Editura Litera anunță care sînt lecturile de top alese de cititori în anul care tocmai se încheie, atît pentru cărțile tipărite, cît și pentru cele în format digital.

1. Pacienta tăcută de Alex Michaelides. Un bestseller de neegalat, considerat unul dintre cele mai fascinante thrillere psihologice din ultimii ani. Numit de critici „thrillerul perfect”,  romanul spune o poveste inteligentă și șocantă despre un act de violență extrem al unei femei împotriva soțului ei - și despre un terapeut obsedat să descopere motivul din spatele acestui act.

2. Povestea mea de Michelle Obama. Autobiografia fostei prime doamne a Statelor Unite ale Americii continuă să stîrnească un interes viu printre cititorii din toată lumea, inclusiv, firește, din România. Cu peste 14 milioane de exemplare vîndute la nivel global, Povestea mea rămîne una dintre cele mai admirate și dezbătute povești inspiraționale.

3. Pămînt american de Jeanine Cummins. Cea mai controversată carte a anului 2020, recomandată de Oprah în celebrul său club de lectură. Scrisă cu măiestrie și plină de o umanitate profundă, sfîșietoare, Pămînt american este genul de carte care te marchează și te schimbă fundamental, unul dintre cele mai importante romane contemporane.

4. Gîndește ca un călugăr de Jay Shetty. O carte extrem de necesară în contextul social actual, scrisă de superstarul social media, gazdă a podcastului #1 On Purpose, Gîndește ca un călugăr transformă înțelepciunea atemporală deprinsă pe cînd Shetty era călugăr în pași practici pe care îi poate face oricine, zi de zi, pentru a duce o viață mai puțin marcată de anxietate și mai plină de sens. Alegînd această carte, cititorii înțeleg de ce negativismul este contagios, cum pot să-și controleze tendința de a gîndi prea mult, cum să-și folosească frica, de ce nu pot găsi fericirea atunci cînd o caută, cum să aibă cîte ceva de învățat de la toți cei pe care-i întîlnesc și multe altele.

5. Darul stelelor de Jojo Moyes. Un nou bestseller în topul preferințelor cititorilor români, semnat de cea mai bună autoare contemporană din Marea Britanie. Cartea se inspiră dintr-o remarcabilă poveste adevărată și ne prezintă cinci femei incredibile, care se vor dovedi la fel de ușor de îndrăgit ca Lou Clark, eroina de neuitat a romanului Înainte să te cunosc.

6. Vindecarea copilului interior de Stefanie Stahl. O carte-fenomen, vîndută în Germania în peste 500 000 de exemplare și tradusă în peste 20 de limbi, care abordează un subiect sensibil pentru toți: cum să ne redobîndim încrederea în sine? Cu ajutorul exercițiilor practice propuse de autoare, aclamate de specialiști și cititori din întreaga lume, ne vom descoperi resursele și vom găsi răspunsuri la întrebări pe care ni le-am pus dintotdeauna.

7. Pămîntul făgăduinței, volumul 1, de Barack Obama. Cea mai așteptată carte de memorii a anului sparge recordurile mondiale de vînzări și este pe cale să devină cea mai vîndută carte de memorii a unui fost președinte SUA. Reflectînd la perioada în care a fost președinte, Obama relatează într-o manieră emoționantă și foarte personală felul cum s-au scris pagini întregi de istorie și îi poartă pe cititori într-o călătorie irezistibilă, pornind de la cele mai timpurii ambiții politice ale sale pînă la noaptea istorică din 4 noiembrie 2008, cînd a fost ales al 44-lea președinte al SUA și primul afro-american care ocupa cea mai înaltă funcție în stat.

8. Dincolo de stele de Kristin Hannah. Un roman emoționant despre iubire, maternitate, pierdere și noi începuturi, care ne amintește că acolo unde există viață există și speranță, iar acolo  unde există iubire există și iertare. O poveste plină de forță, care demonstrează, o dată în plus, de ce Kristin Hannah este una dintre cele mai iubite scriitoare contemporane și mereu în topul preferințelor cititorilor români.

9. Cele șapte surori. Sora Furtună (Povestea lui Ally) de Lucinda Riley. Volumul preferat de cititori din electrizanta serie a celebrei autoare de bestselleruri. Lucinda Riley, ale cărei cărți au fost traduse în peste 37 de limbi și s-au vîndut în peste 20 de milioane de exemplare în toată lumea, fascinează și stîrnește de fiecare dată curiozitatea cititorilor cu noi povești pline de aventuri emoționante.

10. Respirație în doi de Nicholas Sparks. Unul dintre cei mai iubiți povestitori ai lumii, ale cărui romane s-au vîndute în peste 100 de milioane de exemplare la nivel internațional, intră rapid în topul preferințelor cititorilor cu această nouă carte apărută în premieră în România, la Editura Litera. Sparks este recunoscut pentru măiestria desăvîrșită cu care scrie romane de dragoste, iar acest titlu nu face excepție.

Cititorii care preferă cărțile în format ebook au adăugat cel mai adesea pe lista lor: titlurile bestseller #1 New York Times ale scriitoarei Jennifer L. Armentrout, thrillerul absolut Pacienta tăcută de Alex Michaelides, O dată pentru totdeauna de Sarah Dessen, roman din noua colecție New Moon dedicată tinerilor de toate vîrstele, titluri celebre de psihologie și dezvoltare personală, dar și Patria de Fernando Aramburu, roman aclamat pe plan internațional și recent ecranizat de HBO, o carte de mare clasă ce a spart toate recordurile de vînzări în Spania.

Detalii despre fiecare titlu găsiți și pe site-ul editurii, litera.ro.