Opt lucrări noi şi jumătate

Diana MARINCU
18 ianuarie 2012
Opt lucrări noi şi jumătate jpeg

Salonul de proiecte este o nouă platformă de cercetare şi încurajare a practicilor artistice contemporane, susţinută de Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. „Această iniţiativă îşi propune realizarea unor expoziţii, prezentări şi dezbateri care se vor focaliza asupra artei contemporane din România, punînd producţiile tinerilor artişti într-un context generaţional mai larg”, precizează iniţiatoarele proiectului, Magda Radu şi Alexandra Croitoru. Expoziţia Cortul diplomatic a marcat deschiderea în forţă a Salonului prin participarea lui Ion Grigorescu şi a duo-ului artistic Anetta Mona Chişa şi Lucia Tkáčová. Acest prim eveniment, desfăşurat în octombrie-noiembrie 2011, s-a constituit în jurul unei preocupări pentru raportul dintre individ şi autoritatea politică sau ierarhiile sociale.

În urma open call-ului lansat de Salonul de Proiecte tinerilor artişti, primii dintre cei selecţionaţi au fost invitaţi să participe la expoziţia Opt lucrări noi şi jumătate, deschisă publicului pînă la sfîrşitul acestei luni. Marina Albu, Alexandra Bodea, Răzvan Botiş, Claudiu Cobilanschi, Mihai Iepure-Górski, Cătălin Ilie, Alexandra Pirici şi Veda Popovici propun lucrări foarte diferite ca demers conceptual sau mediu de exprimare, avînd însă cîteva puncte tematice comune. Depăşirea unor clişee de gîndire privind decorativismul rolului artistului în societate este o preocupare vizibilă în toate proiectele prezentate. Gîndirea critică a artiştilor este în măsură să respingă strategiile de manipulare şi de control ideologic, pe care atît mecanismele politice, cît şi sistemul artistic le practică.

Marina Albu transformă o parte din spaţiul expoziţiei într-o sală de aşteptare clasică, cu un miros dulceag de beţişoare parfumate, scaune şi plante de apartament, pentru doritorii unor tratamete de relaxare: masaj, meditaţie şi eliberare spirituală. Marina este cunoscută pentru performance-urile şi acţiunile în care publicului i se atribuie un rol activ. După un program anunţat, fiecare vizitator se poate înscrie la unul dintre serviciile oferite de cîţiva oameni fără loc de muncă, angajaţi aici timp de o lună. Alexandra Bodea expune frize cu desene foarte schematice ale unor acţiuni absurde sau personaje bizare, recognoscibile ca estetică, făcînd o trimitere la ceea ce se numeşte „presa roz”. Răzvan Botiş propune o instalaţie interactivă alcătuită din trei copiatoare gravate prin care se oferă publicului invitaţii la un eveniment niciodată concretizat. Foarte potrivită este proximitatea cu lucrarea Vedei Popovici, 4 manifeste ale naturii inofensive, formată din patru texte scrise cu vopsea neagră pe pereţi şi o imprimantă care scoate automat aceste manifeste scrise. Fiecare manifest exprimă preocuparea teoretică a artistei pentru activism, diletantism şi imitaţie ca forme de subminare a autorităţii, naţionalism de duzină, relaţiile de putere şi dominaţie şi rolul artistului în societate. Scrise mari, pe cîte un perete, Manifestul Diletantului, Manifestul Epilepticului, Manifestul Artistului Inofensiv şi Manifestul gînDacului sînt texte pline de forţă şi nerv, relevante nu doar pentru zbaterile artistului contemporan, ci şi pentru orice cititor  treaz, atent la spasmele istoriei şi la „simulacrul” realităţii.

Claudiu Cobilanschi expune pentru Salon o instalaţie alcătuită din cărţi pedagogico-didactice, din colecţia Fanclubului Reuşitelor Româneşti, şi cîteva obiecte din lemn, desprinse din pozele şi explicaţiile cărţilor (un balansoar, o antenă şi o bibliotecă). Artistul preia scheme şi desene din manuale tehnice de bricolaj şi le realizează integral, expunîndu-le împreună cu un video documentar.  Alexandra Pirici prezintă filmările unor acţiuni de intervenţie în spaţiul public menite să ironizeze monumente şi locuri simbolice din Bucureşti, contaminate de o ideologie naţionalist-bombastică, într-un contrast puternic cu individul care se loveşte de acestea. Cărţile poştale puse la dispoziţia publicului sînt fotografii ale acestor acţiuni desfăşurate în faţa Casei Poporului, în piaţa Revoluţiei şi în preajma statuii lui Carol I. Cătălin Ilie vine cu o instalaţie-intervenţie în care publicul trebuie să descopere singur sunetul înregistrat al poemului What is the Word, de Samuel Beckett, de pe banda magnetică care transmite semnalul microfonului. 

Mihai Iepure-Górski intervine pe faţada clădirii de pe Calea Moşilor cu şapte steaguri colorate, numite Pace la toată lumea. Reprezentînd nişte compoziţii abstracte din elemente geometrice multicolore, steagurile par să trimită la simbolurile unor organizaţii pacifiste. Poate cea mai curată ca mesaj, lucrarea artistului clujean are forţa impactului vizual şi conceptual, fiind un „magnet” ideal pentru curiozitatea trecătorilor.

Salonul are meritul de a reuni lucrări produse special pentru acest eveniment şi artişti prea puţin vizibili pe scena artei actuale. Astfel, invit publicul să viziteze expoziţia Opt lucrări noi şi jumătate deschisă la Salonul de proiecte pînă pe 29 ianuarie 2012.

Credite foto: Imagini din expoziţia „Opt lucrări noi şi jumătate”, Salonul de proiecte, Bucureşti. Foto: Ştefan Sava

Diana Marincu este doctorandă în Istoria şi Teoria Artei la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti şi profesoară de Educaţie plastică.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.