„Prăbușirea”, de F. Scott Fitzgerald, la Polirom

24 ianuarie 2020
„Prăbușirea”, de F  Scott Fitzgerald, la Polirom jpeg

Dilema veche vă prezintă un fragment din volumul Prăbușirea, de F. Scott Fitzgerald, apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză și note de Radu Pavel Gheo, ediție de Edmund Wilson, volum disponibil şi în ediţie digitală.

Un autoportret extrem de personal al ascensiunii şi decăderii unui mare scriitor, marcat de amestecul de romanţios şi realism ce reprezintă trăsătura distinctivă a lui F. Scott Fitzgerald, Prăbuşirea urmează povestea declinului său subit, la vîrsta de treizeci şi cinci de ani, de la succesul eclatant la disperarea pustie, precum şi a recuperării sale îndîrjite. Această antologie revelatoare, care include cele mai viscerale eseuri ale lui Fitzgerald – laolaltă cu scrisorile expediate sau primite de la prietenii săi Gertrude Stein, Edith Wharton, T.S. Eliot, John Dos Passos şi Edmund Wilson (cel care a elaborat acest volum la puţin timp după moartea lui Fitzgerald) –, ne vorbeşte despre un bărbat plin de farmec şi talent, pe care exuberanţa şi geniul l-au făcut să devină un simbol al Epocii Jazzului, iar nesăbuinţa l-a doborît.

„Nu poţi pretinde că l-ai citit pe Fitzgerald dacă nu ai citit Prăbuşirea.” (The New Leader)

„Scînteietor şi tragic... Fitzgerald îşi explică decăderea de la rangul de romancier de primă mînă la cel de scribălău hollywood-ian. Rezultatul este un extraordinar studiu de caracter, complet lipsit de reţineri sau muşamalizări.” (Time)

„Epuizarea fizică şi spirituală a lui Fitzgerald este descrisă sclipitor, iar eseurile au o francheţe uluitoare.” (The New York Review of Books)

„Începem să înţelegem afecţiunea noastră neobişnuită pentru acest scriitor. El nu avea nici un fel de armură... Plonja direct în inima nesăbuită a tuturor lucrurilor, la fel cum a plonjat în fîntîna arteziană de la Plaza.” (E.L. Doctorow)

„Dureroasă, revelatoare, nepreţuită pentru aceia dintre noi cărora le pasă de arta scrisului.” (The Saturday Review)

fitz jpg jpeg

Francis Scott Key Fitzgerald (1896-1940) s-a născut la St. Paul, Minnesota. A publicat primul roman, This Side of Paradise (Dincoace de Paradis; Polirom, 2005, 2013), în 1920. Capodopera sa Marele Gatsby a apărut în anul 1925 (Polirom, 2002, 2007, 2011, 2013, 2017). Următorul mare roman, Tender Is the Night (Blîndeţea nopţii; Polirom, 2001, 2009, 2016), a fost publicat în 1934. Fitzgerald a mai scris The Beautiful and Damned (Cei frumoşi şi blestemaţi, 1922; Polirom, 2008, 2018) şi The Love of the Last Tycoon (Dragostea ultimului magnat, publicat postum, în 1941; Polirom, 2010, 2015). Este şi autorul mai multor volume celebre de povestiri.

***

Prăbușirea (fragment)

E prea devreme ca să scriu despre Epoca Jazzului cu detașare și fără să fiu suspectat că sufăr de arterioscleroză prematură. Mulți oameni sînt încă predispuși la accese violente de vomă atunci cînd nimeresc accidental peste unul dintre cuvintele ei tipice – cuvinte care între timp și‑au pierdut vitalitatea, cedînd locul unor expresii venite din lumea interlopă. E o epocă la fel de moartă precum decadenții ani 1890 în 1902. Și totuși scriitorul de azi întoarce deja spre ea o privire nostalgică. Ea l‑a propulsat, ea l‑a măgulit, ea i‑a adus mai mulți bani decît ar fi visat el vreodată prin simplul fapt că le‑a spus oamenilor că simțea la fel ca ei, că trebuiau să facă ceva cu toată acea energie nervoasă acumulată și neconsumată în timpul Marelui Război.

Acea perioadă de zece ani care a plonjat spectaculos în moarte în octombrie 1929, de parcă i‑ar fi venit greu să se demodeze și să piară liniștită în patul ei, a început în 1919, cam în același timp cu revoltele de 1 Mai. Atunci cînd poliția călare a năvălit peste flăcăii demobilizați de la țară, care căscau gura la oratorii din Madison Square, o astfel de acțiune era sortită să‑i îndepărteze pe tinerii mai inteligenți de ordinea predominantă. Noi nu ne aminteam nimic din cele zece amendamente la Constituție pînă ce nu le‑a popularizat Mencken, însă știam că o astfel de tiranie își avea locul în țărișoarele acelea agitate din sudul Europei. Dacă afaceriștii îmbuibați cu foie gras aveau un asemenea efect asupra guvernului, atunci poate că intr‑adevăr merseserăm la război pentru împrumuturile lui J.P. Morgan. Însă cum eram sătui de cauze mărețe, n‑a existat decît o scurtă izbucnire de indignare morală, ilustrată de Dos Passos în Trei soldați. În scurt timp am început să ne bucurăm și noi de o parte din roadele bunăstării naționale, iar idealismul nostru răbufnea doar atunci cînd ziarele elaborau melodrame din povești precum cea a lui Harding și a găștii din Ohio sau cea a lui Sacco și Vanzetti. Evenimentele din 1919 ne‑au făcut mai degrabă cinici decît revoluționari, în ciuda faptului că acum scotocim cu toții prin cufere, intrebindu‑ne unde naiba am pus șapca libertății – „Știu că era pe‑aici“ – și bluza de mujic. O trăsătură specifică a Epocii Jazzului a fost lipsa completă de interes față de politică.

A fost o epocă a miracolelor, a fost o epocă a artelor, a fost o epocă a exceselor și a fost una a satirei. Pe tronul Statelor Unite ședea o momîie cu ifose, care se agita să șantajeze cu un aer uman, iar un tînăr elegant a venit în grabă aici ca să reprezinte tronul Angliei. O droaie de fete tînjeau după tînărul englez. Bătrînul american gemea în somn, așteptînd să fie otrăvit de nevastă, la îndemnul unui Rasputin feminin care la acea vreme avea ultimul cuvînt în problemele noastre naționale. Dar, dincolo de toate astea, pînă la urmă lucrurile au ieșit așa cum am vrut noi. Cum americanii își comandau costume cu toptanul din Londra, iar croitorii de pe Bond Street s‑au văzut nevoiți să accepte să‑și adapteze croiul la taliile înalte și gustul pentru haine mai largi ale americanilor, în America a pătruns ceva subtil, stilul omului. În perioada Renașterii, pentru a‑și împodobi piciorul, Francisc I își îndrepta privirea spre Florența. Anglia secolului al XVII‑lea maimuțărea curtea regală franceză, iar acum cincizeci de ani ofițerii din trupele de gardă germane își cumpărau hainele civile de la Londra. Îmbrăcămintea de gentleman – simbolul „puterii pe care omul trebuie s‑o dețină și s‑o transmită de la o rasă la alta“.

Eram cea mai puternică națiune. Cine să ne mai spună nouă ce e la modă și ce e distractiv? Izolați în timpul Marelui Război european, am început să scotocim prin teritoriile neștiute din Sud și din Vest, în căutare de tradiții și distracții – și acolo se găseau destule la îndemînă.

Prima revelație socială a stîrnit o vîlvă disproporționat de mare față de noutatea ei. Încă de prin 1915 tinerii lăsați de capul lor din orașele mai mici au descoperit intimitatea mobilă a automobilului pe care Bill îl primea la șaisprezece ani ca să fie „independent“. La început giugiuleala părea aventură extremă chiar și în acele condiții extrem de favorabile, dar foarte curînd au început schimburile de mărturisiri și toate poruncile străvechi au fost încălcate. Deja în 1917 găseai referiri la astfel de flirturi drăgălașe și relaxate aproape în orice număr din Yale Record sau Princeton Tiger.

Însă giugiuleala în formele sale ceva mai îndrăznețe era apanajul claselor mai avute – în rîndul celorlalți tineri vechiul standard a rămas dominant pînă la sfîrșitul războiului, iar un sărut însemna că urmează o cerere în căsătorie, după cum au descoperit cîteodată, îngroziți, tinerii ofițeri ajunși în orașe străine. Abia în 1920 vălul a căzut complet – Epoca Jazzului era în plină înflorire.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.