Salonul cărţii parizian şi drogaţii Occidentului (şi ai noştri)

24 aprilie 2013
Am întîlnit germani fericiţi (dar nu ştiu dacă toţi erau nemţi!) jpeg

În anii preadolescenţei mele – începutul anilor '80 –, una dintre temele recurente ale propagandei oficiale (atîta cîtă ajungea ea la un puştan) era că în Occident sînt droguri şi drogaţi, pe cînd, vezi bine, în România nu erau. Ca unul care citeam revista Lumea – azi, ca abonat la The Economist, încă aş spune că era o revistă bună a acelor ani – şi ca unul care privea arar la TV (mai mult pe TV Belgrad), ideea că libertatea din Vest presupune şi dreptul de a fi mai mult sau mai puţin năuc de droguri mi s-a părut, de timpuriu, ca fiind subînţeleasă.

Au venit apoi primii ani ’90 în România. Chiar vreţi să vă aduc aminte?! Au fost anii paradisului aurolacilor de la noi. Uneori obişnuiam să iau un tren de dimineaţă spre părinţi, din Gara de Nord a Bucureştiului - iar aurolacii erau efectiv peste tot prin gară, în toate colţurile şi pe toate banchetele de lemn. Fie dormeau încolăciţi pe te miri unde, fie bălăngăneau ameţiţi pe culoarele caselor de bilete. Nu, nu miroseau a apă de toaletă Héritage de Guerlain – ci puţeau groaznic, cum n-am curaj să vă spun. Libertatea a adus multe în România: libertatea cuvîntului, pluripartidism... şi auroloac cît încape.

Iată-mă-s acum, vă spuneam, încă o dată la Paris – sîntem la sfîrşit de martie anul curent, iar România e invitată de onoare la Salon du livre. Bat oraşul alături de actorul Dorel Vişan; după miroznă, dînsul poartă apa Fahrenheit a casei Dior; ca să nu mă las mai prejos, eu port Azzaro Pour Homme. Unii dintre dvs. vor spune: da’ de ce aceste detalii snoabe, musiu? Iar eu voi răspunde: tocmai pentru că sîntem la Paris, trebuie să ne onorăm cum se cuvine parfumurile – dacă nu aici, atunci unde?!

Într-o seară, mergem la un restaurant relativ vestit. Băiatul mai mare al dlui Vişan este căsătorit cu o franţuzoaică – simpatică şi empatică, ai zice că e ardeleancă sadea –, iar restaurantul cu pricina e faimos pentru fructele de mare pe care le oferă. Nu voi intra în detalii meschine – doar voi spune că nota de plată nu e mult peste cea a unui restaurant spălat din Bucureşti. Păpăm stridii şi scoici, ceva melci şi creveţi de calibre diferite, plus nişte sosuri care să le împingă pe gît. Bănuiţi, nici aceste de-ale gurii marine nu miros a Héritage de Guerlain. Plus un vin alb – sau două – care să le însoţească... e genul de mîncare care-ţi place cînd o înfuleci şi care-ţi aduce, a doua zi dimineaţa, o delicată aromă de azbest în gură... Dar, ce mai contează? Sîntem la Paris!

Cum fu la Salon du Livre (3) 

După escapada de la restaurant, merg cu maestrul Vişan spre hotelul nostru şi căutăm o staţie de autobuz, pe undeva pe lîngă Tour de Montparnasse – numai că, la acea oră a nopţii, autobuzul nu mai circulă. Pe undeva, sub noi, mai mişcă doar metroul (metroul parizian – cîţi români nu i-ar putea scrie ode!), doar că staţia este undeva în spate şi ne este lene să ne întoarcem. O luăm pe jos. La primul colţ, nişte aurolaci ai Franţei – bucurîndu-se, ca şi noi, de vremea în încălzire. Trebuie să fiu corect faţă de ei: nu-s drogaţi cu substanţe chimice, ci doar beţi cu vin ieftin. La al doilea colţ – aidoma. La al treilea colţ – aferim, alţii! Nu-s din specia celor din Gara de Nord ’92 – ci doar persoane fără cămin fix (aşa-i numesc francezii), cu obrajii îmbujoraţi de alcooluri la preţ redus. Da, au dreptate nutriţioniştii – alcoolul îngraşă! N-am prea văzut boschetari ai Franţei sfrijiţi – ei sînt mai degrabă buhăiţi la faţă şi la burtă, de la băutură. Nu-s violenţi, nu-s scandalagii – ci doar nişte oameni împăcaţi cu propria lor misère. Beţivii sînt la fel, în Est şi în Vest; doar că ce nu vezi la Paris – spre deosebire de Bucureşti – sînt cîinii vagabonzi. Flora umană seamănă mai mult decît fauna.

La ora la care scriu aceste rînduri, aflu că tocmai azi poliţia română a făcut o descindere în canalele aurolacilor din Bucureşti. Au trebuit 23 de ani pentru aşa ceva. Ce căuta poliţia pe acolo? Nişte opere de artă furate! Ah! – iată, deja e un bonus pentru homleşii români: se vede treaba că talentul lor de colecţionari dă clasă omologilor din Paris. Aud că liderul catacombiştilor români e poreclit Bruce Lee; are 39 de ani ca vîrstă, dintre care pe cei mai mulţi i-a petrecut prin labirintul canalelor – şi abia o parte dintre ei prin puşcărie. Dac-aş fi cinic, aş spune că boschetarii noştrii sînt mai pretenţioşi decît ai francezilor. Drogul chimic inhalat de ai noştri costă mai mult decît drogul cvasi-viticol dat pe gît de ai lor. Franţa – România: 0-1!

Da, ştiu: vă aşteptaţi să vă scriu mai mult despre Tîrgul de carte. Ce să vă spun? Că francezii citesc, inclusiv în metrou? Că ei cumpără mai multe cărţi decît românii? Merci, ştiaţi deja. Cu gîndul la Berlinul spre care mă îndrept – vă voi povesti săptămîna viitoare de ce –, închei cu gîndul că nici măcar catacombele şi misterele Parisului nu mai sînt azi ce erau altădată!

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.