Războiul lucrurilor mărunte

24 octombrie 2016
Războiul lucrurilor mărunte jpeg

Matei Hutopila, tișița, Editura Charmides, 2016.

Poezia lui Matei Hutopila din cartea de față aș putea-o caracteriza, folosind un paradox, printr-o liniaritate a discontinuităților. Textele trădează tot felul de fracturi, de schisme interioare, de nebuloase pierderi de sine, dar toate acestea sînt expuse cu o oarecare detașare, parcă de la o distanță temporală semnificativă, deși relatările vizează prezentul și trecutul apropiat. Nu mai vorbesc despre o anumită dimensiune a viitorului ce presupune unele evenimente ușor relativizate, privite cu o oarecare neîncredere: „eu la vară chipurile / mă-nsor / fără a fi apucat vreunul să aibă marea experiență a tinereții”. Am citat dintr-un poem de la sfîrșitul volumului tocmai pentru a încerca o aproximare cronologică a „istoriilor”din carte, pe care să o suprapun ulterior amintitei liniarități a discontinuităților.

Mai întîi de toate trebuie remarcat că poemele nu au titluri, cu excepția primului și al ultimului. Textul de deschidere, „în sînul familiei”, surprinde o dramă conjugală mută, redată de autor cu finețe și neutralitate: „bunicul se ridică somnambul într-o rînă, începe a pupa perna / bolborosește ceva și numele unei femei / bunica se ridică de la jumătate, îl privește o vreme / în lacrimi îi spune pe nume să se culce”. Ultimul, „frumos e cerul la chindii în tișița”, se închide prin inducerea unei stări de pseudo-seninătate. Să fie vorba despre sfîrșitul unui drum și începutul altuia? Greu de spus, mai ales că autorul știe să distorsioneze, să mineze din interior, dar neostentativ ordinea calmă a lucrurilor. Se va vedea acest lucru din lectura poemelor ce compun conținutul ca atare al cărții.

Într-un poem, Matei Hotopila vorbește despre un fel de calitate a timpului în care se petrec toate. E vorba despre o percepție dictată de trăirile ca atare. Aceasta e, firește, o banalitate, dar felul în care reușește s-o transmită e de-a dreptul remarcabil: „în toată derularea sacadată a zilei, din cînd în cînd, timpul / încetinește brusc, / ca pe un disc pe care pui mîna / un sms, un apel, un gînd peste blocurile din zare, pe cerul cel / mai senin / apoi timpul pornește iar, ca un disc de pe care iei mîna”. Aș mai remarca aici și inserția unor termeni din zona IT (și din cele înrudite), care se realizează cu naturalețe și flexibilitate lingvistică. Ca mulți dintre douămiiști, și Matei Hutopila are o narațiune fondatoare. Pe de o parte, asistăm la consemnarea unor aspecte ce țin de o viață dezordonată, agitată și autodistructivă, pe de alta, la efectele „rutinei zilnice” a celui care lucrează într-o corporație. Așadar, libertate asumată și constrîngere. Din aceste două elemente opuse se naște un conflict pe care poetul îl gestionează, după cum am spus și la început, cu detașare. E foarte important să reușești să te debarasezi de acea autocentrare narcisistă (banalizată de-a dreptul în atîtea decenii de poezie) și totuși să continui să vorbești despre tine: „ieri l-am văzut pe bunicul / după șapte ani / oasele înnegrite dar costumul și barba intacte / am stat așa la marginea gropii, o vreme chiar singur / și nu am putut să mă gîndesc la nimic / de la parastas cu imaginea asta vie în minte și alcoolul încă în / mine, / cu noaptea-n cap plec de la țară, fuga-napoi la muncă”. Apropo de ruralitate, autorul a renunțat în această carte la armele lui de forță din volumul său de debut. Nu regăsim aici dibăcia de a reda limbajul oamenilor de la țară, nici nici temele predilecte de acolo. În această a doua plachetă (a mai avut el două aventuri editoriale, dar eu nu le pun la socoteală) discursul său e mai limpede, păstrînd doar un anumit aer al locurilor. Și în poezie asta e cel mai important. Să-l ajuți pe cititor să-și recompună lumea despre care vorbești, fără a i-o livra ca atare.

Cronologia de care vorbeam se poate deduce destul de limpede din cele trei cicluri ale plachetei: „săptămîna oarbă”, „cîteva anotimpuri” și „căldura unui cămin”. Poetul vorbește altfel despre călătorie decît o fac scriitorii noului val. nu e vorba despre nici o aventură, ci de înregistrarea din perspectiva unui necombatant a războiului lucrurilor anoste și greoaie:            „și-atunci m-aventurez. adînc în teritoriul ostil, / sate fără nume oameni fără fețe cuvinte fără noimă se succed / deoparte și de alta / drumul desfundat. orele trec îndoit / într-un tîrziu, în acalmia celei mai mohorîte zile, / odată cu primii fulgi, am ajuns”. Pe drum, amintirile sînt fie distorsionate, fie închipuite de la început. Cel de-al doilea ciclu ar avea drept centru iradiant o anumită isterie mută. Fapte ce-ar putea atrage după ele unele frămîntări ale conștiinței apar diminuate de înțelegerea faptului că pe lume există și uitare. Un fel de resemnare conduce cumva la o normalitate a lucrurilor.La adevăr se ajunge prin eliminarea, în acest caz accidental, a impulsurilor.

Creativitatea observației este un atu al poeziei lui Matei Hutopila: „enoriașii ocolesc pe cerșetori și pe țigănei cu grimase de scîrbă / după ce ei înșiși au ieșit de la cerșit din biserică”. Am citat din ciclul „căldura unui cămin”. Sensul „istoriilor” lui Matei Hutopila se relevă tocmai din punerea în comun a acestor observații ce fac dovada unei lumi marcate de discontinuitate. Dar perspectiva din care sînt văzute lucrurile conduce către o liniaritate, către o înțelegere calmă a războiului lucrurilor mărunte, anoste și greoaie.

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameşteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.