Cum ne-am jucat de-a americanii

Publicat în Dilema Veche nr. 329 din 3 - 9 iunie 2010
Liderii contextuali de opinie  Textul cu Regele jpeg

Un telefon de la o colegă oengistă: sîntem invitaţi la Camera Deputaţilor la audierea candidaţilor pentru Curtea Constituţională. Vii? Mi-am închipuit, cîteva momente, că ne vom juca de-a americanii. Ştiţi care, americanii ăia care ştiu cam totul despre oamenii care ajung la Curtea lor Supremă: ce şi pe unde au judecat, ce părere au despre dreptul la avort, ce articole au publicat şi ce spuneau pe acolo etc. Mă gîndeam odată că citind revistele americane ştiu mai multe despre judecătorii de la Curtea lor Supremă decît despre judecătorii de la Curtea noastră Constituţională şi de la ÎCCJ (a lor îndeplineşte rolul celor două de la noi).

M-am apucat chiar şi am scris editorialul săptămînal din România liberă pe această temă, l-am numit chiar aşa: „Ce aş vrea să ştiu de la viitorii judecători constituţionali“. Ziceam acolo că mi-aş dori candidaţi care să susţină transparenţa declaraţiilor de avere, să considere pensiile speciale un privilegiu neconstituţional sau să refuze implicarea Curţii în procesele privind nivelul salarizării şi nivelul pensiilor publice.

Cu editorialul apărut chiar înainte de audieri şi cu speranţe mari m-am prezentat cuminte la Parlament. De unde povestea începe să semene tot mai puţin cu cele din America. Noi, cîţiva oengişti, aceiaşi – SAR, IPP, Transparency, Freedom House, aşezaţi pe margine, fără drept să intervenim, dar cu promisiunea preşedintelui Comisiei că va adresa întrebările noastre. Candidaţii. Primul, celebrul domn Valer Dorneanu. Al doilea, Mircea Minea, profesor universitar de drept la Cluj. Cîteva cuvinte de la fiecare candidat, se prezintă amîndoi. Urmează întrebările. Primul se înscrie la cuvînt Tudor Chiuariu, PNL. Cititorii mai vechi ştiu că, pe cînd scriam rubrica politică a revistei, am avut un conflict public cu el, cînd încercase să schimbe conducerea DNA. Am schimbat cuvinte grele prin scrisori deschise. Între timp ne-am mai văzut pe la diverse conferinţe în Parlament, am conversat şi am evitat politicos amîndoi să ne amintim. Ia, deci, cuvîntul şi începe să adreseze o serie de întrebări. 1) Ce fel de republică este România? 2) Cum se interpretează cuvîntul „sinistru“ din art. 53 din Constituţie (cel invocat de premierul Boc pentru scăderile de cheltuieli)? 3) Care este jurisprudenţa Curţii cu privire la aplicarea în timp a deciziilor privind pensiile? 4) Cum se interpretează articolul privind averea nejustificată? Este întrerupt de preşedintele Daniel Buda: domnule coleg, să nu îi forţăm pe candidaţi să se antepronunţe. Nu pricep intervenţia. Nu era vorba că îi întreabă despre principii, că doar nu se discută despre fotbal. Chiuariu răspunde corect: nu au cum să se antepronunţe, acum sînt doar candidaţi, avem dreptul să ştim ce principii au. Buda bate în retragere, mai aveţi întrebări? Mai avea. 6) Care sînt raporturile între dreptul UE şi cel naţional? 7) Au vreun fel de afaceri ei sau rudele lor cu statul? Alţi deputaţi sar în sus: Chiuariu are prea multe întrebări. Mi se pare şi mie că exagerează, întrebările sînt corecte, dar de ce le pune pe toate odată, doar va fi o audiere lungă, nu? Mai tîrziu am zis „mersi“ că le-a pus pe toate la început.

Celebrul domn Nicolicea intervine: domnule preşedinte, haideţi să votăm, cine e de acord să dăm aviz pozitiv pentru ambii candidaţi? Ups! Cum adică? Încep să nu mai înţeleg nimic. Noroc că mai are Chiuariu întrebări. 8) Îşi vor face candidaţii publice averile, chiar dacă nu vor fi obligaţi? Consideră că publicul are dreptul să ştie? Îmi vine să-l aplaud. Tot nu a terminat. 9) Au avut vreo relaţie cu Securitatea? Preşedintele Buda citeşte şi cele două întrebări de la ONG-uri (selectate dintr-o listă mai lungă). Care sînt limitele acceptate ale accesului la informaţie şi cum interpretează dreptul la viaţă privată pentru demnitari, cu aplicare în legislaţia publicării averilor?

Candidaţii încep să răspundă. Chiuariu intervine iar, pentru a preciza ceva la o întrebare. Preşedintele de şedinţă îl apostrofează: îi respectăm prea mult pe candidaţi pentru a încerca să-i „prindem“ cu ceva. Liberalul: şi americanii îi respectă mult pe candidaţii lor la Curtea Supremă, dar tot îi întreabă amănunţit. M-am prins. Şi el tot de-a americanii se joacă. Pare că e singurul din Comisie. În fine, răspund candidaţii. Spre surpriza mea, Dorneanu a fost foarte bun. A răspuns la aproape toate întrebările, clar şi pe principiile corecte: demnitarii nu au dreptul la viaţă privată care să bată obligaţia publicării averilor (corect), Curtea nu ar trebui să se pronunţe asupra cuantumului pensiilor, decît dacă se creează discriminări (corect, cu potenţial de interpretare abuzivă a discriminării înseşi), se vor abţine el şi familia de la orice afaceri cu statul, chiar dincolo de definiţia strict legală a conflictului de interese, „detest pe acei oameni politici care, ei sau familia, fac afaceri cu statul“ (OK, care e poanta? Dorneanu nu mai pare deloc fesenist bătrîn, ci oengist furios), nu a colaborat cu Securitatea în nici un fel, dreptul la acces la informaţii bate alte consideraţii (corect). O colegă de la ONG-uri care a întîrziat a rămas perplexă cînd i-am făcut rezumatul răspunsurilor lui Dorneanu.


Minea, în schimb, surpriză negativă. A dat mai mult non-răspunsuri, de genul: da, e bună şi transparenţa, dar şi viaţa privată… Inutil să rezum, nu zice nimic. Mă gîndesc: lasă că poate mă lămuresc după restul întrebărilor. Şi aici vine momentul şoc. Preşedintele Buda supune la vot avizul pentru cei doi candidaţi. Cine este pentru? Toată lumea este pentru. Prin unanimitate de voturi Comisia Juridică dă aviz pozitiv şi supune plenului cele două candidaturi.

Asta e tot?! Doar atîtea întrebări?! Şi de ce unanimitate pentru amîndoi? E evident că Dorneanu a fost mult mai bun, eu l-aş fi votat doar pe el. Minea e din alt film. De ce mai sînt audieri la Comisie dacă ambii candidaţi pleacă spre plen cu acelaşi aviz? Ce s-ar fi întîmplat dacă nu puneau Chiuariu şi ONG-urile întrebări? Prezentare candidaţi, mulţumim, vă votăm? Ăştia nu ştiu să se joace de-a americanii.

Camera Deputaţilor va alege în plen dintre cei doi candidaţi. Lumea pariază pe Minea, are susţinerea PD-L şi a lui Emil Boc. Senatul va desemna şi el un judecător la Curte, pînă scriu asta nu s-a anunţat audierea, nu ştim dacă şi cum va fi. Al treilea ocupant al unui loc liber la Curte va fi numit de preşedintele Băsescu. Nu este obligat să organizeze vreo audiere, dar dacă are de gînd, eu mă duc şi notez. Poate mai avem o şansă să ne jucăm de-a americanii?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.