Ce fel de interlocutor?

Publicat în Dilema Veche nr. 808 din 15-21 august 2019
Ce fel de interlocutor? jpeg

Poate fi numit Dumnezeu „interlocutor“ sau „partener“ al omului? Nu e prezumţios să fie socotit atît de „accesibil“, la îndemîna dialogului, cînd prezenţa Lui e dincolo de evidenţe, nelocalizabilă, cînd, fiind astfel, ia chipul absenţei? (El nu e „nici asta, nici asta“, neti neti, spun hinduşii, iar Midraşul ebraic cunoaşte, corelativ „versetului Prezenţei“, un „verset al Absenţei“: „Cine este asemenea Ţie între muţi?“.)

Şi totuşi, un „interlocutor“ îl socoteşte practica religioasă. Lui i se adresează chemări, rugi, întrebări ca unui apropiat, i se aduc laude ca unui transcendent. Dar El cum vorbeşte, chiar înainte ca omul să i se adreseze? În principal, prin textele sacre ale fiecărei tradiţii. Ele consemnează „sunetul“ vocii divine, mesajul ei, fie direct, fie transmis prin profeţi, prin spirituali, prin „semne ale vremurilor“… Ce ton au textele acestea, ce stil au, ele care traversează de la majestatea de necuprins a divinului pînă la urechea noastră şi pînă la litera unei Cărţi? Care străbat prin istorie, prin diferite societăţi, culturi, mentalităţi.

Au, în genere, un ton limpede şi străin, imperios şi nedumeritor. Au un stil „simplu“, direct, neturnat în armonii literare, pe măsura minţii tuturor, şi totodată unul atît de amplu, de aparte, de nestăpînit în bogăţia lui, că iese din scara omului. Aşa apar ele cititorului, aşa sugerează chiar date ale tradiţiilor în cauză.

Ce aude Moise pe Sinai, cînd Dumnezeu îi dă Legea (Exod 20, 1-19)? Gershom Scholem arăta că – după anumite interpretări talmudice şi hasidice – cuvîntul „furtunos“ din vîrful muntelui e un continuum, „un şuvoi neîntrerupt al glasului divin“. E un cuvînt „infinit de plin de sens în sine însuşi, dar lipsit de semnificaţie specifică“; nu conţine un mesaj univoc inteligibil. Moise va trebui să ducă acest cuvînt poporului, făcîndu l cumva articulabil, dar fără a i elimina vastitatea nediferenţiată. Vechii perşi credeau că zeii vorbesc în freamătul focului sacru, Socrate îi menţionează pe preoţii de la Dodona, care aminteau că primele rostiri divinatorii s-au exprimat în foşnetul stejarului. Ceva din omogenitatea plurisemantică a acestui tip de mesaj se păstrează în orice text sacru. Nici unul nu pare abscons; totuşi, fiecare e de nestăpînit, ireductibil la o lecţie/lectură care sare în ochi. Şi asta nu numai în ce priveşte înţelesurile, temele, ci chiar litera lor. Munca filologică o dovedeşte.

Există cîteva texte esenţiale traduse în româneşte, însoţite de aparat critic privitor la limba, simbolismul, gîndirea care le subîntinde. Printre ele, Cele mai vechi Upanişade, traducere din sanscrită, studiu introductiv, note şi comentarii de Radu Bercea (Editura Știinţifică, 1993); Cartea despre Dao şi Putere (Dao De Jing) căreia Dinu Luca i-a dat o traducere din chineza veche, cu ilustrări din Zuang Zi şi discuţii ale specialiştilor privind semnele/termenii/sensurile textului, alături de propria interpretare (Humanitas, 1993); în sfîrşit, Septuaginta, versiunea în greacă a Vechiului Testament, folosită pînă astăzi în Răsăritul creştin (coordonatori Cristian Bădiliţă, Francisca Băltăceanu, Monica Broşteanu, Dan Sluşanschi, proiect sub egida NEC, Polirom, 2003-2009). Avem acces astfel la mari texte scrutate de hermeneutica internă a spiritualităţii respective şi de cercetarea savantă modernă. Or, introducerile şi notele indică din plin mulţimea, problemele, dificultăţile lecturilor posibile, ba chiar „nesfîrşirea“ lor.

Descoperim astfel ce dificil, ce luxuriant e, pînă şi în corpul lui literal, un astfel de text. O mulţime de termen-cheie au accepţiuni variate, înrudiri divergente, mutaţii ale înţelesului în funcţie de context. Nu o dată, specialistul – vechi sau actual – se află în faţa unui cîmp de conjecturi, de posibilităţi, de întrebări. Dă peste un teren însămînţat cu sensuri, aluzii, fire tematice înmănuncheate. Deloc uşor de discernut, înţelesul unui pasaj rămîne cîteodată pe linia propunerii, a verosimilului. Nemaivorbind despre redactări succesive, genuri literare deosebite cuprinse în text, diferite frazări posibile, despre variante, reconfigurări, manuscrise diferite. Lăsînd deoparte chestiunea termenilor, apar adesea rupturi ale discursului, contradicţii, zone textuale vagi, greu de lămurit, izbucniri ale unei teme neaşteptate, cuvinte care „dau semn“ – pe sub cursivitatea de suprafaţă – către un filon de sens ascuns. Ne aflăm ca pe un teren accidentat, ca pe un lanţ muntos, departe de orice arhitectură disciplinată, limpede, uşor lizibilă.

Sigur că, în fiecare tradiţie, există o formă larg acceptată şi utilizată a Textului, pe care comunitatea o cunoaşte, o invocă, o citează. Sigur că există, în el, un mesaj normativ, o doctrină net articulată. Dar hermenuţii vechi şi noi au vorbit îndeajuns despre complexitatea de necuprins, de nestăpînit a Textului, fie el ebraic, creştin, musulman ori aparţinînd tradiţiilor din Orient. Au vorbit despre diferite niveluri de înţeles, despre nenumăratele „dimensiuni“ ale Textului, rezumate adesea la patru: literal, alegoric, moral, anagogic pentru Biblie; pentru orice verset coranic, un sens exoteric/exterior, altul ezoteric/interior, unul definitoriu („limita“ care stabileşte ce este permis şi ce nu), în sfîrşit unul „destinal“ (ceea ce îşi propune Dumnezeu să realizeze în om, prin fiecare verset).

S-a vorbit despre puterea Textului de a-şi ascunde înţelesurile, despre piedicile pe care le pune lecturii confortabile şi, totodată, despre puterea cu care cheamă spre interpretări de adîncime. S-a vorbit (André Scrima) despre grammai, urme cuprinse în Text care, odată deschis ochiul spiritual, îl „conduc“ pe hermeneut, îl antrenează pe căi surprinzătoare. Textul a fost socotit o „mare de mistere“ (Origen), un „ocean fără ţărmuri“ (Ibn Arabî), a putut fi socotit drept cuprinzînd întreg realul (vezi Moshe Idel, Perfecţiuni care absorb. Cabală şi interpretare).

În litera, în compoziţia, în tematica lor, textele sacre au ceva de neîmblînzit, prea masiv pentru puterea noastră de a le cuprinde, de a le „rezolva“ hermeneutic. Înţelegem de ce, în fiecare tradiţie, mulţimi de interpreţi au revenit neîncetat asupra Textului, de ce şi-au încercat diferitele competenţe (spirituale, intelectuale, tehnice) cu speranţa de a lumina un versant ori un drum din teritoriul lui; de ce au păstrat conştiinţa că Textul le va pune şi alte întrebări, le va da şi alte direcţii hermeneutice, îi va hrăni cu alte uimiri. „Ceea ce poţi face“, spunea Andrei Pleşu în Despre îngeri, „e să amplifici prezenţa textului, să pui în scenă inepuizabilul lui“.

Cînd cititorul credincios (sau cultivat) vine, cu intenţie de înţelegere/participare, în faţa unui asemenea Text, el stă în faţa unui necuprins de care se poate lăsa nedumerit, preocupat, mobilizat.

Şi, cu toate că, în litera, în tonul, în tematica lor, textele sacre sînt atît de dificile, plurisemantice, straniu exigente, ele străbat istoria, mentalităţile, culturile. Oamenii nu s-au desprins de ele, n-au încetat să le întrebe, să le interpreteze, să se expună misterului lor. Îmi vine să spun că în această perseverenţă stă una dintre excelenţele umanului. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.