Nemţia, Thor şi Gogu

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
Cai frumoşi jpeg

Vară-mea Karina s-a ajuns: stă pe lîngă Frankfurt și se poartă ca și cum ar fi fost rebotezată direct de Thor şi tac-su Odin la Primăria din Valhalla. E Arianca – salvatoarea brunetă a Jărmaniei. Se dă nemțoaică get-beget: după trei ani de Nemția, urăște cu spume imigranții și țiganii – nu au cultura Zeitgeist-ului. Nu contează că tac-su e amestecătură de evreu cu șvab, că mă-sa Geta e cam cea mai cunoscută țigancă din Caransebeș, care trăiește din ghicit, şi că bărbat-su e ungur. A hotărît fata că e ariancă, e ariancă. Îi trimite, ce e drept, medicamente maică-mii și scoate ochii la juma’ din neam (mie și vară-mii Nuța, în special) că sîntem proști și needucați. Cum mama are nevoie de medicamentele germane care costă cam cît salariul meu, înghit în sec și înjur în gînd.

Geta, în schimb, o cam spurcă de fiecare dată cînd o bîrfește cu maică-mea. Karina e subiectul numărul trei de bîrfă, după taică-meu și după Gogu.

Gogu a fost bogătașul familiei. Curăța cazane de termoficare și făcea o avere. Nu a plătit taxe și a cheltuit banii pe o grămadă de tîmpenii. Kentane, curve și coniac în baruri procopsite erau visurile lui în timpul lui Ceașcă. Visurile astea i-au mîncat averea la vreo opt ani după Revoluție. Acum fumează chiștoace și are datorii la dughenele de pe lîngă gară, care vînd alcool contrafăcut. Îl mai sponsorizez din cînd în cînd cu bani de un pachet de ţigari sau o cafea. Oricum, nu se mai duce la Cățeaua Leșinată – locul în care se matolește cu sfințenie taică-meu. E o chestiune de principiu: după ce te-ai pilit ca porcul la barul de fițe de la Hotel Jiul, acum nu mai merge să borăști oriunde, că rîde țigănia de tine.

Gogu a avut două apartamente și eu am avut cheia de la unul dintre ele pentru o bună perioadă de timp. Înainte de a avea cheia de la apartament, Gogu îmi lăsa Oltcit-ul lui pe mînă. I-am spurcat (vorba maică-mii) mașina de multe ori, din lipsă de bani și exces de hormoni, și am și bușit-o o dată. Gogu a fost întotdeauna un domn și nu a pomenit nimănui nesimțirile mele. Acum, Gogu stă într-o cocioabă pe care și-a construit-o pe un teren cumpărat cînd avea bani. Nu l-am mai văzut de cîteva săptămîni.

Am o  prietenă frumoasă tare, care tocmai a devenit avocată. Mă-sa e din neam de aristocrați, iar tac-su face afaceri. Nu le convine deloc că umblă cu mine, dar cumva s-au obișnuit, căci relația noastră durează de cîțiva ani. Se decide că ieșim împreună – eu cu fata și părinții ei – la un film, la Cinema Central. Faptul că am o verișoară în Germania și o soră blondă sînt cam singurele lucruri bune pe care le pot zice despre familionul meu. Maică mea e o minunăție de femeie, dar mult prea neagră pentru standardele elitelor oltenești, iar tata e alcoolic. În concluzie, mă dau, practic, orfan.

Sînt anunțat că trebuie să mă înțolesc bine pentru ocaziune. E prima oară cînd se întîmplă un astfel de eveniment și mă înțolesc cu ce a adus mama de la nemțoaica pentru care face curat. Nemțoaica e o mică șefă la fabrica de confecții din Craiova și poartă aceeași măsură ca a mea. Își aruncă țoalele vechi, mama le ia, așa că am un pardesiu ielegant rău: maro cu catifea neagră la guler. E de gagici, e drept, dar nu știu diferența. Mi-am pus și pantofi de lac negri, așa că sînt asortat și frumușel.

Merg țanțoș în față cu blonda avocată și în urma noastră – familia de fițe. Trecem prin fața Primăriei din Craiova – e un nene acolo: murdar, brunet rău, cu barbă și cu un afiș mare cu greva foamei. Trecem pe lîngă el fără să îl bag în seamă și, cînd ajung și viitoarele rude aristocrate lîngă el, începe să urle. (Aici un sumar tradus diplomatic al celor trei minute de spurcare temeinică.)  

– Băăăăăăăăăăăiii, nesimțiților, v-ați ajuns!!! Nu mă mai salutați!!!!! Băăăăăăă, ați uitat cînd v-o puneați ca iepurii la mine în apartament, nemernicilor?

Gogu înjură impecabil. E în greva foamei pentru că e convins că românii i-au omorît cățeaua-lup numită, bineînțeles, Lady. Îmi cer scuze, rîd, îl pup și dau să mă duc la film. Văd fețele foștilor mei viitori socri care par să fi fost loviți de ciocanul lu’ nașu Thor care a rebotezat-o pe vară-mea. Au o privire despre care îmi imaginez că era foarte populară printre ucigașii naziști.

Lady era în călduri și a revenit după vreo trei zile.

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului și fondator al Policy Center for Roma and Minorities.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.