Premieră editorială: Bafta, Devla și Haramul

27 iunie 2019
Premieră editorială: Bafta, Devla și Haramul jpeg

Dilema veche vă prezintă în premieră un fragment din volumul Bafta, Devla și Haramul. Studii despre cultura și religia romilor, de Mirel Bănică, apărut recent la Editura Polirom.

Există o literatură foarte bogată, ca număr de titluri și volume, cu și despre romi, despre prezența lor în cele mai variate domenii ale activității umane, dar foarte puține (sau deloc, în România...) scrieri dedicate religiei și culturii religioase ale acestora. Practicile și credințele religioase ale romilor se diferențiază de cele ale populației majoritare în care se găsesc: personalizate, fervente, mai puțin dogmatice, încărcate cu revendicări și markeri identitari, chiar și atunci cînd vine vorba de adeziuni masive la noile mișcări evanghelice, în special cultul penticostal. Acest volum, rodul unei cercetări teoretice și de teren de aproape trei ani, își propune să răspundă unei nevoi de cunoaștere, atît din partea cercetătorilor, cît și a publicului larg pasionat de lumea romilor. Deși este vorba de o culegere de studii din domenii distincte (etnografie, imagologie, antropologie), rezultatul final aruncă o nouă lumină asupra permanenței și schimbărilor din domeniul religiei și culturii religioase ale acestei etnii pe cît de fascinante, pe atît de puțin cunoscute.

Mirel Bănică (n. 1971) este doctor în ştiinţe politice al Universităţii din Geneva (2004). Între anii 2005 şi 2008 a efectuat stagii de cercetare şi practică profesională la Universitatea Laval (Canada) şi la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris. A publicat volumele: „Locul celuilalt”. Ortodoxia în modernitate (Paideia, 2007), Fals jurnal de căpşunar (Institutul European, 2007) şi Religia în fapt. Studii, schiţe şi momente (EIKON, 2015). De acelaşi autor, la Editura Polirom au mai apărut: Biserica Ortodoxă Română, stat şi societate în anii ’30 (2007), Enervări sau despre bucuria de a trăi în România (în colaborare, 2007) şi Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană (2014; premiul de excelenţă al revistelor Dilema Veche şi Observator cultural, precum şi distincţia „Cea mai bună carte a anului”, secţiunea „Nonficţiune”, acordată de Asociaţia Editorilor din România şi Ministerul Culturii, toate în anul 2015).

****

Ce este un gagiu? Am simţit pe propria piele, atunci când mă aflam pe teren: un „străin”, cel care nu este „de-al nostru”, tolerat poate, dar niciodată acceptat. Atenţie, nu respins în totalitate, cu brutalitate (mai puţin în unele situaţii excepţionale care impun „închiderea” totală în faţa străinilor), dar nici primit cu dezinvoltură: cu naturaleţe şi ospitalitate, cu bunătate chiar, dar nu şi cu deplină deschidere. Această tensiune (nu opoziţie, ci „tensiune”) între două concepte, două feluri-de-a-te-afla-în-lume, apare în numeroase studii şi articole dedicate romilor. Este o chestiune familiară specialiştilor, dar, iarăşi, nu toţi cei care citesc acum aceste rânduri sunt neapărat familiarizaţi cu anumite „subtilităţi” ale domeniului. Încep prin a-l menţiona – cum altfel? – pe Leonardo Piasere, care încearcă o „definiţie” a gagiului: „Din punct de vedere cognitiv, gagii sunt acele fiinţe umane care nu sunt romi. Toţi gagiii sunt anonimi în ochii romilor. Starea de anonimat merge de la general la particular. Orice individ care nu este rom este desemnat drept «gagiu». Termenul este utilizat şi în relaţie cu o meserie. Astfel, nu mergi la mecanic pentru a-ţi repara maşina, ci la gagiul mecanic” (Piasere, 1985: 138). Piasere scoate în evidenţă două exemple de meserii, două excepţii, cazuri particulare identificate ca atare de către romi: poliţistul (sesé, în dialectul grupului din nordul Italiei pe care l-a studiat) şi preotul (rasaj). Şi antropologul italian adaugă că „pentru buna funcţionare a lumii romilor, gagiul are un rol esenţial, din punct de vedere economic, politic şi simbolic. Legătura cu religia este şi ea menţionată în context: lumea gadge produce principiile esenţiale ale «supranaturalului» şi pe administratorii acestuia, preoţii în principal. Lumea «noastră» [cea în care romii sunt obligaţi prin forţa lucrurilor să-şi ducă traiul – n.m.] este o lume care trebuie să fie tot timpul cunoscută, explorată, «domesticită » (la figurat), o lume ostilă asupra căreia ei nu au decât un control dificil, parţial şi întotdeauna efemer” (ibidem: 139).

François de Vaux de Foletier plasează discuţia despre relaţia rom-gagiu tocmai la finalul cărţii extrem de complete şi documentate pe care o dedică istoriei şi culturii romilor. Foarte reţinut, sobru şi documentat în tot ceea ce a scris şi cercetat de-a lungul vremii, acest mare specialist francez al domeniului leagă relaţia noastră cu romii de viitorul lor cu noi, printre noi. Citatul este ceva mai lung, dar îl reproduc ca atare pentru că, din păcate, mă îndoiesc că acest volum atât de important pentru cunoaşterea romilor, intitulat Le Monde des Tsiganes (1983), va fi disponibil prea curând şi pentru cititorul din România: „Antagonismul dintre ţigan şi gagiu este reciproc. Ţiganii ţin mult la caracterul lor specific, iar termenul de gadjo are totuşi ceva peiorativ – semnificaţia lui se situează între «ţărănuş» şi «om simplu, de la ţară, sedentar naiv». Ţiganul spune despre sine că este un rom, iar soţia sa, o romni. În acelaşi timp, există două morale în lumea gitanilor: una de uz intern, în general conduita strictă, şi alta de uz extern (...). Pe de altă parte, sedentarii au o atitudine de dispreţ şi de ostilitate, alimentată de prejudecăţi şi legende. Costumele, diferenţa fizică, veşmintele au făcut din ţigani fiinţe umane profund diferite, care continuă să rămână străine în ţările în care se află. Dacă în viitor vom dori să le impunem o bunăstare care nu li se potriveşte, ar însemna să condamnăm la eşec toate tentativele de sedentarizare” (Vaux de Foletier, 1983: 207).

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.