A gîndi, deci a reacționa

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Theodor Pallady jpeg

Columbia a dăruit lumii – și i s-a dezvăluit – mai ales prin succesul literar al romancierilor săi majori: e suficient să-i amintim pe Evelio Rosero, Juan Gabriel, Laura Restrepo și Gabriel García Márquez. Pentru europenii cultivați, cultura latino-americană e privită îndeobște ca ansamblu continental, singura linie distinctivă fiind cea care separă imaginarul hispanic de cel lusofon. Nu altfel va fi fiind privită, din partea cealaltă a Oceanului Atlantic, cultura est-europeană, unde excepția latină a cazului românesc stîrnește, pesemne, un plus de cordialitate. Evident, de îndată ce ne apropiem de realitatea terenului, constatăm că literatura sud-americană nu se reduce la „realismul magic” sau că aromele naționale persistă dincolo de notele generice. Mai putem constata ceva: universul latino-american cuprinde încă destule galaxii necunoscute. E loc de surprize, așa cum am constatat recent, după ce am parcurs prima traducere în română a unui autor pe care nu-l cunoșteam. Mă refer la Nicolás Gómez Dávila (1913-1994), un gînditor catolic din familia spirituală a „reacționarilor” (care are drept gen proxim grupul mai larg al „antimodernilor”, strălucit investigați de Antoine Compagnon).

Autorul nostru a devenit ceva mai accesibil abia cu titlu postum, întrucît – de son vivant – a publicat puțin (în tiraje discrete) și nu s-a preocupat de marketing, așa cum a rămas străin de tentația politicii. Născut la Bogotá, într-o familie patriciană, el a trăit și a studiat o vreme la Paris. O pneumonie severă, urmată de accidentul suferit într-o partidă de polo pe iarbă, l-a determinat să aleagă o viață retrasă, în tihna bibliotecii sale cu peste 30.000 de volume (cred că n-am văzut „așa ceva” decît acasă la Virgil Cândea și, respectiv, la Cardinalul Paul Poupard). Gómez Dávila citea în șase limbi, pornind de la o formație de clasicist, detesta era maselor – declinată democratic sau totalitar – și se arăta dezamăgit de propria confesiune, mai ales după ostentativul aggiornamento asumat de Conciliul II Vatican. În culegerile sale de aforisme – botezate „texte”, „note” sau „scolii” –, moralistul columbian dă seama de ferventa sa intimitate cu gîndirea unor Augustin, Montaigne, Pascal, La Rochefoucauld, Joseph de Maistre, Kierkegaard, Donoso Cortés, Nietzsche și Berdiaev, pe care-i asimilează organic, fără să resimtă nevoia citatului justificativ sau ornamental. A profitat fertil de luciditatea etică, realismul antropologic și dezvrăjirea stoică a umbrelor sale favorite, lăsîndu-ne o colecție de perle lent șlefuite în ritmul marin al conștiinței sale tragice. Savoarea aforismelor ține simultan de îndelungata distilare a ideii, de accentul sardonic și de formularea paradoxală („Omul e un animal care-și închipuie că e om”, sau: „Sexul nu rezolvă nici măcar problemele sexuale”). Dincolo de asemenea artificii șarmante, autorul privește istoria în durata lungă, înțelege emanciparea deicidă a omului modern ca aruncare în vid, nutrește nostalgia epocii în care „poporul era mult mai bogat spiritual, înainte ca niște semieducați să-și propună educarea lui” și sondează viitorul cu o privire sumbră, complet vindecată de iluzii. Nu e un simplu „inadaptat” cu marote paseiste. Privește lumea modernă ca pe un deșert spiritual, punctat cu oazele otrăvite ale utopiei și revoluției, ale etatismului leviathanic și alienării nevrotice, doar pentru a reveni, solomonic, la convingerea că defectele omului sînt intratabile (astfel încît singura diferență dintre modernitate și premodernitate primește un caracter teologic).

Prima versiune românească – în fapt, o selecție destul de parcimonioasă, dar capabilă să ne deschidă apetitul – i se datorează dlui Ioan Milea și a ieșit de curînd, sub titlul Marginalii la un text implicit (Limes, 2020), care includ și portretul dávilian al reacționarului autentic. Cine este acela? Poate cel ce ne amintește că „relativismul axiologic e reflexul defensiv al epocilor care-și bănuiesc josnicia” și că, „deși totul piere, trebuie să ne construim din granit lăcașurile noastre de o noapte”.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.