Presa fără patron

Andrei POP
10 aprilie 2014
Presa fără patron jpeg

„Ce este societatea civilă?”; „Avem societate civilă?”; „Ce fac ONG-urile din România?” – sînt doar cîteva întrebări la care rubrica de faţă, o rubrică realizată în parteneriat cu Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, va căuta, săptămînal să dea răspunsuri.

Deși nu îmi place să recunosc, citesc știrile în fiecare dimineața încă dinainte de a apuca să beau cafeaua. Şi, în fiecare dimineață, nimic nu mă trezește mai bine decît să aplic filtrul „patronul şi coaliția”: „În ce trust mai e sursa de astăzi şi cu ce coaliție de partide simpatizează patronul?”

Presa poate avea un impact uriaș în viața de zi cu zi şi ne poate da ocazia să facem alegeri importante despre cum ne raportăm la oamenii din jur. Ochiul critic al jurnalistului aduce uneori schimbări profunde în felul cum percepem spațiul public. O dovadă foarte clară şi recentă a acestui fapt este o ancheta a Gazetei Sporturilor din 2006 care se termină prin excluderea socială a opt dintre cele mai cunoscute, chiar și admirate, personaje din fotbalul românesc. Din păcate, acest exemplu de impact profund al investigației de presă n-a făcut decît să-mi amintească despre cît de rar este acest tip de jurnalism. Mai degrabă decît stîlpi de imparțialitate care dezgroapă interesul public de sub perdeaua intereselor financiare şi politicianiste, artizanii marilor audiențe din presa tradițională se remarcă ca oameni de afaceri, inevitabil afectați şi de interese politice. Asta, dacă nu sînt oameni politici de-a dreptul.

Pe măsură ce criza economică accentua aceste tendințe, a început, în paralel, să se dezvolte din ce în ce mai mult presa care caută interesul public, fără profit şi fără patron. Jurnaliştii de la RISE Project m-au convins de asta în dimineața în care îi citeam, dezvăluind mitele Ericsson din România.

RISE Project funcționează ca ONG şi se definesc ca fiind o comunitate de jurnalişti de investigație, activişti, programatori şi artiști grafici cu interes în investigarea corupției şi a crimei organizate. „Avem o structură şi principii editoriale bine definite, nu avem restricții în ceea ce privește subiectele abordate şi publicăm materialele pe site-ul propriu, www.riseproject.ro. Presa preia adesea materialele noastre, fiecare în felul său.”, îmi spune Laura Ranca, membru RISE Project.

La cazul Ericsson, care acum e investigat de Securities and Exchange Commission din SUA, echipa RISE a ajuns colaborînd cu reporteri din Islanda, în căutarea brokerului Cristian Sima. Laura Ranca îmi mai povestește că, în parteneriat cu Organized Crime and Corruption Reporting Project - OCCRP, investigațiile transfrontaliere ale RISE au dus şi la investigații oficiale ale autorităților din Republica Moldova şi Letonia sau la înghețări de conturi ale firmelor şi personajelor implicate. „Marele avantaj al acestei  independențe este faptul că noi investigăm şi scriem despre toți, fie că sînt la putere sau în opoziție. Principiul de bază este că nu publicăm nimic care nu poate fi dovedit prin documente şi date oficiale. Totul se verifică la sînge şi de aceea investigațiile noastre cu profil transfrontalier sînt preluate de presa internațională de renume”, declară ea.

În vara lui 2013, o echipă RISE Project a fost in Islanda să exploreze subiecte comune de investigație şi posibilități noi de cooperare cu Centrul Islandez pentru Jurnalism de Investigație - ICIJ, printr-un proiect finanțat de Fondul ONG, prin granturile Spațiului Economic European 2009 - 2014. „Așa am aflat că unii dintre responsabilii crizei financiare din 2008-2011, care a debutat în Islanda şi s-a extins în toată Europa, și-au ascuns banii în Estul Europei sau că Islanda se confruntă şi ea cu problema distrugerii clădirilor de patrimoniu în favoarea construcțiilor moderne prin contracte dubioase etc. Un scurt filmuleț despre vizita noastră în Islanda poate fi vizionat aici.

L-am întrebat şi pe Răzvan Martin, coordonator FreeEx la ActiveWatch, cum vede viitorul presei fără patron din România. Mi-a răspuns că există jurnaliști foarte buni care, în timp ce cîștigă concursuri internaționale cu anchetele lor, în țară nu au unde să se exprime în presa mainstream. Îşi amintește de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație - CRJI care, alături de parteneri străini au scos la iveală subiectul centrului de detenție CIA din România, confirmat recent într-un raport al Senatului SUA. „Pe de o parte” – spune Răzvan Martin, „este trist că ziariștii buni se refugiază pe platforme independente care au o accesibilitate destul de restrînsă la nivel de public larg. Pe de alta, e bine că reușesc să supraviețuiască şi că îşi găsesc resurse să îşi facă meseria.”

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.
image
Wall Street-ul Bucureștiului interbelic
În perioada interbelică, pe Wall Street-ul local, existau nu mai puțin de 80 de bănci, dintre care 50 erau cu dotări la standarde moderne, desfășurându-și activitățile în adevărate opere arhitectonice, care rivalizau cu City-urile marilor capitale europene.