Trepanoia

Mitoş MICLEUŞANU
3 martie 2012
Venind în România jpeg

Undeva în mine scînceşte un nerod apocaliptic, iar în mintea nerodului, printre vlăstare sinaptice, mă zbengui şi fac tumbe. Eu, copilul absurd şi nemuritor. Rînjesc şi sufăr, sînt propriul meu dictator, căci fără dictatură nu există ascultare, iar fără ascultare nu există eliberare! Gata, de azi pot afirma cu satisfacţie vicleană că nu mai ştiu cine sînt, nu mai am niciun reper exterior, am renunţat la repere, la categorii, la convenţii! N-am avut niciun demers iniţiatic, am fost expulzat la fel ca ceilalţi din grădina amniotică. M-au spălat, mi-au înscenat o existenţă acceptabilă și mi-au promis o moarte la locul ei. 

Moartea e o rutină, nu apuci să scrii două cuvinte fără să nu moară cineva, undeva. Chiar acum. Şi acum! Un bătrîn care le şopteşte rudelor ceva, apoi încremeneşte. O mașină, frînă, un craniu trosnind! O bomboană, o jucărie promisă, un copil strangulat la subsol. Cruzimea noastră latentă, generatorul de orori! La tragedii ciulim urechea, dar mormanele de cadavre să fie cenzurate, dacă se poate! Chiar așa, ce fel de blur preferaţi? Unul după care să ghiciţi conturul victimei, sau poate un blur mai intens, mai cuprinzător? Să acopere în întregime balta de sînge sau lăsăm un firicel pe dinafară? Atît cît să vă tulbure uşor! Da? Gata, s-a rezolvat! Şefu’, un blur mai tare la băiatu’! 

Ce să facem, puţini mor acceptabil. În general, se moare mai greu decît se trăieşte. Poate cu cît mai uşor se trăieşte, cu atît mai greu se moare. Filosofia amărăciunii, speranța săracului! Și totuși, băbătia asta cu coasa încinsă nu caută persoane cu abilităţi speciale, nu alege învăţăcei talentaţi, spirite rafinate, candidaţi potriviţi pentru cosit. E mută, surdă şi oarbă, cu un surîs de marmură în colţul gurii. O sufletistă! Te angajează, vrei nu vrei, la fabrica babei. Rata şomajului este zero! Iar pe giulgiul ei vînăt, printre arabescuri decolorate, se ghiceşte promisiunea unui răsărit superb! Lacrimile îmi şiroiesc pe obrazul nesimţit, mă şterg, înghit, mai ciulesc urechea la o nenorocire. Ducă-se pe pustii! În pustiu e loc, uite o caravană eşuată din cauza mea, un derviş uscat cu albul dinţilor în soare. O cocoaşă înţepenită printre dune. Sub acelaşi soare care mîngîie vitrinele cu ape plate!  

De fapt, frica cea mai apăsătoare nu este legată de murire, ci de remurire! Remurirea e cea mai apăsătoare dintre experienţele reprimate la nesfîrşit. Trauma traumelor! Ce-ai fost? Ai mai fost? Oare nu te-ai oprit niciodată să te uiţi la tine peste umăr, dintr-un viitor îndepărtat, să te vezi sub pămînt, liniştit, fără pretenţii, pe întuneric, să-ţi vezi rămăşiţele, orbitele pline cu noroi, gura plină de rîme îngîndurate? Acum ştii că eşti viu, dar cînd n-ai fost? Crezi în gîndire? Oare nu e clar că logica e un pumn izbind un perete mut? Peretele interior al craniului! Iar gîndirea e precum unghia slabă-n calciu scrijelind betonul carceral! Ca o pană plonjînd în magmă! 

Mă simt ca un prunc la mila şenilelor. Dacă mă voi prăbuşi din nou, va trebui să mă loveşti cu harapnicul. Altfel nu pot adormi. Dacă n-am o tragedie la îndemînă, mă chinuie melancolia. Înainte de somn mă mănîncă gingiile. Mă asaltează un puhoi de şoapte care mă îndeamnă să zdrobesc porumbei cu biblia! Îmi închipui nişte mormoloci zburători care alungă şoaptele şi ele se risipesc prin coridoarele inflamate din capul meu. Mare e laboratorul tău, Doamne! Şi sofisticată îţi este aparatura! 

Dacă în profunzimea unei pietre e o calamitate nucleară, atunci în profunzimea nemişcării e un vals pietrificat, o escapadă catatonică? Există oare un răspuns la lipsa totală a întrebărilor? Un ecou în sine, fără sursă! Ceea ce este, fiindcă nu are cum să nu fie! Un fel de potenţialitate absolută, unde toate se vor petrece mai devreme sau mai tîrziu, fiindcă nu e nicio numărătoare inversă, niciun deadline! Eterna taxă loto! Dacă ai la dispoziţie eternitatea, biletul cîştigător e al tău fie mîine, fie peste un miliard de milenii, important este să nu-l completezi! E simplu, te retragi la călduţ, la raţional! 

Refugiu tihnit, nihilismul? Poate, poate nu vei mai fi! Ce bine ar mai fi să nu mai fi şi nici să nu ştii că nu eşti. Ce plăcere! Apercepţia!? Mierea nesimţirii totale! Cum se numesc cei atraşi de nesimţire? Adică ce facem, dăm flăcările pe aburi? Cîntăm despre anvergura încremenirii! Bine, bine! Şi mie îmi place toamna! Dar flăcările pe aburi niciodată! Eu ştiu aşa: haosul e o neînţelegere, iar deznădejdea dimpotrivă, o înţelegere prea intensă pentru a o putea suporta. Pînă la urmă, aterizarea contează. Iar restul e spumă, gelatină conceptuală, arome şi aditivi. Fataclisme! 

Singura noastră certitudine – ştiinţa finitudinii! Mai clădim o instituţie, ne cocoţăm pe mormanul de tratate şi ne apucăm de convertit mulţimile: „Veniţi la noi, că noi ştim! Ştim pentru voi, ştim ce aveţi de ştiut, de făcut, de crezut! Aveţi îndoieli? Nicio problemă, venim noi şi vă setăm pe încredere absolută! Nu aveţi convingeri? Vă oferim noi o gamă largă! Alegeţi: ştiinţă, voinţă, credinţă, căinţă, neputinţă sau îndoială profesională, pentru cei rafinaţi! Avem sisteme, structuri, principii, postulate, funcţii, disfuncţii... totul pentru a menţine vălul persistenţei. Sîntem specialişti în substraturi!“. Cu cît e mai deasă ceaţa din substrat, cu atît ne specializăm mai bine, fiindcă e mult mai greu de combătut ceea ce nu e prea clar. Sistematizarea – o fabrică de dogme! Coerenţa academică – o fosilizare precoce! Raţionamentul pur – o pietrificare imediată! Instituţiile noastre generatoare de patologii! 

Dar nimeni nu-ţi poate interzice să mori aşa cum vrei tu să mori. Cei care interzic asta, vor să mori aşa cum vor ei. De ce n-ar muri ei aşa cum vor ei să moară, iar pe mine să mă lase să mor aşa cum vreau eu! Poate nu mai suport viaţa, poate am alergie la existenţă, poate vreau să ucid şi mă sinucid ca să nu ucid. Poate vreau să omor la întîmplare pe oricine îmi iese în cale, dar aleg să mă omor ca să-mi salvez semenii! Poate sînt pe punctul să-l strangulez pe unul care îmi spune că sinucigaşii nu se vor mîntui, dar mă arunc în gol ca să-l salvez pe imbecil. Nici nu va şti că l-am salvat de la moarte! Nici nu va şti că trăieşte datorită faptului că mi-am luat zilele! Cel care îl judecă pe sinucigaş, judecă libertatea de exprimare a morţii. Ce mai vrei? Ce-ţi lipseşte? Dacă nu mai vrei nimic, este clar, nimic nu-ţi mai lipseşte! Dar cum să nu vrei nimic, dacă inclusiv „ne-vrutul“ e o virtute vrută? Cum să nu îţi doreşti ceva, dacă inclusiv renunţarea este o dorinţă ascunsă? Dorul de ducă! Dorul de linişte şi „nesimţire“ absolută, nu această nesimţire parţială, molima noastră cea de toate zilele. Oricum, uită ceea ce crezi despre ceea ce vezi! Să nu-ţi imaginezi că eşti mai mult decît un component. Necompusul necuprins e dincolo de componente. Orizontul se va îndepărta odată cu înaintarea ta spre orizont. Nemişcarea şi ecoul prelung al muţeniei te vor călăuzi spre, din, prin, peste, sub, între, printre, către... 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.