O Şeherezadă din Berlin

Mariana GORCZYCA
26 septembrie 2018
O Şeherezadă din Berlin jpeg

● Anonima, O femeie din Berlin. Însemnări de jurnal din 20 aprilie pînă în 22 iunie 1945, traducere de Radu-Mihai Alexe, Editura Humanitas, 2018.

Despre anul 1945 s-a scris mult și nu aș zice că, din ceea ce am parcurs pînă acum, abordările narative creează redundanță. E ceva cu acest an care fascinează scriitori, editori și, nu în ultimul rînd cititori. Unul din acei ani ai istoriei care încheie o succesiune de evenimente sîngeroase, care aduc sfîrșitul unor personalități accentuate, care aglomerează inutil, șocant numărul victimelor, care coagulează consecințe dure pentru așa numitele victime colaterale. Unul din acei ani în care, la masa tratativelor marilor puteri, se retrasează granițe, sfere de influențe, datorii, plăți și răscumpărări de război.

O femeie din Berlin este un jurnal și toate detaliile aduse de cea care a făcut însemnările sînt mărturii inegalabile. Oricît ar funcționa de bine imaginarul unui scriitor și capacitatea lui de conexiune la acea dimensiune pe care se află totul, oricît de mult s-ar documenta..., tehnic, nu are cum să ofere cititorului amănuntele și trăirile celui care a fost atunci și acolo. Sigur, romancierul e capabil de multe altele. Dar aici vorbim de plusurile pe care autorul de Jurnal le aduce. Iar cînd cel care ține jurnalul nu doar notează ceea ce i se întîmplă, ci face și observații revelatoare, avem de-a face cu pagini bine scrise. Nu încape îndoială că este cazul cărții de față, tradusă în vreo zece limbi europene, în japoneză și, cu siguranță, vor mai urma. Fiindcă, așa cum ziceam, fascinația creată de acest an funcționează în continuare ca un magnet.

Jurnalul anonimei începe în data de 20 aprilie, adică la cîteva zile după ce începuse ultimul capitol al distrugerii celui de-al treilea Reich, cînd Stalin a dezlănțuit puterea brutală a 20 de armate, 6300 de tancuri, 8500 de avioane, practic atunci cînd berlinezii au fost invadați de trupele sovietice iar ei, mai ales femeile, au suportat cele mai dure consecințe care pot rezulta dintr-o ocupație armată.

Nici o clipă însă nu avem în carte perspective globale fiindcă berlinezii trăiesc aceste două luni consemnate pe areale restrînse, între locuința proprie, a unor vecini cu zăvoare mai puternice, adăposturi antiaeriene și cozi la magazinele alimentare, procurat cartele, cărat de la pompă și economisit apa. Despre cum înaintează armata roșie află întîmplător de la ruși. Habar nu au dacă Hitler mai trăiește. Doar zvonuri despre Mussolini și Goebels.

Personajul nostru feminin care ține jurnalul face uneori însă afirmații cu putere premonitorie: „Soarta noastră vine din est și va schimba climatul în același fel cum a făcut-o odinioară glaciațiunea.” Este o tînără inteligentă, care a călătorit prin Europa înainte de a izbucni războiul, care a prins din zbor cuvinte și expresii în limba rusă, de care se va folosi în „conviețuirea” cu soldații și ofițerii ruși în aceste două luni. Cum ziarele germane nu mai apar, personajul nostru afirmă: „Eu mă hrăneam cu expresia de pe fețele oamenilor din jurul meu. Se citea pe ele tot ceea ce nimeni nu spune cu voce tare.” Oricum, felul de a fi al germanului nu este acela al vorbărețului latin, reactiv, inflamat și - în acest context - autoarea accentuează etimologic că varianta de „nemți”, pentru „germani”, vine pe filieră rusească și atrage atenția la rădăcina comună: nemtsy nemyye, nemții (sînt) muți.

Dincolo de sensul prim al mesajelor transmise în jurnal, ochiul cititorului poate vedea mai adînc, ca de pildă în pasajul în care locuința cea mai sigură din cartierul lor și cea mai primitoare (cinsprezece oameni își aduseseră de pe la casele lor așternuturi ca să doarmă aici) era aceea a unui cuplu de librari, o rezistență datorată cărții indusă subliminal. Ceva mai jos, pe aceeași pagină, aflăm că toți cei strînși în această casă beau cafeaua de malț, „fiartă pe un foc de literatură nazistă...”, după cum le precizează librarul.

Eroina noastră care ține jurnalul are și ea propriile lecturi din literatura rusă și, uneori, își găsește și parteneri de discuție printre sovieticii în uniformă care intră în casele lor ca niște stăpîni. Precum Șeherezada, datorează cărților citite, o înțelepciune care o va salva pe ea, dar și pe alte femei. Abordarea existențială a supraviețuirii în noile condiții, după cîteva violuri la care a fost supusă, o face să își dea seama că etica, morala, codul de conduită anterior ocupației sovietice nu se mai potrivesc. Ca să supraviețuiești, trebuie să te adaptezi noilor condiții și să diminuezi consecințele răului cît mai mult cu putință. În cazul altor personaje iese la suprafață un cinism înfiorător: „Mi se pare că bărbații noștri trebuie să se simtă și mai murdari decît noi, femeile spurcate. O femeie a povestit la coada de la pompa de apă cum un vecin din adăpostul ei i-a strigat în timp ce rusnacii trăgeau de ea: - Da’ mergeți, doamnă, cu ei, că ne puneți pe toți în pericol!”

Dacă berlinezii încă se mai adresează femeilor cu „doamnă”, sovieticii au ales termenul de „grajdanka”, adică „cetățeană”, și nu pe cel de „tovarășă” care le-ar situa cumva ca pe egalele lor, ceea ce nu era cazul.

Pe lîngă relația instituită în primele două luni între ocupanții sovietici și berlinezi, de subordonare și teroare, mai apar în carte și sentimentele și trăirile locuitorilor Berlinului față de Hitler, schița transformării admirației inițiale față de Führer în glume malițioase spuse printre bubuiturile de care se apărau în adăposturi: „Frate, ce bine am fi dus-o dacă ăla ar fost avortat.”

Foarte bună traducerea acestei cărți și un merit esențial în aducerea textului prim la fidelizarea cititorului pe zeci de pagini, fără pauze, cum a fost cazul meu, aparține lui Radu-Mihai Alexe, cel care a reușit, printre altele, excelenta performanță a transpunerii unei colocvialități credibile a dialogului. Cum Ziua Internațională a Traducătorului se apropie, declar că sînt printre cei care nu expediază niciodată pe cei care permeabilizează literaturi, ci le apreciază cu recunoștință „locuirile” inspirate în „casele” cărților traduse.

Mariana Gorczyca este scriitoare. Cea mai recentă carte publicată: Să iau cuvintele cu mine, Editura Tracus Arte, 2016.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.