Şah mat în 2015

14 decembrie 2015
Şah mat în 2015 jpeg

Cele mai importante evenimente din anul care se încheie în lumea şahiştilor (şi nu numai)

Şi încep cu sfîrşitul, pentru că tocmai s-a pus punct la unul dintre cele mai importante turnee ale anului. Pe 13 decembrie, London Chess Classic a fost adjudecat in extremis de campionul mondial Magnus Carlsen. Este al treilea şi ultimul dintr-un şir de trei turnee, numit Grand Chess Tour, care formează un fel de echivalent al seriei de Grand Slam din tenis. Grand Chess Tour e la prima ediţie şi este gîndit de organizatori şi sponsori ca o alternativă la turneele organizate de Federaţia Internaţională de Şah.

Celelalte două turnee au fost cîştigate de bulgarul Veselin Topalov, în iunie, în Norvegia, şi de armeanul Levon Aronian, în septembrie, la Saint Louis, Statele Unite. Per ansamblu însă, cîştigător al întregii serii a fost norvegianul Carlsen, care a acumulat cele mai multe puncte şi a încasat la final un premiu de 150.000 de dolari.

Carlsen nu a avut un an la fel de plin de succese precum 2014, dar chiar şi aşa şi-a menţinut permanent o distanţa confortabilă pe lista Elo faţă de oricare dintre adversarii săi. A pierdut titlul mondial la blitz în favoarea rusului Alexander Grischuk (în octombrie) dar şi l-a păstrat pe cel la şah rapid. Continuă să fie cel mai bine plătit şahist din lume, dar veniturile sale nu provin doar din premii ci mai ales din apariţii sponsorizate şi reclame. E un star nu doar în ţara natală, însă încasările sale sînt departe de cele din topul jucătorilor de tenis, fotbal, baschet sau box.

Magnus Carlsen îşi va pune titlul mondial în joc în 2016. Deocamdată, în 2015, s-a stabilit lista potenţialilor candidaţi, care vor juca la anul între ei pentru stabilirea challengerului.

România, rezultate modeste

2015 e un an între două olimpiade de şah, respectiv cea trecută, din 2014, de la Tromsø, Norvegia, şi cea de la Baku, Azerbaidjan, din 2016. Dar trei turnee din acest an pot da măsura aşteptărilor de la şahiştii români în perspectiva olimpiadei. 

La Campionatul Individual European din martie de la Ierusalim, Constantin Lupulescu, cel mai bun şahist român al momentului, s-a clasat pe locul 37. 

În octombrie, Federaţia Internaţională de Şah a organizat unul dintre concursurile sale fanion, Cupa Mondială. Reprezentanţii României au fost însă eliminaţi încă din primele stadii ale întrecerii. Cupa a fost cîştigată în cele din urmă de Sergei Karjakin, şahist care după anexarea Crimeii de către Rusia a părăsit federaţia ucraineană pentru cea rusă.

Iar în noiembrie, la Campionatul European pe echipe din Reykjavik, Islanda, echipa României a ieşit pe locul 22. În acelaşi concurs, echipa Republicii Moldova a luat locul 14, moldovenii impunîndu-se de altfel în meciul direct în faţa românilor.

În schimb, 2015 a fost un an destul de bun pentru Liviu-Dieter Nisipeanu, fostul şahist numărul unu al României, care din 2014 joacă pentru Germania. Nisipeanu a ieşit pe locul 2-3 în prestigiosul turneu din iulie de la Dortmund, Germania.

După 20 de ani: schimbare la vîrful FIDE?

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Şah este Kirsan Ilyumzhinov, fost preşedinte de republică din cadrul Federaţiei Ruse. Kirsan Ilyumzhinov a ajuns recent pe lista de indezirabili a guvernului american, fiind suspectat de legături cu guvernul sirian condus de Bashar al-Assad. În 2016 însă, sînt programate mai multe evenimente şahiste în Statele Unite, inclusiv meciul pentru titlul mondial dintre Carlsen şi viitorul său challenger, aşa încît Ilyumzhinov a decis să anunţe că îşi deleagă competenţele financiare în calitate de şef al FIDE pentru ca programul competiţional oficial să nu fie dat peste cap.

Kirsan Ilyumzhinov este şeful FIDE din 1995. El e puternic contestat de alte personalităţi şahiste, cum ar fi fostul campion mondial Garry Kasparov, care îl consideră executantul ordinelor preşedintelui Rusiei Vladimir Putin. Duelul dintre cei doi a continuat şi în 2015, cînd, în octombrie, FIDE îi interzice fostului campion să mai participe la vreo acţiune a federaţiei. Din comisia care a propus suspendarea lui Kasparov, contra-candidat în 2014 al lui Kirsan Ilyumzhinov la şefia FIDE, a făcut parte şi reprezentantul federaţiei de şah din România, Ion Şerban Dobronăuţeanu.

Dar dacă pe plan politic nu i-a mers tocmai bine, lui Kasparov anul 2015 i-a priit din punct de vedere sportiv. În aprilie a jucat un meci mixt de şah rapid şi blitz cu fostul său adversar pentru titlul mondial, englezul Nigel Short, pe care l-a bătut la scor, 8,5-1,5. Drept urmare, comentatorii au spus că şi la zece ani de retragerea din activitatea profesionistă, Kasparov rămîne un şahist redutabil.

Regula celor 50 de mutări, contestată

Altfel, şahul la tablă a rămas la fel de dependent de analizele făcute cu ajutorul computerului. O dependenţă care mai nou ridică problema revizuirii unor reguli ale jocului vechi de cîteva decenii, dacă nu chiar de cîteva secole.

De pildă, la Londra, după partida cu Topalov, încheiată remiză, Magnus Carlsen s-a plîns că regula celor 50 de mutări l-ar fi împiedicat să cîştige. Regula e menită să îi descurajeze pe şahiştii care continuă să joace degeaba, în poziţii clar egale. Ea spune că dacă timp de 50 de mutări niciun pion aflat pe tablă nu e mutat sau capturat, partida se încheie automat remiză. Carlsen, care de cîte ori are ocazia joacă partide foarte lungi, a susţinut însă că fiecare mutare pe care a făcut-o în meciul cu Topalov a avut scopul de a-i îmbunătăţi poziţia, şi că dacă nu era regula aceasta ar fi capturat mai tîrziu un pion, în condiţii mult mai avantajoase decît a făcut-o în partidă.

Iar alţi teoreticieni, folosind computerul, au susţinut că în anumite poziţii sînt secvenţe de cîştig de peste 50 de mutări, în care pionii nu sînt mutaţi sau capturaţi.

Drept urmare, tot mai mulţi şahişti cer revizuirea regulii celor 50 de mutări. Dar asta se va decide eventual în 2016.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio Romînia Actualităţi.

Foto: wikimedia commons

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.