Tweet-ul lui Carlsen

19 septembrie 2016
Tweet ul lui Carlsen jpeg

Tweet-ul lui Carlsen Olimpiada de şah de la Baku s-a terminat într-o cheie foarte misterioasă pentru mine. Înainte de ultima rundă, SUA şi Ucraina aveau acelaşi număr de puncte şi şanse sensibil egale să devină campioane. SUA şi-a cîştigat şi ultimul meci, cu Canada, cu scorul de 2,5-1,5. În acest timp, dacă Ucraina nu cîştiga confruntarea cu Slovenia la o diferenţă de trei puncte, pierdea orice şansă de a lua aurul olimpic. Deja se distanţase la două puncte diferenţă şi îi mai trebuia neapărat o victorie. Şi iată că poziţia iniţial egală a marelui maestru Alexander Beliavski, care juca la masa 1 cu ucraineanul Eljanov, începe să se deterioreze şi nu peste multă vreme reprezentantul Sloveniei cedează. Ucraina face cele trei puncte diferenţă. Dar - aş vrea să spun asta deşi mă simt jenat şi vinovat - fac precizarea că Alexander Beliavski este un foarte respectabil şahist născut la Lvov, în fosta URSS, actualmente Ucraina, ţări pentru care a jucat pînă în 1994 cînd a emigrat în Slovenia.

Acum, la două criterii de departajare, SUA şi Ucraina erau egale. Al treilea criteriu de departajare depindea de rezultatul meciului dintre Germania şi Estonia. Un egal sau victoria Estoniei avantajau Ucraina. Şi iată că marele maestru german Daniel Fridman, cu piesele albe, cedează partida în poziţia de mai jos, în care are damă şi doi pioni (dintre care unul la transformare) contra turn şi cal. Pe scurt, o poziţie net cîştigătoare!

foto 1 png png

În schimb, la mesele 1 şi 3, marii maeştri Dieter Nisipeanu (care e român, dar joacă pentru Germania) şi respectiv Matthias Bluebaum, s-au impus în faţa adversarilor iar la masa 2 fost remiză. Germania cîştigă, iar SUA devine la mustaţă campioană olimpică. S-au deschis şampaniile şi au început uralele. Americanii nu mai fuseseră campioni olimpici din 1976, de la olimpiada de la Haifa, pe care însă URSS-ul o boicotase, altfel nu aveau nici atunci nici o şansă la titlu.

Dar pe cînd lumea sărbătorea, a picat tweet-ul maliţios al campionului mondial Magnus Carlsen. Acesta a jucat pentru ţara lui, Norvegia, şi împreună cu colegii nu au scos un rezultat rău: locul cinci, după SUA, Ucraina, Rusia şi India. Şi totuşi Carlsen nu era mulţumit.

„Probabil avem nevoie de o trupă mai bună ca să reuşim, mă întreb dacă So şi Caruana mai sînt de vînzare”, a scris Carlsen pe Twitter, spre consternarea multora. So şi Caruana sînt doi şahişti din top 10 cooptaţi recent de federaţia de şah americană, unul fiind de origine filipineză, celălalt italiană. Ambii au pus umărul decisiv la victoria SUA şi e evident că fără ei americanii nu ar fi luat titlul olimpic. Dar dincolo de expresia potenţial ofensatoare „de vînzare”, Carlsen pune punctul pe i în această privinţă: cu această modă a transferurilor, confruntările de la olimpiade parcă nu mai sînt ale unor naţiuni, ci ale unor cluburi. Iar cine reuşeşte cele mai bune transferuri (sau se foloseşte de ele) are şanse mai mari de cîştig. Numai în povestea de aici i-am pomenit pe cîţiva „transferaţi”: Beliavski, Nisipeanu, So, Caruana. Şi mai e unul important, însuşi şalangerul lui Carlsen în meciul pentru titlul mondial din acest an de la New York: Serghei Karjakin, care s-a transferat acum cîţiva ani de la ucraineni la ruşi.

În rest, pentru delegația României, Baku s-a înscris pe linia devenită tradițională, vizibilă și la Rio și la CE din Franța. Adică fără aspirații la medalii, ci doar cu o timidă speranță în plasarea cu un loc mai sus în grila de start. N-a fost însă să fie nici la șah. La băieți, România a terminat pe 33 (cota inițială 30) iar la fete pe 19 (cota inițială 11). Cum se spune? „Nu-i nimic, poate la olimpiada viitoare!”

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 25 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online „În alb și negru”.

Soluția diagramei 24: 1. Cf5+ exf5 2. Txe8 fxg4 3. Td8 Nxa2 4. Txd6 şi albul cîştigă.

Foto principal (Credit: bakuchessolympiad.com/Maria Emelianova): Echipa Statelor Unite, noua campioană olimpică la şah, la festivitatea de premiere. Jucătorii poartă cîte o căciulă tradiţională azeră.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

diagram25 png png
anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.