Bucătăria temniţei

Publicat în Dilema Veche nr. 535 din 15-21 mai 2014
Teodor Vârnav, „cel întîiu giogol din tîrgul Otacilor“ jpeg

Pînă la Regulamentele Organice şi la constituirea unei administraţii, se ştiu destul de puţine lucruri despre bucătăria unei temniţe. Arestaţii de prin puşcării şi grosuri trebuie hrăniţi, în ciuda culpabilităţilor de tot felul. Regulamentele Organice inaugurează un departament special – Vornicia Temniţelor –, însărcinat cu toate atribuţiile specifice problemelor legate de delicte şi infracţiuni. Şi cum puzderia de temniţe se strîng într-o temniţă centrală, întreţinută din bugetul statului, noii funcţionari sînt obligaţi să dea seamă de fiecare leu cheltuit. Iar banii pentru hrana arestaţilor trebuie justificaţi prin rapoarte adresate marelui dregător: vornicul temniţelor. La 1 septembrie 1831, vornicul temniţelor adresează către vodă un raport detaliat cu privire la cheltuirea banilor pentru hrana şi întreţinerea arestaţilor de la ocna Telega. Vornicul temniţelor utilizează un termen destul de pretenţios „îndestularea hranei arestaţilor“, punîndu-l pe cercetătorul contemporan în faţa unei dileme culinare grele. Enumerarea cheltuielilor pe fiecare zi ne va îngădui să aflăm hrana „îndestulătoare“ repartizată celor din marginea societăţii, ajunşi în spatele zidurilor din motive grave, dacă ar fi să socotim după temniţa în care se află.

Vornicul ocnei Telega este îndemnat să chivernisească bine suma: „Şi atît pentru unii, cît şi pentru alţii să ţii catastih curat, cu toate de slujire, pînă la un ban.“ Început la 1 septembrie 1831, catastihul reţine, pe fiecare zi, hrana administrată arestaţilor, la care se adaugă alte lucruri indispensabile vieţuirii comune: lumînări şi lemne. Or, de luni pînă duminică, de la 1 septembrie pînă la 30 septembrie, meniul arată o monotonie consecventă, din care lipseşte cu desăvîrşire îndestularea: pîine, carne, ceapă, oţet – în zilele de dulce; pîine, fasole, ceapă, oţet – în zilele de miercuri şi vineri. Valoarea fiecărui produs este aceasta: o pîine = 8 parale, o oca de carne = 20 de parale, o oca de fasole = 20 de parale, o oca de ceapă = 12 parale, o oca de oţet = 35 de parale. Dar din cele 20 de parale destinate fiecărui deţinut se mai cumpără şi lemne (de 4 lei în fiecare zi) şi lumînări (de 2 lei în fiecare zi). Dacă ar fi să socotim în funcţie de valoarea fiecărui produs, arestaţii, în număr de 41, îşi risipesc „diurna“ pe pîine, lemne şi lumînări. De fapt, hrana care asigură supravieţuirea, la prînz şi seara, este dată de această pîine, de calitatea cea mai proastă, dat fiind preţul atît de mic. La această pîine, bucătarul temniţei mai prepară o fiertură din carne şi ceapă, dreasă cu oţet. Miercurea şi vinerea, meniul se schimbă, fiertura se prepară din fasole şi ceapă, şi ea dreasă tot cu oţet. Fiertura se pregăteşte dintr-o oca de ceapă şi zece ocale de carne (sau zece ocale de fasole) la care se adaugă apă, multă apă. Nu este îmbogăţită cu nimic, fără grăsime, fără sare, fără „dresuri“, nici măcar pătrunjel sau leuştean. Spre sfîrşitul lunii, în hrană se strecoară un pic de varză sau morcovi, în timp ce la fasole se adaugă praz. Mai concret, un arestat consumă în fiecare zi: o pîine, o litră de carne sau o litră de fasole, plutind în apă cu oţet. În octombrie, arestaţii ajung în număr de 48, dar hrana se învîrte în jurul aceleiaşi fierturi de apă, carne, fasole, uneori linte, cu ceva varză, morcovi, praz, ardei. Sarea începe şi ea să fie cumpărată regulat. Preţul pîinii a sărit la 12 parale, carnea s-a ridicat şi ea la 24 de parale ocaua. Din acest motiv, ori de cîte ori se poate, pîinea este înlocuită cu mămăligă. În noiembrie, numărul celor osîndiţi se reduce la 43, pîinea dispare, fiind înlocuită cu mălai pentru eterna mămăligă, oţetul dispare pentru ca raţia să se diminueze considerabil. Îndestularea lunii septembrie se pierde pe cărările toamnei care se anunţă flămîndă, dar darnică în fasole. Aceasta din urmă începe să înlocuiască carnea, chiar şi atunci cînd nu este post. Zile şi săptămîni în care fasolea şi pîinea se succed în aceeaşi veşnică fiertură. Cînd se instaurează iarna, se termină şi fasolea, iar lintea îi ia locul; urmează zile şi săptămîni de fierturi de linte, prefăcute cu ceva ardei şi iarăşi multă mămăligă. Sîntem în Postul Mare. Abia pe 25 decembrie 1831, în ziua sărbătorii Crăciunului, întemniţaţii de la ocna Telega primesc iarăşi carne.

Nu prea ştiu ce-or mînca arestaţii de astăzi, dar, din moment ce se grăbesc să recidiveze, aş fi îndemnată să cred că bucătăria temniţei nu-i atît de rea ca odinioară. 

Fragment din cartea Zăbava fandacsiei: Despre lucrurile mărunte ale cotidianităţii la început de epocă modernă, 1750-1860 (în pregătire la Editura Humanitas)

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013. 

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.