Într-o perioadă în care mulţi pleacă din România, a vorbi despre întoarcerea spre ţară pare similar unei predici în deşert. Pe de o parte, societatea românească este mai preocupată de lipsurile zilnice şi de circul politic, iar pe de altă parte, studenţii români din toate colţurile lumii sînt absorbiţi de studiu şi de trăirea tuturor momentelor deosebite pe care le presupune experienţa academică, dar şi de viaţa departe de casă. Oare aşa să fie?

De doi ani există un ONG numit Liga Studenţilor Români din Străinătate – mai simplu LSRS – care, în contextul actual, are curajul să promoveze întoarcerea în ţară sau măcar implicarea studenţilor şi absolvenţilor români aflaţi peste hotare, în dezvoltarea României. Preşedinte şi cofondator al Ligii, Sebastian Burduja vorbeşte răspicat despre valoarea inestimabilă, „strategică“, aşa cum îi place să spună, a acestei generaţii de tineri români cu o pregătire academică de excepţie şi cu experienţă profesională pe măsură, despre care afirmă: „Rămînem optimişti că România va şti, pînă la urmă, să beneficieze de talentul, expertiza şi entuziasmul tinerilor români educaţi la cel mai înalt nivel peste hotare. În contextul actual, aceasta este una dintre puţinele soluţii viabile rămase la îndemîna factorilor de decizie din ţară.“

Nume precum Cristina Ghenoiu, Cosmina Dorobanţu, Radu Beleca, Patricia Florescu sau Alexandra Dobra sînt mult mai cunoscute în afara României, unde, pînă la Gala LSRS 2011, cu excepţia celor apropiaţi sau ai foştilor profesori din liceu ori din facultate, puţini le cunoşteau rezultatele deosebite obţinute cu multă muncă şi pasiune.

În seara de 6 ianuarie, sala „Alexandru Ioan Cuza“ de la Palatul Parlamentului a răsunat de aplauzele a peste 800 de persoane, între care personalităţi culturale, politice şi din mediul de afaceri, jurnalişti, numeroşi studenţi şi absolvenţi români de la universităţi din străinătate. Toţi s-au ridicat spre finalul evenimentului în picioare pentru a o aplauda pe Cristina Ghenoiu, cîştigătoarea Marelui Premiu pentru Excelenţă Academică în Străinătate: „Studentul Român al Anului 2010 în Străinătate“.
Pentru Cristina, premiul cîştigat la concursul organizat de LSRS şi acordat de un prestigios juriu extern a însemnat o onoare deosebită şi o cale de revenire în societatea românească, care în urmă cu cîţiva ani nu era nici interesată, nici pregătită pentru schimbarea imaginată de tînăra cercetătoare în biochimie, care a publicat recent în revista Science rezultatele unei cercetări despre mecanismele fundamentale care protejează genomul şi previn dezvoltarea cancerului. „Premiul obţinut în această seară reprezintă o onoare extraordinară, m-a bucurat ca cineva din ţara mea să-mi aprecieze munca şi, în acelaşi timp, m-a bucurat faptul că cei care au apreciat-o sînt oameni pe care îi respect şi pe care îi admir enorm“ – a declarat Cristina Ghenoiu.

Pentru Radu Beleca, cercetător în domeniul electrostaticii aplicate la Brunel University, Marea Britanie, premiul „Studentul Român din Europa la nivel postuniversitar al anului 2010“ reprezintă o responsabilitate în plus faţă de România şi faţă de colegii săi din cercetare, fiind o recunoaştere a muncii şi a succeselor sale. Succese ce au fost posibile, după cum spune el însuşi, „datorită susţinerii familiei, şcolii româneşti, pentru că aici am fost crescut şi educat, am fost învăţat foarte multe lucruri. Trebuie să fiu recunoscător în primul rînd ţării mele, pentru că aici m-am născut, aici am crescut, şcolii româneşti, familiei mele, mentorilor mei, profesorilor mei“.

Despre Gala LSRS 2011, Cristina Ghenoiu spune că a fost surprinsă să vadă atît de mulţi studenţi români interesaţi să aibă un impact pozitiv asupra ţării: „M-am bucurat foarte mult să fiu alături de oameni care chiar simt nevoia să dea ceva înapoi“. Radu Beleca a remarcat entuziasmul şi pasiunea cu care membrii Ligii s-au dedicat evenimentului: „În privinţa Galei, s-a observat foarte clar munca membrilor LSRS, efortul lor, pentru care îi felicit“.

Din fericire, sînt mulţi tineri români precum Cristina, care a ales o carieră ce îi va permite să aibă un impact pozitiv asupra celor de acasă, sau precum Radu, care le transmite tuturor studenţilor români, oriunde s-ar afla, să aibă încredere în ei înşişi. Pe 6 ianuarie 2011, 11 astfel de tineri excepţionali premiaţi de LSRS au fost în atenţia sutelor de invitaţi la Gală, mulţi dintre ei fiind chiar tineri români cu rezultate deosebite, recunoscute în plan internaţional, şi cu poveşti de viaţă care ar putea umple sute de pagini de roman.

Toţi vor putea contribui cu succes la proiectul CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români), care a fost lansat la Gala LSRS 2011 şi despre care Costin Elefteriu, secretar general şi cofondator al LSRS, spunea: „Ca think-tank şi platformă pentru cei mai capabili şi competenţi tineri români (atît din străinătate, cît şi din România), CAESAR este efortul nostru de a porni un proces conştient de reconstrucţie a unei elite intelectuale unite pentru viitorul acestei ţări; elită – în sensul onest, virtuos şi autentic al termenului“. CAESAR uneşte şi dă o voce vîrfurilor intelectuale ale noii generaţii. Dar, în special, va facilita contribuţia chiar de la distanţă a tinerilor experţi români, aflaţi în străinătate, la dezvoltarea României. Din aceste puncte de vedere, CAESAR este un proiect fără precedent în ţara noastră. Mesajul tinerilor din LSRS a fost auzit în seara Galei şi de persoane din mediul politic prezente la eveniment, printre care Mircea Geoană, Theodor Baconschi şi Crin Antonescu.

Din păcate, pentru moment, sînt puţini studenţi şi absolvenţi români de excepţie care reuşesc să-şi îndeplinească dorinţa de a contribui la dezvoltarea României. Dar poate că, prin cumularea eforturilor individuale, cu sprijinul LSRS, dorinţele lor nu vor rămîne gînduri frumoase, la evenimente deosebite, ci vor deveni realitate. „Cînd am aflat despre misiunea Ligii şi am văzut calitatea oamenilor care conduc Liga, am fost profund impresionată... Cred că România are o şansă“, a spus zîmbind o tînără cercetătoare de excepţie, într-o seară de ianuarie.

Sorana Şerban este vicepreşedintă a Ligii Studenţilor Români în Străinătate.