Adevăratul multitasking şi drumul pînă la el

Publicat în Dilema Veche nr. 600 din 13-19 august 2015
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

August. Călduri mari. Luna concediilor. Şosele pe care se circulă ore întregi în coloană. Sînt momentele în care cetăţeanul român îşi aduce aminte de lipsa autostrăzilor şi face diferite scenarii creative în care personajele principale sînt anumiţi politicieni şi familiile lor. Dacă vezi scena asta de la înălţimea Staţiei Spaţiale Internaţionale, arată ca un gigantic

de scenaristică pentru filme de acţiune, la care participă cîteva milioane de cursanţi plini de idei. Dar ţine puţin. Cît ţin şi concediile. Pe urmă, oamenii uită, se întorc la lucru şi se iau cu alte chestii. Revolta cetăţeanului şi setea de a cere socoteală se potolesc. Interesul pentru destinul banilor din taxe şi impozite, care se duc legate la ochi în marea vistierie a statului, se topeşte. Cetăţeanul mai e scuturat de cîte un fior dintr-ăsta creativ doar dacă el sau apropiaţii lui ajung prin spitale, sau dacă vreunul dintre copii trebuie să dea bacalaureatul şi e victima unei noi schimbări aiuritoare de programă şcolară. În restul anului, e perioada dedicată workshop-ului de scenaristică pentru comedie. Milioanele de cursanţi se află într-o milenară cursă creativă a înarmării cu vorbe de duh, bancuri, miştouri, caterinci şi zeflemele, care transformă orice necaz şi umilire în iluzia unui viitor suportabil. 

Între timp, cîtă vreme sînt concediile, cei care n-au plecat la bulgari, la turci sau la greci pornesc la drum prin ţara pe care o iubesc şi o înjură în fiecare zi. E ca o căsnicie veche, cu un soi de dragoste şi cu un soi de ură, cu toate bunele şi relele ei. Dar şi cu senzaţia, egal împărtăşită, că fiecare i-a distrus viaţa celuilalt. Iar ce iese din seninătatea acestei resemnări se vede tot din Staţia Spaţială Internaţională. Fluvii de gunoaie crescînd cît vezi cu ochii, alimentate generos de afluenţii patriotici care se scurg din maşinile cetăţenilor plecaţi, plini de voioşie, în vacanţă. Ar trebui dat, din cînd în cînd, şi un cod roşu de gunoaie. Dar nu prea are şanse să impresioneze pe nimeni, pentru că treaba asta face parte din peisajul nostru drag, e ceva cu care trăim din negura veacurilor şi nu produce fiori de nici un fel. Stai în coloanele nesfîrşite ale traficului de vacanţă şi vezi cum zboară din maşinile noastre toate obiectele care alcătuiesc definiţia ideii de ambalaj. Plus chiştoace de ţigări. E ceva extrem de vesel în coregrafia asta naţională. Şi plin de culorile tuturor ambalajelor care se zbenguie prin aer şi transformă lumea asta într-un imens carnaval al verii tîrzii.

La o benzinărie, pe Valea Oltului, e plin ochi. Toată lumea caută să fie cît mai creativă şi în împrejurarea asta. Prin urmare, nu te mai saturi să contempli demonstraţiile de genialitate în parcarea maşinilor. Cu cît sîntem mai mulţi, cu atît sînt mai evidente talentul nostru şi dorinţa de a provoca la duel orice gest de bun-simţ. Peisajul parcării e un soi de cap în gură, dat cu năduf, peste timp, idiotului care a avut nefericita idee de a ordona cumva mijloacele de transport, cîtă vreme staţionează, iar proprietarii dînselor nu le conduc pe şosele. Te duci pe la alţii, prin alte ţări, şi te ia cu nervi alinierea aia în care te simţi dezrădăcinat şi minimalizat ca fiinţă umană. Pe-aici, parcările au aspectul unor colonii mixte, de pinguini şi de foci, care celebrează ideea de diversitate în natură. Există un elan, un extaz al dezordinii şi al deranjării celuilalt, care umplu locul de viaţă şi de sunetul vesel al vitalităţii, izvorît din claxoane şi din muzicile de prin maşini. 

Cei mai mulţi alimentează cu carburant, merg în magazin şi-şi comandă cafele, ceva de-ale gurii, mai cască ochii pe la vitrine, merg şi se-mbulzesc la toaleta minusculă, plănuind să plătească la plecare. Ca la terasă. Ca la restaurant. Între timp, la pompe se adună şiruri de maşini, aerul clocoteşte de căldură şi de înjurături, maşinile se parchează în cele mai tembele poziţii, iar peisajul ia chipul unui mare platou de filmare, deasupra căruia pluteşte zîmbetul unui regizor zurliu. 

În faţa unei case de marcat, de la care începe o coadă cît Oltul, o doamnă planturoasă îşi face nişte planuri. Nu ştie cum să se strecoare în situaţia asta, să nu stea la coadă, să fie un pic şmecheră şi apoi să rîdă în maşină, povestindu-i soţului cum i-a făcut pe proştii care stăteau la rînd. Îi vine o idee. Se uită prin magazin şi-şi strigă copilele. Două fetiţe superbe, nu mai mari de 5-6 ani, două zîniţe blonde şi buclate. Le şopteşte ceva, le dă nişte bani, le încarcă temeinic cu ce-şi luase de prin vitrine şi le împinge discret în faţă, să plătească. Fetele par obişnuite cu felul ăsta de joc şi-şi fac rolurile cu un talent magistral. Următorul client e tot o doamnă, mama unui copil supraponderal care-ţi stîrneşte compasiunea. Copilul e obez într-un grad înalt, dar drăguţ, ca orice copil de pe lumea asta. O tot bate la cap pe maică-sa să-i ia ceva. Are în mînă un Snickers. Maică-sa îl muştruluieşte un pic. Nu pentru că mănîncă aşa ceva. Ci pentru că nu-şi ia o dată mai multe şi-o tot freacă la cap. Aşa că-i ia un pachet mare, cu zece batoane de ciocolată, să tacă dracului din gură şi să n-o mai căpieze! 

Iar la toaletă, imaginea anului! Un domn îşi conduce copilul în closet, se întoarce spre pisoar şi-ncepe să urineze. Cu o mînă rezolvă problema băieţească a ergonomiei momentului, iar în cealaltă ţine un „senviş“ dintre cele mai mari, de-ăla în baghetă, din care muşcă sănătos, în timp ce susurul eliberator îi aduce pe faţă un zîmbet de satisfacţie. Pe cuvînt de onoare!    

Garantat 100%

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.