Pe tine cine să te mai asculte?

28 februarie 2018
Pe tine cine să te mai asculte? jpeg

Vieţile noastre au nevoie, se pare, de mult zgomot pentru a conta. În liniștea deplină instituită cumva accidental, o bormașină tot îţi va zdruncina pereţii la un moment dat, și dacă nu o bormașină – o petrecere neanunţată în bloc, un claxon urmat de alte claxoane sau lătratul insistent al unui cîine misterios pe care nu l-ai mai auzit niciodată. Iar cineva, oricine, va dori să-l asculţi în tot acest timp. Și poate și tu, la rîndul tău, ai ceva de spus, dar cine să te mai asculte?

Mulţi decibeli și, în general, zgomot: în plină zi, sistemul nervos al orașului transportă doar zgomote, mașinile grăbindu-se și îngrămădindu-se printre alte mașini, cineva care strigă pe cineva, cînd, pe neașteptate, îţi sună telefonul – ai o notificare, ai două, ai trei notificări, și, în tot acest timp, s-aude muzică de undeva, iar cînd muzica dispare, liniștea ca un gol e furată de un picamer, două picamere, trei picamere. Traversezi strada și, odată cu tine, picamerul pe care nu-l mai vezi și sunetul lui încă asurzitor din cauza căruia nu mai auzi notificările insistente ale telefonului. Pentru că, de la celălalt capăt, cineva vrea să-l asculţi. Îţi urlă în fereastra de chat, iar dacă ar fi cu tine pe stradă, ţi-ar urla în urechea în care orașul nu poate urla. Dar fix în momentul în care ești singur pe stradă, tot se găsește un om necunoscut care să te oprească din mersul tău grăbit, poate să-ţi ceară bani pentru copilul lui bolnav de leucemie sau poate vrea să știe cum ajunge la spitalul în care și-a internat același copil bolnav pentru care cineva tot îţi va cere bani la un moment dat. Orice ar fi, e clar: și el vrea să-l asculţi, iar apoi să-i dai bani pentru asta.

La birou, oameni, mulţi oameni. Pe unii îi cunoști, pe alţii nu vrei să-i cunoști. O ușă trîntindu-se, cineva te întreabă ceva, întrebi și tu ceva înapoi, iar al treilea se-alătură conversaţiei și începe, iată, tumultoasa controversă: cînd doi oameni se contrazic neîntemeiat, nici unul nu-și mai așteaptă rîndul, vorbesc în același timp, unul peste altul, cînd, pe neașteptate – unul dintre ei ridică tonul. Și imediat, tot pe neașteptate, se așterne liniștea ca după un șoc. Dar nu pentru mult timp: un telefon sună și aceeași rumoare umple din nou, ca la bursă, biroul. Dar s-a făcut seară și pleci spre casă. Mașinile s-au înmulţit, la fel și picamerele, la fel și notificările. Orașul e nervos, tu ești nervos. Cineva face o declaraţie de presă, iar altcineva protestează pentru asta. Apoi accidentul, tragedia – oamenii mor și, ca într-un schimb firesc, oamenii care încă nu au murit protestează pentru asta și tu, din mijlocul protestelor, ajungi să te întrebi cum cum ai permis să se întîmple tragedia. Poate ai fost distras, dar răul vine, știm bine, pe neașteptate.

Zgomotul, în general, nu înseamnă nimic, dar există de cînd cu lumea. „E o poveste spusă de-un nebun/ De vuet și de furie plină, dar/ Neînsemnînd nimic”, spune Macbeth spre finalul piesei lui Shakespeare. Vieţile noastre sînt pline de zgomot. Și universul, la rîndul lui, e tot zgomot. Potrivit unor oameni de știinţă, s-ar fi format din valuri de energie ce pot fi manipulate în vederea transmiterii de semnale. De aici, zgomotul a fost definit ca fiind o interferenţă, de orice formă și variată ca sursă, ce întrerupe un semnal. Zgomotul nu este, așadar, doar ce auzim fizic – vîntul șuierînd în ferestre, bormașina vecinului sau lătratul unui cîine – ci și ce vedem sau simţim, mai cu seamă tot ce vine pe neașteptate și întrerupe ceea ce, în mod normal și raţional, am fi făcut. Un email nesolicitat sau un picamer dănţuind în plină stradă, un eveniment tragic sau un protest ca urmare a aceluiași eveniment tragic, toate ne distrag atenţia de la propriul zgomot, uneori lăuntric – propriile gînduri, preocupări sau decizii care ne populează mintea. Și, deși nu ar trebui să însemne mare lucru, zgomotul e cel care manipulează în ultimă instanţă. Fără portavoce, naziștii nu ar fi cucerit Germania niciodată. Fără să creeze atîtea valuri în presă, făcînd apel la ura reprimată a unui număr mare de americani, Donald Trump nu ar fi cîștigat alegerile prezidenţiale niciodată.

Și, în sfîrșit, după o zi în care a trebuit să zici ceva, orice – adică să produci și tu partea ta de zgomot în partea ta de lume – pentru că așa se cuvine, nu poţi decît să speri că-ţi vei petrece timpul rămas cu niște oameni lîngă care poţi să taci și care vor tăcea la rîndul lor. Și chiar dacă ai avea ceva de spus, pe tine cine să te mai asculte cu adevărat?

Foto: flickr

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un brașovean i-a luat-o înainte milionarului indian: a construit o casă pe un bloc VIDEO
Presa a făcut vâlvă cu cazul unui indian care și-a construit o vilă de lux pe un zgârie-nori. La Brașov, ideea a fost pusă în practică, cu acte în regulă, în urmă cu mai bine de zece ani
image
Big Brother în toate școlile. Părinții și profesorii nu se vor putea opune
În toate sălile de clasă vor fi montate sisteme de supraveghere video și audio fără a fi nevoie de acordul elevilor, părinților sau profesorilor. Decizia, care se va lua printr-o Ordonanță de Urgență, a stârnit deja mari controverse.
image
Casă veche, transformată într-o locuință de vis. „Dragoste la prima vedere“ FOTO
Într-un sat dâmbovițean, o casă nelocuită de 50 de ani a devenit locul în care o bucureșteancă și-a împlinit visul. Nostalgică după copilăria petrecută la bunici, Liliana a hotărât să se reconecteze cu natura și să renoveze această casă bătrânească.

HIstoria.ro

image
Wall Street-ul Bucureștiului interbelic
În perioada interbelică, pe Wall Street-ul local, existau nu mai puțin de 80 de bănci, dintre care 50 erau cu dotări la standarde moderne, desfășurându-și activitățile în adevărate opere arhitectonice, care rivalizau cu City-urile marilor capitale europene. 

image
Bacalaureatul de tip nou din 1948: „Aspecte de la un examen care nu mai seamănă cu cele din trecut“
În 1948, elevii şi cadrele didactice erau puse în faţa Bacalaureatului de tip nou.
image
Cine a fost cel mai impunător reprezentant al vechii boierimi?
Tânărul Cantacuzino va urma cursurile Facultății de Drept din Paris, unde își ia și doctoratul în 1858.