Într-o zi, Pompilică mînca gem. Citind eticheta lipită pe borcan, copilul și-a întrebat mama:

- Ce-i aia antioxidant?

După cîteva clipe de tăcere, femeia a răspuns:

- Un fel de substanță. Taci și mănîncă.

În altă zi, mîncînd crenvurști fierți, iarăși a întrebat-o, curios:

- Mami, ce-i aia tartrazină?

Pentru că așa scria pe borcanul cu muștar.

I-a răspuns de această dată tatăl, care tocmai trecea prin bucătărie:

- Un fel de substanță. Taci și mănîncă.

Pompilică a primit același răspuns și la curiozitățile exprimate în legătură cu substanțele identic naturale, cu riboflavina sau ceara carnaubă. Nu este de mirare că băiatul era cît pe ce să rămînă corigent la chimie. Și nici faptul că, fiind singur acasă, el și-a mîncat într-o bună zi mingea de cauciuc.

A avut un gust bun, de gem, dar aducea cumva și cu muștarul.

Foto: Marius Chivu