Salinger și filmul

14 septembrie 2020
Salinger și filmul jpeg

Între 14 și 20 septembrie are loc în București ediția a patra a American Independent Film Festival.

Cinematograful e obsedat de scriitori. Ceea ce e nițel ciudat, pentru că profesia în sine nu e dintre cele mai spectaculoase – de obicei, cineva stă la un birou, cu pana în mînă sau cu ochii în computer și.... scrie sau se zgîiește la „foaia albă” dacă are „writer's block”. Și musca pe perete ar adormi de atîta excitare. Dar filmele sînt interesate nu de actul în sine, ci de restul procesului creativ: de felul în care acești căpcăuni își torturează soțiile, își vampirizează prietenii, își alienează copiii și își petrec timpului în baruri sordide sorbindu-și ficații. Sînt atît de ocupați activități recreative, încît te întrebi cînd mai au timp să aştearnă ceva pe hîrtie. În viziunea Hollywood-ului, puține creaturi sînt mai narcisiste, mai vanitoase, mai autodistructive și mai demne de un film. Poate doar starurile rock. Caracterul, de cele mai multe ori infect, al acestor über mensch torturați devine combustibil pentru dramă captivantă. În plus, scribii sînt, de obicei, articulați, așa că pot livra și dialoguri memorabile, dacă nu chiar spumoase... Evident, pe scriitori nu-i deranjează atenţia: mulţi încep să scrie cu ideea că vor fi ecranizați. Nu și J.D. Salinger, care a urît cinematograful. Sau, mai precis, personajul său iconic, Holden Caulfield, care spune în De veghe în lanul de secară pe la pagina 2: „Nu urăsc nimic mai tare ca filmele. Nici să nu-mi pomeniți despre ele”. The Catcher in the Rye n-a avut parte de o ecranizare hollywoodiană pentru că J.D. a refuzat să cedeze drepturile. Legendarul regizor Billy Wilder s-ar fi aventurat, dar autorul a refuzat. „Mă tem că lui Holden nu i-ar fi plăcut”. Salinger a regretat toată viața că și-a vîndut o poveste de început, Uncle Wiggily in Connecticut, producătorului Samuel Goldwyn, care a masacrat-o într-un romance inept pe nume My Foolish Heart. „Disprețul meu pentru Hollywood este nemăsurat”, a scris el. În plus, nu credea că The Catcher ar fi un film bun pentru că „substanța cărții rezidă în vocea naratorului”. Unui alt solicitant, i-a trimis o telegramă: „MĂ TEM CĂ RĂSPUNSUL E UN NU CATEGORIC REPET UN NU CATEGORIC.”

Hollywoodul nu e obișnuit să fie respins – aşa că, în cazul lui Salinger, a transformat acest refuz într-o obsesie. Statutul său cult a fost cimentat și de faptul că autorul a preferat să trăiască precum un pustnic pînă la adînci bătrîneți. Comparați această recluziune cu profilul scriitorului de azi care a devenit o marcă, un produs de marketing forțat să fie prezent în presă, la lecturi, simpozioane, la televizor, la radio, pe Twitter, pe Facebook și, cine știe, poate pe Tik Tok. Știm ce gîndește despre Iisus, cultura pop sau ecologie. Se supraexpune, a devenit obositor. Salinger a refuzat toate acestea și s-a retras din viaţa publică, întreținînd legenda. Decenii de-a rîndul, cineaști, actori și scenariști au fost inspirați de personajele și povestirile sale fără să fie în stare să le adapteze direct. Influența lui se simte în Royal Tenenbaums, Badlands, The Graduate, Garden State, Rebel Without a Cause sau Ferris Bueller’s Day Off. De fapt, fiecare istorie despre maturizare amplasată în New York pare a fi inspirată de The Catcher in the Rye. Refuzul de-a juca după regulile establishment-ului cultural l-a transformat în cea mai influentă figură literară din istoria cinematografiei americane. Iar mitul continuă să se răstogolească: numai în ultimii șapte ani s-au făcut un documentar (Salinger) și două ficțiuni: Rebel in the Rye (2017) și My Salinger Year (2020). Pe cel din urmă (prezentat în deschiderea Festivalului de la Berlin din acest an) despre o tînără angajată în anii '50 de un teribil agent literar (Sigourney Weaver) ca să răspundă scrisorilor primite de la fanii scriitorului, îl puteți viziona miercuri, 16 septembrie și duminică, 20 septembrie, la AIFF.

Anca Grădinariu este critic de film.

Foto: sursa

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.