Părintele André Scrima despre calea sărbătorii

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Părintele André Scrima despre calea sărbătorii jpeg

Pentru cei mai mulţi dintre noi, sărbătoarea Crăciunului e „punctuală“. Cuprinde cîteva zile de bucurie: daruri, reuniuni de familie şi prieteni, strălucire de brazi şi lumini, participare la slujbe în biserică (toate acestea reduse acum de măsurile împotriva pandemiei). Dar după aceste zile sărbătoarea trece. Or, în înţelesul ei propriu, religios, sărbătoarea nu „trece“. Ea este punctul tare al unui traseu teologal, liturgic, interior. „Te trece“ către altă etapă a unui drum spiritual. E ceea ce arăta Părintele André Scrima în cursurile privind oficiul liturgic al Bisericii de Răsărit, ţinute în 1970-1974 la Facultatea de Știinţe Religioase a Universităţii Saint-Joseph, Beirut. Ele au fost publicate în volumul André Scrima, Biserica liturgică, Humanitas, 2005. Îmi voi îngădui totuşi să reiau aici cîteva pasaje. Ele ne pun în faţă  înţelesuri ale sărbătorii şi astfel ne pot apropia de traseul ei. În condiţii de viaţă normale, ca şi în condiţii de restricţii sanitare, aceste sensuri ne sînt oferite, ne solicită şi ne pot conduce la fel de mult.

Desfăşurarea liturgică marchea­ză un drum al revelaţiei.

„De la o sărbătoare la alta se petrece mai mult decît o trecere cronologică. Există o trecere de sens, o împlinire, o desăvîrşire. Simţim că, între Naştere şi Epifanie, ceva se împlineşte: anume manifestarea, arătarea Domnului... La sărbătoarea Epifaniei sîntem chemaţi să vedem că Christos, care vine în trup prin Naştere, este înainte de toate locul, purtătorul Duhului. În aşa măsură încît există între ei complementaritate, reciprocitate. Christos se naşte prin lucrarea Duhului. Lucrează el însuşi prin Duhul... Într-un sens, Christos e precursor al Duhului. El a venit în lume pentru ca Duhul să se poată manifesta în mod deplin.“

Postul Crăciunului e deja mobilizare, pătrundere pe calea sărbătorilor.

„Această perioadă de patruzeci de zile“, spune P. Scrima, „subliniază caracterul itinerant, înaintarea către Domnul care vine şi se arată. Pregătirea pentru sărbătoare înseamnă efort de clarviziune; arătarea Domnului rămîne nevăzută celui care nu o aşteaptă. Există în această pregătire un sens ascetic, dar, de asemenea, o funcţiune teofanică.“

Ne aflăm aşadar în faţa unui dublu traseu: traseul pe care Dumnezeu se revelează umanului, traseul pe care omul se pregăteşte, răspunde, participă la revelaţia care i se oferă. Iată de ce oficiul liturgic, propune, împreună cu funcţia celebrării, şi o „metodă de spiritualitate“.

Imnografia liturgică „proclamă doctrina creştină desfăşurînd sensurile sărbătorii. Ea face apel la com-prehensiunea, la cuprinderea credinciosului în semnificaţia doctrinei. E metodă de spiritualitate. Dacă omul se angajează efectiv în această perioadă, dacă participă la ea în sensul prim al cuvîntului – a lua parte, a se com-promite cu Dumnezeu, a lua asupra ta planul (şi destinul) lui Dumnezeu –, atunci omul se constituie ca subiect şi obiect totodată al unui act de spiritualitate care luminează şi angajează în aceeaşi măsură intelectul, afectul şi trupul. Fiinţa întreagă intră aşadar în limbajul spiritual al sărbătorii, ia act de un ansamblu de simboluri care îi vorbesc. Dacă mă angajez în itineranţa celor patruzeci de zile, intru într-o viaţă de spiritualitate“.

Părintele Scrima recurge abundent, în studiul său, la imnografia răsăriteană fiindcă ea desfăşoară într-o amplă exegeză sensurile învăţăturii creştine şi ale dublului traseu.

„Întreaga, imensa imnografie a liturghiei bizantine este rodul experienţei «spiritualilor», a oamenilor duhovniceşti. Nu ni se înfăţişează drept text conceptual, ci drept «metodă» = meta (cu) hodos (cale), adică «traseu împreună cu…». Aşadar nu reţetă, nu schemă, ci ceea ce te pune pe cale. Transformîndu-mă, o înţeleg; înţelegînd-o, ea mă transformă.“

„Cîntările Epifaniei stabilesc un fel de co-prezenţă a celor două sărbători şi arată preeminenţa Epifaniei în raport cu Naşterea, cea din urmă fiind înfăţişată drept pregătire a celei dintîi. Sărbătoarea Naşterii nu şi-a dat adevărata măsură atîta vreme cît nu a fost atinsă sărbătoarea Epifaniei; aşadar itineranţa continuă. Dar nu mai este ascetică, ci se petrece în bucurie, iar postul este desfiinţat. În această atmosferă sărbătorească are loc înaintarea către sensul lăuntric al Naşterii care este Epifania.“

Naşterea Domnului cuprinde „tema regenerării, a vieţii noi, a înnoirii lui Dumnezeu şi totodată a omului, el însuşi înnoit. Dumnezeu devine kenoză, nou-născut, asumă un destin nou. E un «alt» Dumnezeu, care se revelează cu totul altul faţă de cel pe care şi l-a închipuit dintotdeauna omul. Prin această înnoire a lui Dumnezeu, omul însuşi e pus într-o situaţie nouă, intră într-un destin nou... Naşterea e un act în care Dumnezeu e implicat pînă în măruntaiele sale, în mod visceral, printr-un fel de dat ontologic. Prin căderea omului, Dumnezeu însuşi este întrucîtva atins. Dumnezeu nu acţionează din raţiuni morale, din milă faţă de om. Întruparea se situează la nivelul unei realităţi ontologice. Chipul însuşi al lui Dumnezeu a fost antrenat în cădere. Realitate dramatică. În toată această parte a slujbei sînt enunţate motivele îndepărtate ale Întrupării: Christos vine către om, loc al lui Dumnezeu... Dar această temă este împlinită şi depăşită. Tema lui Dumnezeu care vine pentru a-şi înnoi chipul este orientată către o altă dimensiune:

«Fecioara astăzi pe Cuvîntul cel mai înainte de veci merge să-l nască în peşteră negrăit. Dănţuieşte lumea auzind, slăveşte... pe Cel ce voieşte a se arăta prunc tînăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci», potrivit cîntării lui Roman Melodul.

Naşterea este văzută simultan în realizarea ei terestră, istorică şi în misterul ei dinainte de veci. La vestea Naşterii lumea «dănţuieşte»... La început era dansul! Primă captare a sensului lui Dumnezeu. Cele dintîi expresii religioase ale omului sînt scrierea/scriptura şi dansul. Dat fiind că e ritm, dansul este o expresie de tip grafic. Prin dans, se poate figura, vorbi. Iată prima modalitate de a celebra această eliberare a fiinţei, capabilă să intre în spaţiul lui Dumnezeu... Dumnezeu cel dinainte de veci intră în ordinea vizibilă, se lasă văzut în inocenţa unui prunc de curînd născut.

«Astăzi se naşte din Fecioara Cel ce are în mînă toată toată făptura. Cu scutece ca un prunc este înfăşat Cel ce din fire este nepipăit. În iesle este culcat Dumnezeu, Cel ce a întărit cerurile de demult, întru început... Ne închinăm Naşterii tale, Hristoase. Învredniceşte-ne să vedem şi dumnezeiască Arătarea ta.»

Avem aici un rezumat imnologic al sărbătorii, foarte revelator pentru spiritul ei şi al tradiţiei bizantine în genere, care lucrează din plin cu antinomiile. Formă antitetică, contrast dinamic, care deschid către un sens mereu mai înalt. Contrast crucificator şi eliberator între Dumnezeu inefabil, incognoscibil şi Dumnezeu perceptibil în Economia sa. Geniul liturghiei bizantine stă, întreg, în acest contrast crucificator şi eliberator pentru înţelegere. În credinţă, imposibilul este mereu de îmbinat cu posibilul în vederea unui surplus de sens: Cel ce conţine devine conţinut, Cel insesizabil devine muritor, Cel ce întăreşte cerurile se lasă culcat în iesle…“

(pasaje seclectate de Anca Manolescu)

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.