Motive de post

Publicat în Dilema Veche nr. 771 din 29 noiembrie – 5 decembrie 2018
Motive de post jpeg

Acum cîteva zile, în magazinul Shop&Go din preajma casei, vînzătorul enumera produsele de post care intraseră în rafturi. Şi erau o mulţime. Fiindcă se cer. Canalele TV culinare îşi adaptează şi ele oferta de reţete. Bucătăriile tradiţionale, inventivitatea gospodinelor-vedete şi a unor chefs sînt convocate pentru a propune, pe platou, delicii fără interdicţie. Multă lume ţine postul, se pregăteşte astfel pentru sărbătoare. O face doar în aşteptarea Crăciunului? Din anchete europene, ca şi din observaţii de fiecare zi rezultă că lucrurile nu stau chiar aşa. Da, rînduiala religioasă, perioada bine definită a celor patruzeci de zile, înţelesul postului ca ieşire din regimul curent, ca disciplină/purificare înaintea sărbătorii sînt importante. Dar ele dau cadrul în care se acumulează şi alte motivaţii, aşteptări, dorinţe, nelinişti. Personale ori planetare.

Postul e bun pentru sănătate, desigur. Mai slăbeşti. Mai scazi din calorii. Nu e problema obezităţii o nelinişte occidentală? Or, îţi cureţi organismul de consumul prea multor grăsimi, prea multor conservanţi, prea multor E-uri. Mănînci mai sănătos, cu mai multe salate, legume, vitamine. Cu mai mult verde. Vegetarienii şi veganii nu pot decît să aprobe.

Pe urmă, eşti mai sobru în poftele tale culinare. Căci nu te năpusteşti asupra pilafului cu praz precum asupra fripturii fumegînde. Devii mai stăpînit, mai calm, mai uşor. Postul ţine de lifestyle, mi-a spus o doamnă coafeză, pentru care religiosul, modul de viaţă şi grija pentru siluetă se îmbinau. E bun pentru dezvoltarea personală…

Există şi motive economice. Un domn mai în vîrstă îmi atrăgea atenţia că, în prima parte a secolului XX, interdicţiile alimentare întinse pe şase-şapte săptămîni înaintea Paştelui şi a Crăciunului aduceau, în gospodărie, o perioadă cu mai puţine cheltuieli şi griji. Se reechilibra bugetul familial. Se puteau strînge bani pentru bogatele pregătiri ale meselor de sărbătoare. Astăzi, cultura consumului ne absoarbe, dar ne şi nelinişteşte. Postul e un prilej să o privim critic, să ne distanţăm puţin faţă de ea. Deşi nici ea nu se lasă. Există cîrnaţi de post şi cozonaci de post… Cei atenţi la inegalităţile sociale au şi ei ceva de aprobat: bogaţii nu se mai înfruptă din cărnuri şi delicateţuri complicate în vreme ce săracii abia de au o coajă de pîine. E bine, e drept…

Postul nu înseamnă, desigur, doar disciplină alimentară. Restricţiile pe care le impune caută să ducă la îmbunătăţirea persoanei, să-i crească atenţia faţă de ceilalţi, chiar grija pentru sănătatea mediului. A apărut, de pildă, „postul tehnologic“, cu subdiviziunea „postul carbon“. Episcopii anglicani îl recomandau acum cîţiva ani compatrioţilor lor. Îi sfătuiau să contribuie, în cele patruzeci de zile, la micşorarea emisiilor de carbon pentru a lupta împotriva încălzirii globale. ONG-uri creştine le ofereau britanicilor liste de sfaturi, proceduri, metode ecologice. Să nu mai accelereze brutal automobilul, să-şi cîrpească şosetele în loc să le arunce pe cele vechi şi să-şi cumpere altele, să-şi cultive singuri legumele. Să renunţe o zi (cel puţin) la utilizarea telefonului, televizorului, calculatorului, iPod-ului. Cam greu! Chiar sfaturile bisericeşti se transmit astăzi celor „cît mai mulţi“ prin Internet, SMS şi media.

În motivaţiile enumerate, spiritualul nu lipseşte. Chiar dacă e difuz, chiar dacă e pigmentat cu măsuri prozaice, interese personale ori ideologii la modă, el, spiritualul, dă prestigiu şi caracter de normă perioadei de abstinenţă. Omul adoptă de bunăvoie un comportament care îl scoate din confortul, tabieturile, dependenţele vieţii curente. Se „depăşeşte“ puţin pe el însuşi. Avînd la orizont un eveniment „de dincolo“, bucuria solară a Naşterii Domnului. A ţine post înseamnă un mod de a intra în ritmul după care sacrul se manifestă în curgerea timpului. A te alătura alternanţei de gol şi plin, de aşteptare-întîlnire, de pregătire-irumpere a divinului în lume.

Pe reţelele de socializare nu lipsesc, evident, comentatorii postului, ca şi oponenţii lui. Cei din urmă îşi fac sarcina uşoară referindu se, „extremist“, la postul negru, cu pîine şi apă. Întins pe toată vremea, cum e cel al asceţilor din pustie. Da, te simţi mai uşor, mai fluid, spune unul, dar te ia cu ameţeală, pe urmă cu leşinuri, rişti să te îmbolnăveşti. Postul în general e o practică demodată, crede altul, pe care doar creştinii integrişti o mai respectă, religia a evoluat. Ţine de „mituri populare“, i se alătură altcineva. Ideea e să mănînci cît şi cum trebuie, sănătos, sobru, după criteriile nutriţionismului. Altuia i se pare, dimpotrivă, că ritmul post-dulce nu e de nici un folos. Ce realizezi dacă te abţii o vreme de la mîncare bogată, de la vorbe, purtări şi gînduri rele, după care te întorci la cele vechi, fiind mai acaparat de ele?

Pe de o parte, postul înţeles drept mortificare, drept performanţă (contra naturii?) a corpului. Pe de altă parte, postul înţeles – tot maximalist – ca „salt“ brusc în idealul „omului perfect“. Pe cînd alternanţa abstinenţă-belşug dă suport persoanei în efortul, mereu reluat, de a se îmbunătăţi, de a mai şlefui cîte ceva în interiorul ei, sugerează lenta maturare a unei ordini, totodată lăuntrice şi practice. Există internauţi care îl înţeleg aşa, format din mici gesturi de renunţare la ceea ce a devenit o servitute. N-am să mai fumez în cele patruzeci de zile, spune unul. Sper să reuşesc. (Am izbutit şi eu o dată, dar numai cîteva zile. Totuşi am avut o surprinzătoare senzaţie de libertate, de eliberare…)

În toate aceste păreri, recomandări, dezbateri rămîne nespus pînă la urmă – subînţeles? uitat? nedeclarat din pudoare? – rostul propriu-zis religios al postului. Desigur, el priveşte persoana, diminuarea apetiturilor ei „lumeşti“, fie ele fizice, psihice, mentale. Pe toate aceste niveluri, postul e recomandabil să lucreze pentru ca, de-a lungul şi la capătul lui, persoana să fie ceva mai „limpezită“. Dar nu persoana în sine e, în fond, ţinta tuturor strădaniilor. Ci pregătirea ei pentru întîlnirea cu Cel care, coborînd cu plinul lui nelumesc, se naşte, se întrupează. Postul slăbeşte legăturile banalului, ajută persoana să intre în „atmosfera“ Celui care se coboară, care vine…

Cea mai frumoasă motivaţie a postului mi s-a părut cea formulată de Peter Brown, istoric al Antichităţii tîrzii, în cartea sa Corpul şi societatea. El se referea acolo la înţelesul/utilitatea pe care i-o dădeau pustnicii egipteni. Dar chiar cînd e mutată din chiliile ascetismului radical în viaţa obişnuită a credinţei, observaţia lui Peter Brown rămîne expresivă. Postul nu însemna acolo mortificarea trupului, suspendarea, negarea lui brutală. Dimpotrivă, era încercarea de a l prelua cît mai departe în aventura spirituală. Era strădania de a integra corpul în regimul întîlnirii, în care energiile esenţiale sînt infuzate de sus în fiinţă şi o hrănesc din interiorul ei. Departe de a fi socotit un element potrivnic spiritualului, corpul era tratat ca aspect al omului întreg, de transformat împreună cu întregul. Postul pregătitor de sărbătoare e un timp similar calificat. În el apare mai limpede, mai practic, tema întregului de transformat. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.