Unde-s polemicile de-altădată?

16 mai 2017
Unde s polemicile de altădată? jpeg

E la modă un îndemn condescendent de a nu idealiza perioada interbelică. „Lasă, că și atunci se fura”. Sau „lasă, că și pe-atunci alegerile erau măsluite, ba încă mai ceva ca acum”. Sau „nu vreau să intru în detalii privind democrația din acei ani”. Sigur că un astfel de mod de a pune problema are cel puțin o justificare - fie ea și numai aceea a saturației față de tendința opusă, de a ridica în slăvi interbelicul. Dar generalizările, de o parte și de alta, ne aduc în clasica situație de a arunca și copilul proaspăt îmbăiat odată cu apa murdară din covată.

Marea asemănare între interbelic și contemporan este dată de natura democratică a sistemului de guvernămînt care a dominat ambele perioade. De aici tendința de a ne raporta la perioada interbelică, noi, cei de astăzi, fiind abia ieșiți din comunism. Dar raportările ar trebui făcute pe domenii și fiind atenți la context. Poate că în domeniul corupției stăm acum mai bine - în sensul că „se fura” mai mult atunci - dar asta încă nu e cercetat sau documentat. Poate că furatul la alegeri e o tradiție venerabilă la români. Dar din pudoare sau lene, nici asta încă nu am demonstrat decît poate în cazul convenabil astăzi al alegerilor din 1946, și nici acela cu suficiente documente (cu amendamentul că alegerile de acum 70 de ani sînt considerate aici interbelice doar pentru că sînt ultimele pluripartite pînă la cele din 1990). Există însă un domeniu în care m-aș hazarda să spun că interbelicul ne domină. Și acesta este cel al polemicii de idei.

Nu aduc aici argumente directe, ci doar circumstanțiale. Este mai întîi vorba de argumentul arhivelor. Dacă te uiți prin colecțiile de ziare și periodice din perioada interbelică ești izbit de vigoarea și virulența articolelor de atunci. Sînt scrieri pline de culoare, de vervă și de forță, și de o parte și de alta a baricadelor. Sînt dueluri în care oponenții se atacă direct și fără menajamente. Erau organizate conferințe și dezbateri iar gazetele făceau anchete prizate de public printre personalitățile de toate coloraturile. În detrimentul probabil al presei de informație, atunci, în interbelic, domina modelul presei de atitudine. Astăzi, acele articole ar putea fi considerate „politically incorrect” – și iată un motiv pentru care în prezent polemicile se poartă mai domol. În plus, mai nou și petele de culoare care apar se șterg repede pentru că sînt… digitizate. Îmbrăcate într-o formă încă nedefinită, polemicile de azi izbucnesc și ard rapid și neformalizat pe internet, pierzîndu-se de multe ori în masa imundă de „comentarii” fără valoare din subsolul postărilor și articolelor online.

Verva interbelică avea însă un combustibil care astăzi e secat. Nu e rău că a secat, asta e limpede. Dar era un combustibil. Și acesta era dat de curentele ideologice foarte pregnante din epocă. Era dominanta liberal-democrată, tradițională și puternică. În ultimii ani interbelici ea a arătat că a putut supraviețui regimului autoritar de dreapta, și fără proximitatea Moscovei ar fi demonstrat același lucru și față de cel de stînga, presupunînd că acesta ar fi reușit vreo clipă să se constituie într-un regim. Și mai erau desigur și curentele deja menționate, legionarismul și comunismul, despre care momentan știm că nu erau proporționate. Toate trei însă creau animozități și întrețineau polemici vii, uneori violente sau chiar prea violente. Astăzi, aceste linii ideologice directoare au dispărut iar întrebarea este de ce nu au apărut altele în locul lor sau de ce cele care există - dacă există - nu sînt sesizate și valorificate polemic la un nivel care să concureze cu cel interbelic. Nu sînt încă dumirit dacă e vorba, așadar, de lipsa unui organ pentru sesizarea faliilor ideologice contemporane, sau pur și simplu am pășit într-o epocă postideologică. Intuitiv, aș merge pe prima variantă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto/Wikipedia: Calea Victoriei, București, 1940.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.