Seria de expoziții a urmărit experiențele a două sau mai multe aspecte culturale ale vieții artiștilor, oferind perspective particulare din care se relevă în mod diferit fenomene politice, sociologice și culturale. Totodată, un accent deosebit se pune asupra schimbărilor geopolitice globale contemporane.

18 mai – 30 iunie 2017 – „Home Is Where My Problems Are”  este expoziția artistului Ovidiu Anton, în care în centrul atenției s-a aflat lucrarea creată în colaborare cu antropologul Alexandru Bălășescu, „Smells like Paradise” (2016) – cei doi protagoniști ai filmului sînt doi cîini care au fost mutați în țări diferite; prin ochii acestora se pot observa codurile culturale diferite ale Austriei și României.

7 iulie – 30 septembrie 2017 – „a huMan, a Lack, a Coin, a cAst. voTe it”, titlul expoziției duo-ului format din Anetta Mona Chișa & Lucia Tkáčová reprezintă o anagramă a numelor artistelor, într-o practică recentă a acestora prin care fiecare dintre expozițiile lor solo sau proiecte primește una dintre cele 11 octilioane de permutări posibile din cele 27 de litere ale numelor sale.

29 noiembrie 2017 – 23 februarie 2018 – „Allegro Molto Lento – b” de Andrei Ujică & João Tabarra este o instalație care combină fragmente din medii diferite, puse laolaltă în scopul de a crea apariția unor noi circumstanțe. Cele trei niveluri sînt scoase din contextul filmului „Out of the present” – reeditate pentru a genera distanța exactă în contextul naturii, invariabile mai mari ca cel al istoriei.

Pentru 2018, Future Museum își propune să sprijine artiști tineri, emergenți, axîndu-se totodată pe mobilitate, prin promovarea artiștilor de pe teritoriul țării care vor avea șansa să fie expuși în spațiul pus la dispoziție de Centrul Ceh. Artiștii selectați sînt Vilmos Koter, Alina Popa și Alexandra Croitoru.

Vilmos Koter urmează să expună începînd cu prima săptămînă a lunii iulie pînă în prima săptămînă din septembrie, instalația sa făcînd parte din prima expoziție solo din cariera artistului. Koter s-a născut în Miercurea-Ciuc şi a absolvit facultatea în Cluj-Napoca. Ca artist, el nu se încadrează într-un singur gen, formele sale de expresie fiind determinate de mesajele pe care dorește să le transmită.

Scopul Future Museum nu este unul comercial, ci unul social – atît pentru artişti, cît şi pentru public. Pe lîngă cadrul expozițional care se oferă artiştilor, se încearcă aducerea în faţa publicului necunoscător a unui alt fel de eveniment. Există puţine spaţii care să nu pună accent pe valoarea de piaţă a obiectului artistic, ci pe susţinerea artistului şi educarea publicului. 

Foto: expo Anetta Mona Chișa & Lucia Tkáčová

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.