O poveste de dragoste

20 februarie 2012
O poveste de dragoste jpeg

Oamenii adoră poveştile de dragoste, chiar şi atunci cînd susţin contrariul sau cînd preferă varianta lor traumatizantă, dezamăgitoare, cea care confirmă că marea dragoste nu există, sau dacă există, e de scurtă durată şi are un final chinuitor. În general, dragostea se termină. De cele mai multe ori, prost. Chestia cu „au trăit fericiţi pînă la adînci bătrîneţi” pare o regulă de scenaristică inventată la Hollywood. La Teatrul Odeon, Răzvan Mazilu a făcut un spectacol cu o poveste de dragoste care are toate ingredientele hollywoodiene: pasiune intensă, îndrăgostiţi-vedete cu mofturi şi glamour, final dramatic, şi, ca să fie totul şi mai interesant, povestea e reală.

Iubirea dintre Isadora Duncan şi Serghei Esenin a fost una dintre cele care au aprins spiritele celui de-al doilea deceniu al secolului trecut. Ea era o dansatoare pasională care a încălcat regulile baletului (printre altele, a dansat seminud), prefigurînd astfel dansul contemporan, şi tabuurile sociale, ceea ce îi va aduce şi faimă, şi oprobriu. El era un tînăr poet rus, adulat în ţara sa, frumos, afemeiat şi alcoolic, prin urmare periculos, combinaţia perfectă pentru gusturile Isadorei (care se contaminează de la Esenin de bolşevism, pe care e discutabil dacă l-a şi înţeles sau l-a susţinut din spirit de frondă). Căsătoria lor încalcă de la început un tabu, cel al vîrstei. El are 27 de ani, ea, 45. El nu vorbeşte altă limbă decît rusa, bea enorm, îi plac femeile, e gelos, bădăran şi uneori agresiv. Ea vorbeşte puţin ruseşte, e exaltată, falită, îneacă traume în alcool şi suferă de sindromul gloriei apuse. Sînt talentaţi peste măsură, hedonişti şi autodistructivi. Mariajul lor ia sfîrşit după un an şi jumătate. Fiecare continuă să îşi devoreze existenţa cu alcool şi iubiri. Esenin se sinucide după 2 ani, la numai 30 de ani, Isadora moare după 4 ani într-un accident de maşină, la 50 de ani.

Aşadar, un love story tipic (frumos şi tragic), ce l-a determinat pe dramaturgul american Martin Sherman să scrie o piesă, Cînd Isadora dansa, jucată la un moment dat la Londra de Vanessa Redgrave şi Oleg Menshikov (unul dintre actorii preferaţi ai lui Nikita Mihalkov, a jucat în Soare înşelător şi Bărbierul din Siberia).

Textul lui Sherman suprapune elemente de vodevil şi dramă. Şi Isadora, şi Esenin sînt la un pas de dezastru, dar convieţuirea lor tumultuoasă are ceva hilar, aproape caricatural. Exaltarea Isadorei şi mitocăniile lui Esenin sînt comice pînă la un punct dincolo de care devin tragice. Sherman a preferat să rămînă în zona comicului şi tot acolo s-a păstrat şi Răzvan Mazilu cu spectacolul său de la Odeon. Mariajul haotic dintre Isadora şi Esenin reflectă derapajul existenţial al fiecăruia şi este complicat de un turn Babel al comunicării (aproape fiecare personaj vorbeşte altă limbă, înţeleasă puţin sau deloc de ceilalţi). Sînt cîteva elemente reuşite în construcţia spectacolului (scenografia: Mihai Păcurar). Isadora se „oglindeşte” în tavanul spart de marmură cu basorelief antic, aluzie la stilul ei de dans (rochiile albe greceşti) şi la dramele din viaţa ei (şi-a pierdut doi copii într-un accident de maşină şi un altul imediat după naştere, ceea ce o transformă într-o variantă de Medeea). Patul-pian în care cuplul este ţintuit trimite în egală măsură la natura artistică a ambilor, dar şi la un stil de viaţă nerealist (care îi falimentează). Mihai Smarandache reuşeşte să-i păstreze lui Esenin farmecul, în ciuda mitocăniei, dar creaţia majoră a actorului este cea de limbaj. Întreg rolul său este vorbit în rusă, limbă pe care actorul nu o cunoaşte astfel că a fost nevoit să înveţe textul fonetic. Şi cum nu e vorba doar de trei replici, efortul a fost considerabil. Smarandache a mai făcut ceva semănător în spectacolul În container unde vorbea cu accent basarabean, dar în Isadora..., situaţia merge la extrem: nici un cuvînt românesc. Bine se descurcă şi Vlad Logigan în rolul unui tînăr pianist grec (dublu rol cu Andrei Runcanu) care vorbeşte „ţiuind” cuvintele. Regizorul Răzvan Mazilu a accentuat caricatura personajelor: diplomatul italian, sclifosit şi greţos (Mircea Constantinescu) întruchipează toate stereotipiile despre gay, prietena Isadorei, Mary Desti (Rodica Mandache) este ridicolă şi frivolă, servitoarea Jeanne (Jeanine Stavarache) are o masculinitate caraghioasă şi agresivă, iar prin contrast, translatoarea (Oana Ştefănescu), singura persoană normală, este repudiată de această societate de ciudaţi fellinieni. Această serie de personaje – tip se încheie cu frumoasa Monica Petrică, bîntuind prin scenă ca un spirit al Isadorei.

Din păcate, cel mai slab punct din spectacol este Isadora însăşi, căreia Maia Morgestern nu reuşeşte să îi redea nici angoasele artistice, nici pe cele existenţiale. Exaltarea Isadorei pare falsă şi, deşi textul creionează un personaj labil emoţional, care alunecă rapid dintr-o stare în alta, lipsa de nuanţe a jocului îl transformă într-unul plat, artificial şi inconsistent.

Spectacolul lui Răzvan Mazilu va avea probabil succes la spectatori, ca şi show-urile sale anterioare. Coregraful a riscat de mai multe ori să regizeze (ex: Portretul lui Dorian Gray) şi a ieşit cîştigător. Regiile sale au fost mai mult coregrafii pe text decît direcţii de scenă, dar au creat un stil: poveşti atractive spuse coerent, nume mari în distribuţie, un pic de glamour, un strop de dans, o picătură de umor. Din acest punct de vedere, i-a ieşit şi de data asta. În ceea ce îi priveşte pe Isadora şi Esenin, asta e altă poveste.

Teatrul Odeon
Cînd Isadora dansa
De Martin Sherman
Regia, coregrafia, costumele şi coloana sonoră: Răzvan Mazilu
Decorul: Mihai Păcurar
Light design: Lucian Moga
Consultant limba rusă: Dimitrii Bogomaz
Cu: Maia Morgestern, Mihai Smarandache, Rodica Mandache, Oana Ştefănescu, Jeanine Stavarache, Monica Petrică, Mircea Constantinescu, Vlad Logigan / Andrei Runcanu.
Foto: Bogdan Chesaru

Oana Stoica este critic de teatru şi jurnalist.


 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.